V akých farbách zariadiť domov?

V akých farbách zariadiť domov?

Farby sú všade navôkol nás kdekoľvek sa pozrieme. Ovplyvňujú naše emócie a náladu deň čo deň. Výber najvhodnejšej farby do domácnosti je jeden z kľúčových bodov, nakoľko v domácnosti trávime veľa času.

Správna kombinácia farieb napomáha človeku udržiavať chladnú hlavu, dokonale dotvára atmosféru domova a skvele splýva so zariadením priestorom bez ohľadu na veľkosť miestnosti. 

Modrá

Modrá farba pôsobí skutočne upokojujúco, vzbudzuje predovšetkým pocit bezpečnosti. Často ju ľudia pripisujú k pokojným vodám a relaxácii. V prípade zariaďovania domácnosti sa modrá v odtieňoch oblohy a pastelu používa predovšetkým pre lepší a neprerušovaný spánok, preto jej uplatnenie smieme aplikovať v spálni alebo v detskej izbe. Jasnejší farebný odtieň modrej - coelinová modrá alebo tyrkysovo zelená, nachádza svoje uplatnenie v kúpeľni. Tmavšie odtiene modrej si často pripisujú prívlastok navy (námornícka modrá) a hoci v bežnej domácnosti môžu pôsobiť rušivo a viac-menej smutne, ich uplatnenie nachádzame skôr vo viac vzdušnejších miestnostiach, energetických a podstatne živších.

Zosobňujú totižto mužnosť a celistvosť, preto to s nimi netreba preháňať a pokryť nimi len značnú časť nábytku, prípadne v kombinácii s perlivou bielou ich aplikovať vo forme náteru na stenu.

Odporúčame tiež: Viete, ako sa starať o nábytok? Takto ho nikdy nečistite!

tempo-kondela Sektorový nábytok Premium

Zdroj: Shutterstock®

Zelená

Zelená je zemitá farba s poriadnou dávkou sviežosti, ktorá symbolizuje blahodarnosť, nové začiatky, a zdravie. Zelenou sa často pokrýva exteriér, prípadne priestory prepájajúce interiér s vonkajškom. Miestnosti sú plné života, doplnené kvetmi alebo rastlinami, skombinované so žltou farbou. Zelená je taktiež vhodná do jedálne a do kuchyne, a to vo všetkých odtieňoch. Jedným z ideálnych odtieňov je zelená v podobe šalviových listov alebo mäty, ktorá si nesie charakter harmónie a udržuje miestnosť pokojnou. Navyše, zelená vraj pôsobí relaxačne a napomáha k plodnosti, preto ak si trúfate, neváhajte použiť zopár akcentov aj v spálni.

Odporúčame tiež:  Bodky nie sú v kurze! A čierne na tvári už vôbec.

kuchyne kalen - Kuchynská linka dub Sonoma

Zdroj: Shutterstock®

Žltá

Žltá nesie znaky optimizmu, šťastia a kreativity. Ide o skutočne zábavnú farbu, stvorenú do detskej izby alebo miestnosti na hranie. Nestavajte však výlučne na nej. Aplikujte zopár akcentov žltej v prepojení s neutrálnou sivou, vytvárajúc tak perfektný kontrast. Aj v menšom množstve pôsobí dosť pulzujúco, napomáha metabolizmu a vzbudzuje v človeku chuť do života, nutnosť posúvať sa vpred. Čo takto si ňou obohatiť domácu pracovňu alebo miestnosť na štúdium?

Odporúčame tiež:  Vyberte si správne miesto pre knihy

Sektorový nábytok Delta tempo-kondela

Zdroj: Shutterstock®

Červená

Červenú veľa ľudí v domácnosti vynecháva, nakoľko jej ľudia často pripisujú znaky hnevu a nepokoja. Ide o dráždivú farbu, zafixovanú ako symbol lásky a potešenia. Červená navyše povzbudzuje chuť do jedla. Len tak pre zaujímavosť – všimli ste si koľko gastronomických značiek používa červenú v rámci svojej propagácie? Ako prvok alebo farbu akcentu nájde uplatnenie v jedálni prípadne v kuchyni. Nadmieru výrazne červená je už za hranicou tolerancie, keďže zbytočne zhusťuje atmosféru so schopnosťou vyvolať menšie roztržky.

Odporúčame tiež: 5 dôvodov, prečo jesť ľanové semienka

jura ia tempo-kondela sektorový nábytok

Zdroj: Shutterstock®

Fialová

Levanduľová alebo orgovánová? Akcenty fialovej sú jednoznačne jedny z najpulzujúcejších farieb, charakteristické ako znak romanci a ženskosti, doslova perfektné pre pohodlnú a relaxačnú atmosféru, či už v spálni alebo v obývacej izbe. Čím svetlejší odtieň fialovej použijeme, o to viac podporuje priateľskú atmosféru stvorenú do miestností pre návštevy. Výraznejšie odtiene fialovej, napríklad odtieň slivky zosobňuje energiu. Navyše,  taká výrazná fialová skombinovaná so svetlejšími odtieňmi odzrkadľuje prvky elegancie a rafinovanosti, preto ak chcete vašich hostí už na úvod zaujať, nájdite jej uplatnenie v predsieni alebo v obývacej izbe.

Odporúčame tiež:  Ako vyčistiť gauč? Poznáme triky na rôzne materiály!

fialova farba pri maľovaní izieb

Zdroj: Shutterstock®

Neutrálne farby

Jednou z neutrálnych a dosť trendy farieb je práve sivá. Tú možno aplikovať v teplých alebo v chladných odtieňoch, všetko v závislosti podľa vašej nálady. Ide o jednu z elegantných farieb, ktorá reprezentuje stabilitu a pevnosť. Čierna farba taktiež zastupuje rad neutrálnych farieb. Je mysteriózna s obrovskou dávkou elegancie. Posledná spomedzi neutrálnych farieb je biela. Tá reprezentuje čistotu, neporušenosť, a pri správnej aplikácii vyzerá až nadmieru moderne. Avšak pozor, nepreháňajte to s ňou priveľmi, keďže agresívna biela pôsobí dosť chladne a namiesto pokojnej domácnosti vám vyčaruje akurát tak pocit nemocničného prostredia. 

Odporúčame tiež:  Recept na vinársky jesenný osúch

Romance Garderobe mit Kissen tempo-kondela

Zdroj: Shutterstock®

výber farieb do domu

Zdroj: Shutterstock®

Viac inšpirácií nájdete na: www.tempo-kondela.sk


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Mária Sedláková 27.08.16 16:08

MS
karma
73.00

mám rada skôr neutrálne a svetlé farby ktoré zväčšia priestor

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 28.08.16 18:52

SK
karma
114.00

ja mám rada svetlé, teplé odtiene, napríklad naša kuchyňa je do zelena, obyvačka je svetlučko marhuľková, spálňa béžová, detské sú zelenkavá a banánová...

  • 0
Odpovedať

Adriána Jakubová 31.08.16 00:28

AJ
karma
-1.00

zelená vysnívaná farba mojej obývačky :)

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 25.05.20 16:07

KS
karma
133.00

Mne sa veľmi páči kombinácia bielej so svetlým drevom, hlavne svoju kuchyňu si takto predstavujem :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní