Zdravý recept: Pečené hrušky s orechami

Zdravý recept: Pečené hrušky s orechami
  • 27.08.2016
  • Lucia Hausknechtová

    • Zdieľaj:
  • 18
  • 8

Sladké a šťavnaté ovocie, ktorého sezóna v našich záhradách práve začína sú hrušky.

Hoci nemajú vysoký obsah vitamínu C ako iné druhy ovocných plodov, veľké množstvo vitamínu B a kyseliny listovej z nich robia chutnú a najmä zdravú ingredienciu do domácich koláčov. Ak neviete ako využiť hrušky v kuchyni, inšpirujte sa sladkým dezertom, ktorý pripravíte do polhodinky!  

 (Ne)sezónne ovocie

Hrušky patria k obľúbeným ovocným stromom v našich záhradách, pretože ich pestovanie nie je veľmi náročné. Najviac im vyhovujú stredne ťažké pôdy s pôdnou reakciou 5,5 – 7,0 pH a strednou priepustnosťou. V mokrých a ťažkých pôdach môžu plody predčasne hniť a stromom žltnúť listy.

Sezóna hrušiek neprichádza iba počas leta, a preto sa toto ovocie nedá zaradiť k tradičným sezónnym plodom. Počas každej sezóny však majú hrušky rozdielne vlastnosti. Letné odrody hrušiek rýchlo dozrievajú, zimné plody je potrebné nechať na strome dobre dozrieť a jesenné druhy vynikajú svojou šťavnatosťou.

Odporúčame prečítať: Vypestujte si šampiňóny u vás doma

Pochutnajte si na hruškách!

Zdroj: Shutterstock®

Prečisťujú črevá a posilňujú imunitu

Hrušky ako aj iné druhy ovocia obsahujú veľa zdraviu prospešných látok, ktoré ľudský organizmus potrebuje k správnemu fungovaniu. Majú vysoký obsah vody a kyseliny listovej. Tá je nevyhnutná pre tvorbu červených krviniek, pri vstrebávaní proteínov a pri tvorbe buniek. Obsahujú tiež minerály sodík, draslík, fosfor, železo, zinok a vitamíny skupiny B.


Pomáhajú pri problémoch s obličkami, znižujú riziko vysokého krvného tlaku a infarktu. Vďaka obsahu vlákniny prečisťujú črevá a pomáhajú pri liečbe zápchy. Hrušky sa však konzumujú len v zrelom stave, inak môžu spôsobiť nadúvanie. 

Odporúčame prečítať: Tiramisu podľa šéfkuchára Žídeka

Pochutnajte si na hruškách!

Zdroj: Shutterstock®

 Recept na pečené hrušky s orechmi

Recept:

  • 2 hrušky
  • 2 polievkové lyžice medu
  • hrsť vlašských orechov
  • 1 polievková lyžica masla

Hrušky očistíme, zbavíme šupky a rozkrojíme na polovicu. Vyberieme jadrovník a poukladáme ich na plech. Med zmiešame s nadrobno posekanými orechmi a zmesou naplníme hrušky. Na vrch dáme trochu masla, vložíme do vopred vyhriatej rúry pri 170 °C a pečieme 30 minút.

Odporúčame prečítať: Pozor na zväčšujúce znamienko

Pochutnajte si na hruškách!

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.shutterstock.com

    • Zdieľaj:
  • 18
  • 8
Návrat hore
Autor článku

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Soňa Krátka 27.08.16 08:08

SK
karma
119.00

...dobrá maškrtka

  • 0
Odpovedať

Mária Sedláková 27.08.16 16:07

MS
karma
73.00

čerstvé hrušky zo záhradky sú super a máme ich doma veľmi radi ... tiež rôzne hruškové koláče

  • 0
Odpovedať

Katarina Hovancova 28.08.16 10:16

KH
karma
86.00

hrušky v rodine milujeme na hocijaký spôsob, sú zdravé a chutné, nahradia aj sladkosť

  • 0
Odpovedať

Adriána Jakubová 28.08.16 10:37

AJ
karma
-1.00

mňam :)

  • 0
Odpovedať

Marika Michálková 28.08.16 14:31

MM
karma
130.00

jednoduché a dobré

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 05.09.16 18:35

MC
karma
108.00

výborný recept.

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 10.09.16 17:31

PV
karma
94.00

mňaaam.. milujem sladké hrušky a ešte s kombináciou orechov .. !! ;-) Idem to hned vyskúšať ,ste mi urobili chute .. :-)

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 21.12.16 16:46

MZ
karma
-1.00

Super tip, určite vyskúšam :)

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Módne inšpirácie

Kožený blejzer z ulice: Jediný módny kúsok, ktorý musíš nosiť túto jeseň aj ty!

  • 53
  • 4
  • 15.09.2020
Módne inšpirácie

Trendy jesenné sukne 2020: Čím dlhšie, tým lepšie?!

  • 206
  • 3
  • 11.10.2020
Módne inšpirácie

Top kabáty na jeseň: Pri výbere mysli na tieto 3 veci

  • 44
  • 7
  • 21.10.2020
TOPlist