Milovníci slnka, zbystrite pozornosť - toto je TOP 5 európskych destinácií, kde je leto aj v zime

Milovníci slnka, zbystrite pozornosť - toto je TOP 5 európskych destinácií, kde je leto aj v zime
  • 22.11.2023
  • Michaela Kožáková

Leto alebo zima - ktoré ročné obdobie je vaše obľúbené? Určite sa medzi nami nájdu aj takí, ktorí milujú jeseň, horúci šípkový čaj, teplé ponožky a nádherné farby popadaných listov. Avšak upršané počasie, kaluže na chodníkoch a sychravé dni prezrádzajúce, že zima je za rohom, určite nezdvihnú náladu nikomu z nás, práve naopak. Dni sa skracujú, pofukuje štipľavý vietor, na tele pociťujeme nedostatok prirodzeného svetla a aj naša morálka klesá.

Je čas vyhnúť sa depresii a dobiť si baterky na slnku. Ak to cítite tak aj vy, vyberte sa na dovolenku do krásnych európskych destinácií, kde je leto aj v zime a svieti slnko aj počas zimných mesiacov.

Vezmite si slnečné okuliare, opaľovací krém, zbaľte kufre, zarezervujte si letenky za výhodnú cenu a objavte najteplejšie a najslnečnejšie destinácie v Európe a užite si netradičnú zimnú dovolenku.

Neprehliadni: Modré zóny - poznáme ich 9 tipov na dhovekosť! Takto sa dožijete 100 rokov v dobrej kondícii.

Kde je leto aj v zime?

Kde je teplo v decembri? Kde na vás čaká teplá zima? V ktorých krajinách namiesto odstraňovania námrazy z okien auta môžete lízať zmrzlinu a obdivovať krásy historických centier miest? Kde v Európe môžete vymeniť zimnú bundu za plavky a osvežiť sa v mori?

Ak si myslíte, že leto v zime môžete zažiť len v zdialených tropických destináciach, tak ste na omyle. Ani zima v Európe nemusí byť zlá. Príjemné teploty si môžete vychutnať i v niektorých európskych destináciach. Navyše ďalším plusom sú aj výhodné ceny leteniek a ubytovania. Potešia vás aj menej preplnené pláže, ulice či pamiatky. 

Madeira

Zdroj: INSTAGRAM/klucy__j98

Leto v Európe počas zimných mesiacov - Madeira v zime

Nádherná Madeira, portugalský ostrov ležiaci v Atlantickom oceáne, má výbornú klímu počas celého roka - v lete nie je príliš horúca a ani studená počas zimných mesiacov. Ide o perfektnú destináciu pre voľnočasové, športové aktivity, oddych či načerpanie nových síl v hoteloch umiestnených v objatí prírody.

Teplota vzduchu sa pohybuje v zime okolo 24 stupňov a teplota vody v Atlantiku je približne 21 stupňov. Vegetácia ako v džungli, hory, nádherné scenérie, vianočné trhy v krátkom tričku - ideálne miesto pre únik z chladnej a pochmúrnej zimy na Slovensku.

Vychutnajte si trekking, pozorujte delfíny alebo si oddýchnite na plážach Porto Santo. Madeira je ideálnym cieľom pre dovolenku po celý rok, či už s rodinou, partnerom alebo priateľmi.

Rodos

Zdroj: INSTAGRAM/rhodos_view

Grécke ostrovy v zime

Ak veľmi neobľubujete preplnené dovolenkové destinácie počas letnej sezóny, vyberte sa na grécke ostrovy počas zimných mesiacov. Práve v tomto období môžete zažiť skutočnú atmosféru Grécka a príjemné leto v zime. Nebojte sa, nečaká tu na vás európska zima, práve naopak.

Vyberte sa na ostrov Rodos alebo Korfu. Spoznajte tú pravú tvár a každodenný život miestnych obyvateľov bez turistického prifarbenia. Objavujte skryté zákutia ostrovov, vyberte sa na miestne trhy, spoznávajte nenapodobiteľné historické pamiatky. 

Pozri aj: Najbezpečnejšie európske mestá - týchto 7 si určite pripíš na svoj cestovateľský zoznam

Tenerife

Zdroj: INSTAGRAM/albertodelapu

Kanárske ostrovy v zime - leto počas zimy

Kanárske ostrovy predstavujú ideálnu zimnú destináciu pre všetkých milovníkov leta a slnka. Ak premýšľate nad kúpou leteniek, zamerajte sa na ostrovy Tenerife a Gran Canaria, ktoré ponúkajú najpriaznivejšie počasie počas celého roka.

Pravdepodobne 20 stupňov v mesiacoch november, december a január bude postačovať na to, aby ste si mohli dobiť baterky, ísť na pláž a opáliť sa uprostred zimy, zatiaľ čo vaši priatelia a známi budú mrznúť na námestí s vianočným punčom. Okrem oddychu tu na vás čakajú i rôzne festivaly, ochutnávky vín, kultúrne pamiatky a množstvo zážitkov.

Cyprus

Zdroj: INSTAGRAM/an.mi09

Cyprus v zime

S viac ako 340 slnečnými dňami v roku je Cyprus výbornou voľbou pre zimnú dovolenku v Stredozemnom mori. Zatiaľ čo sa na vrcholkoch pohoria Troödos trblieta sneh, pobrežné oblasti, najmä na východe, zostávajú teplé. Ak patríte medzi otužilcov, môžete sa okúpať v 16 – 17 stupňovom mori.

Vydajte sa za historickými pokladmi, ako sú Hrobky kráľov z 3. storočia a staroveký Kourion. Vychutnajte si pešiu turistiku v hustých lesoch a ochutnávky vína vo viniciach s kultúrou siahajúcou do 11 000 rokov. 

Zaujme Ťa: Najdrahšie Airbnb ubytovania sveta: Stráv noc na súkromnom ostrove ako Cristiano Ronaldo alebo v paláci v džungli

Malta

Zdroj: INSTAGRAM/idemo_putovati

Malta v zime

Čarovné maltské súostrovie sa môže pochváliť jedným z najpríjemnejších podnebí nielen v Európe, ale aj na celom svete. Má totiž viac ako 300 slnečných dní v roku. Malta je dokonalým kompromisom medzi oddychom, skvelou gastronómiou a kultúrnym turizmom. Striedajte dni objavovania ostrova s oddychovými dňami pri hotelovom bazéne.

Priemerná teplota v zime je 16 stupňov, čiapky a rukavice nechajte teda doma a zbaľte si slnečné okuliare a ľahšie oblečenie.

Architektúra, túry v prírode, kultúrne pamiatky a rôzne udalosti a festivaly je len zlomok toho, čo Malta ponúka. Určite však nezabudnite navštíviť malebnú dedinku Popeye Village. Táto malá pestrofarebná dedinka bola účelovo vytvorená ako filmová scéna pre produkciu muzikálu Popeye z roku 1980. Ak už ste alebo aj nie ste fanúšikom Pepka námornika, návštevu tohto miesta si určite nenechajte ujsť.

Kam si to ešte namieriť v zime za slnkom? Kde vás čaká teplá zima?

Aj tí najväčší milovníci Vianoc a zimy by určite ocenili aspoň trochu slnka a dávku vitamínu D počas studených zimných mesiacov. Našťastie nemusíte chodiť ďaleko. Ktoré ďalšie európske destinácie ponúkajú leto aj v zime?

  • Mallorca, Španielsko

  • Sevilla, Španielsko

  • Andalúzia, Španielsko

  • Tyrkysové pobrežie, Turecko

  • prekvapia vás aj Azory v zime, Algarve v zime, Sicília v zime či Atény v zime 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Anežka Turčiková 20.12.23 20:47

karma
-1.00

Cyprus je srdcovka :)

  • 0
Odpovedať

Andrejka Smutňáková 18.03.24 11:41

AS
karma
100.00

krása, aspoň čítaním a obrázkami sa trošku ohrejeme ;)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní