Slivkové buchty: S týmto receptom sa ti ľahko podaria

Slivkové buchty: S týmto receptom sa ti ľahko podaria

Určite mi dajú mnohí za pravdu, že niet krajšej vône, ako keď sa kuchyňa zaplní dráždivou vôňou práve upečených kysnutých buchiet. Tie časy, kedy sme na ne netrpezlivo čakali v babičkinej kuchyni, sú už nenávratne preč. Našťastie si ich vieme pripraviť aj my. 

Ja som čaru kysnutých buchiet v mojej kuchyni podľahla len nedávno. Pred kysnutým cestom som mala akýsi rešpekt, až kým som nenatrafila na tento skvelý recept. Základ na cesto vám môže okrem buchiet poslúžiť aj na dukátové buchtičky či moravské koláče. Už teraz viem, že čoskoro budem pripravovať ďalšiu dávku.

Odporúčame: Tradičný recept na parené buchty: Tieto sú ako od babičky!

pečené buchty

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková

Na slivkové buchty (menší plech) budeme potrebovať

  • 500 gramov hladkej múky
  • 60 gramov kryštálového cukru
  • 250 ml mlieka
  • 2 dcl oleja
  • 3 žĺtka
  • Kocku pekárenského droždia
  • ½ lyžičky soli
pečené slivkové buchty

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková

Postup

Mlieko mierne zohrejeme a rozpustíme v ňom trochu cukru. Potom do neho rozdrobíme droždie a necháme ho pracovať. Medzitým si vymiešame žĺtky so zvyšným cukrom. K múke pridáme vyšľahané žĺtky, soľ, olej a kvások. Suroviny zapracovávame postupne a opatrne, aby nám vzniklo hladké cesto. Po vymiesení ho prikryjeme vrchnákom alebo čistou utierkou a necháme ho kysnúť.

Po vykysnutí cesto rozvaľkáme a z malých bochníčkov vypracujeme kruhy (ani príliš hrubé, ani tenké), ktoré naplníme slivkovým lekvárom. Kraje cesta v strede pospájame a buchtu prevrátime. Buchty kladieme na plech, ktorý sme si predtým vymastili rozpusteným maslom. Maslom potrieme aj každú buchtu a docielime tak, že pri pečení sa nám nespoja a budú pekne oddelené. Pripravené buchty pečieme na 180 °C, kým nechytia chrumkavú zlatistú kôrku. Upečené slivkové buchty sú nadýchané a sú chutné aj na druhý či tretí deň.  

Veríme, že sa vydaria a budú vám chutiť tak ako nám. 

Pozri aj: Klasika klasík: Toto je najlepší recept na slivkový lekvár!

- Slivkové buchty ako od babičky
1 z 8
Slivkové buchty: S týmto receptom sa ti ľahko podaria - KAMzaKRASOU.sk
Slivkové buchty: S týmto receptom sa ti ľahko podaria - KAMzaKRASOU.sk
Slivkové buchty: S týmto receptom sa ti ľahko podaria - KAMzaKRASOU.sk
Slivkové buchty: S týmto receptom sa ti ľahko podaria - KAMzaKRASOU.sk
Slivkové buchty: S týmto receptom sa ti ľahko podaria - KAMzaKRASOU.sk
Slivkové buchty: S týmto receptom sa ti ľahko podaria - KAMzaKRASOU.sk
Slivkové buchty: S týmto receptom sa ti ľahko podaria - KAMzaKRASOU.sk
Slivkové buchty: S týmto receptom sa ti ľahko podaria - KAMzaKRASOU.sk

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Katarína Konečná 10.05.21 11:46

KK
karma
109.00

mám rada takéto buchty, ale s marhuľovým lekvárom, lebo slivkový lekvár nemám rada

  • 1
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 11.05.21 11:52

ZS
karma
100.00

U nas dnes šišky

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 11.05.21 23:58

karma
109.00

Jóóój, ale ste mi narobili chute. Moja mama vedela piecť najlepšie buchty na svete...už len spomínam :-(

  • 1
Odpovedať

Dušan Varga 12.05.21 10:23

DV
karma
103.00

Recept vyzerá byť jednoduchý, buchty vyzerajú byť chutné. Recept posuniem manželke

  • 1
Odpovedať

Simona Paľovčíková 12.05.21 21:37

karma
-1.00

Určite odporúčame vyskúšať....ja som hľadala veľa receptov, až s týmto som však bola spokojná. :-)

  • 0
Odpovedať

Marián Podmanický 20.05.21 23:24

MP
karma
111.00

Kysnuté koláče sú vždy super, a je úplne jedno či sú slivkové alebo iné. Dôležité je ako je spracované cesto. Výborná inšpirácia na víkend, už aj tie na obrázku mi voňajú. Vďaka

  • 0
Odpovedať

Ľubo Gombár 29.05.21 17:22

ĽG
karma
-1.00

Vyskúšame :)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní