Falošný medový krémeš: Vynikajúci zákusok, ktorý sa rozplýva na jazyku

Falošný medový krémeš: Vynikajúci zákusok, ktorý sa rozplýva na jazyku

Každá rodina má svoj tradičný obľúbený zákusok, ktorý robieva viackrát v roku. Sú to recepty, ktoré sa dedia z generácie na generáciu. V našej rodine sa najčastejšie na slávnostné príležitosti pečie falošný medový krémeš. Je tak lahodný, že sa po odhryznutí rozplýva na jazyku. Robieva ho moja mamka a tento recept už robím aj ja. Recept mi pred pár rokmi mamka napísala rukou na menší papierik. S láskou si ho pekne odkladám k ďalším ručne napísaným receptom v malom zošite. Poradila som ho aj mojim priateľkám. Rýchlo ho zaradili k svojim obľúbeným. Pečiem ho na rôzne slávnostné príležitosti ako sú narodeniny, oslavy, sviatky a dokonca aj na krasokorčuliarske súťaže ako dezert pre rozhodcov, rodičov a deti. Zaujímavé je, že sme sa ho ešte neprejedli. To je dôkaz toho, že je naozaj vynikajúci. Ak sa chcete presvedčiť, či je naozaj taký chutný a lahodný, upečte si ho spolu s nami.

recept na medový krémeš

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Leona Sovjaková

Na medový krémeš budeme potrebovať:

CESTO:

  • 300 g hladkej múky
  • 100 g práškového cukru
  • 50 g Hery (masla)
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 1 PL medu
  • 2 vajíčka

PLNKA:

  • 250 g Hery maslovej príchute (maslo)
  • 200 g práškového cukru
  • 1 l mlieka
  • 2 Zlaté klasy
  • 2 a ½ PL hladkej múky
  • 3 vaječné žĺtky
  • 1 vanilkový cukor
jednoduchý medový krémeš

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Leona Sovjaková

Príprava cesta je veľmi jednoduchá. Všetky suroviny spolu vymiesime a cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na obdĺžnik približne 0,5 cm hrubý vo veľkosti plechu. Na opačnú stranu plechu si položíme papier na pečenie. Opatrne si cesto natočíme na valček, prichytíme druhou rukou a prenesieme na plech. Takto pečieme do zlatohneda 7 až 10 minút v rúre zohratej na 180°C. Upečené pláty necháme vychladnúť. Po vychladení môžu byť tvrdé.

V miske si vymiešame Heru (maslo) s práškovým cukrom.

Do hrnca si dáme zohrievať 8 dcl mlieka. V nádobe si necháme zvyšné 2 dcl mlieka, v ktorej zmiešame zlaté klasy, hladkú múku, vanilkový cukor a 3 žĺtky. Keď sa mlieko priblíži k varu, prilejme k nemu túto zmes. Za stáleho miešania krátko varíme do zahustenia 2 – 3 minúty. Necháme vychladnúť a sem tam premiešavame. Ak chceme chladnutie urýchliť, môžeme hrniec položiť do väčšej nádoby s chladnou vodou a miešať. Keď je voda teplá, vymeníme ju za studenú až pokým uvarená zmes nebude vlažná. Nemala by byť studená.

Túto vlažnú hmotu (je dosť hustá) postupne primiešavame k maslu s cukrom. Vznikne nám hustý svetložltý krém jemnej konzistencie. Tento lahodný krém nesmie obsahovať žiadne hrudky. Preto ho musíme mixovať dostatočne dlho, až pokým nebude hladký.

Teraz si naplníme medové pláty. Spodný plát si položíme opačne, hladkou vrchnou časťou dole. Rovnomerne naň nanesieme krém a priložíme druhý plát. Tentoraz hladkou časťou hore. Pláty sú tvrdé a chrumkavé, preto krém musí byť natretý rovnomerne, aby nám pri priložení a následnom zaťažení nepraskol.

Na krémeš položíme pekáč alebo dosku vo veľkosti koláča. Do pekáča vložíme veľkú knihu (alebo dve stredne veľké) a necháme postáť najlepšie celú noc na chladnejšom mieste. Krémeš by mal byť rovnomerne zaťažený. To nám zaručí, že cesto pekne zmäkne a bude sa dobre krájať.

Na druhý deň záťaž zložíme a koláč nakrájame na ľubovoľné kúsky (kocky, obdĺžniky, trojuholníky). Odporúčam nôž po každom prekrojení umyť v horúcej vode a utrieť. Takto bude mať krásne hrany. Okraje nemusia byť úplne zmäknuté. Tie si odkrojím najprv a deti sa tešia na chutné odrezky, ktoré hneď zjedia. Falošný medový krémeš je chutný aj samotný, ale na slávnostné príležitosti odporúčam ozdobiť šľahačkou a čokoládou. Vychutnať si ho môžete po dobrom obede a zaliať si k nemu kávičku.

Prajem dobrú chuť!

- Najlepší medový krémeš
1 z 15
Falošný medový krémeš: Vynikajúci zákusok, ktorý sa rozplýva na jazyku - KAMzaKRASOU.sk
Falošný medový krémeš: Vynikajúci zákusok, ktorý sa rozplýva na jazyku - KAMzaKRASOU.sk
Falošný medový krémeš: Vynikajúci zákusok, ktorý sa rozplýva na jazyku - KAMzaKRASOU.sk
Falošný medový krémeš: Vynikajúci zákusok, ktorý sa rozplýva na jazyku - KAMzaKRASOU.sk
Falošný medový krémeš: Vynikajúci zákusok, ktorý sa rozplýva na jazyku - KAMzaKRASOU.sk
Falošný medový krémeš: Vynikajúci zákusok, ktorý sa rozplýva na jazyku - KAMzaKRASOU.sk
Falošný medový krémeš: Vynikajúci zákusok, ktorý sa rozplýva na jazyku - KAMzaKRASOU.sk
Falošný medový krémeš: Vynikajúci zákusok, ktorý sa rozplýva na jazyku - KAMzaKRASOU.sk
Falošný medový krémeš: Vynikajúci zákusok, ktorý sa rozplýva na jazyku - KAMzaKRASOU.sk
Falošný medový krémeš: Vynikajúci zákusok, ktorý sa rozplýva na jazyku - KAMzaKRASOU.sk
Falošný medový krémeš: Vynikajúci zákusok, ktorý sa rozplýva na jazyku - KAMzaKRASOU.sk
Falošný medový krémeš: Vynikajúci zákusok, ktorý sa rozplýva na jazyku - KAMzaKRASOU.sk
Falošný medový krémeš: Vynikajúci zákusok, ktorý sa rozplýva na jazyku - KAMzaKRASOU.sk
Falošný medový krémeš: Vynikajúci zákusok, ktorý sa rozplýva na jazyku - KAMzaKRASOU.sk
Falošný medový krémeš: Vynikajúci zákusok, ktorý sa rozplýva na jazyku - KAMzaKRASOU.sk

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Leona Sovjaková


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

14 komentárov

Darina Božiková 02.03.21 13:29

DB
karma
114.00

tiež robíme medový krémeš, dávame navrch šľahačku. nezaťažujeme ho, zmäkne aj tak.

  • 1
Odpovedať

Mária Reibergerová 02.03.21 14:27

MR
karma
104.00

páči sa mi, som naň zvedavá, cez víkend pečiem

  • 1
Odpovedať

Mária Chromíková 02.03.21 15:16

MC
karma
109.00

Mám rada krémeše aj všetky jeho varianty.

  • 1
Odpovedať

Tomáš Kamenár 02.03.21 17:50

TK
karma
105.00

konečne niečo bez ovocia

  • 1
Odpovedať

Ľudka Uličná 02.03.21 22:44

ĽU
karma
100.00

vyzerá to dobre krémeše mam rada

  • 1
Odpovedať

Ľubica Šťastná 03.03.21 08:03

ĽŠ
karma
100.00

Výborný krémeš!

  • 1
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 03.03.21 15:01

PV
karma
113.00

Medový krémeš je u nás TOP .. Keby sa dalo ,musela by som ho robiť každý víkend .. Pečiem ho už od 12 rokov, kedy ma to naučila moja nebohá mamka. Čiže je na prvom mieste zákuskov už 35 rokov ..!!! MŇAMKA :-)

  • 1
Odpovedať

Marika Michálková 03.03.21 16:50

MM
karma
107.00

vyzerá úžasne

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 04.03.21 16:36

MM
karma
100.00

mám podobný recept, patrí medzi naše obľúbené múčniky

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 04.03.21 23:22

karma
109.00

Čo sa dá na toto povedať ? Jedine WAU !!!

  • 2
Odpovedať

Jana Čipková 08.03.21 19:01

karma
106.00

Medový krémeš vypadá skvelo, oceňujem podrobný popis jeho prípravy.

  • 1
Odpovedať

Angela Gavlasová 10.03.21 22:58

AG
karma
105.00

Milujem ho, často ho robíme, či už pravý alebo falošný :)

  • 1
Odpovedať

JAN KOMADA 23.03.21 15:37

JK
karma
100.00

Mňam hneď by som si dal ku káve

  • 1
Odpovedať

Jana Čipková 13.12.23 20:20

karma
106.00

Už sa mi zbiehajú sliny na krémeš.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní