Domáce nátierky a pomazánky

Domáce nátierky a pomazánky
  • 25.02.2014
  • Silvia Karasová

  • 7
  • 3

Máte pocit, že vaše raňajky, desiaty, či olovranty sú stále o tom istom? Možno maslo, džem, šunka, nejaký ten syr, ovocie, zelenina... Ak sa vám pomazánky z obchodu zdajú zbytočne drahé, nezdravé, alebo vám jednoducho nechutia, pripravte si doma svoje vlastné nátierky. Máte výhodu v tom, že presne viete, čo do nich dáte. Vyjdú vás aj lacnejšie a hlavne pripravíte si ich presne podľa svojej chuti a v množstve aké vyhovuje vám. Ponúkame pár tipov na inšpiráciu, ktorými si určite obohatíte svoj jedálny lístok.

Lososová nátierka

Domáce nátierky a pomazánky

Zdroj: Shutterstock®

Ingrediencie: 150 g tvarohu, údený losos, citrónová šťava, bylinková soľ, mletá červená paprika, kyslá smotana (pre sladšiu verziu smotana na šľahanie), maslo, čierne mleté korenie

Postup: Údeného lososa rozmixujeme, alebo pomelieme. Mäkké maslo vymiešame s tvarohom, pridáme lososovú zmes a smotanu. Dochutíme štipkou soli, mletou červenou paprikou, korením. Pridáme tiež cca jednu lyžicu citrónovej šťavy. Pre pikantnejšiu verziu vmiešame do pomazánky aj jednu rozdrvenú chilli papričku.


Vajíčková pomazánka

Domáce nátierky a pomazánky

Zdroj: Shutterstock®

Ingrediencie: vajíčka, cibuľa, maslo, dijónska horčica, chren, pažítka, soľ, čerstvé čierne mleté korenie

Postup: Uvarené vajíčka nakrájame, zmiešame s maslom, pridáme nadrobno nasekanú cibuľu. Malú lyžičku chrenu vymiešame s cca jednou až dvomi lyžicami horčice Primiešame k vajíčkam. Ochutíme soľou, korením a na záver nadrobno nakrájanou pažítkou.

Tuniaková pomazánka

Domáce nátierky a pomazánky

Zdroj: Shutterstock®

Ingrediencie: konzerva tuniaka vo vlastnej šťave, cibuľa, kyslá smotana, citrónová šťava, soľ, čertsvá petržlenová vňať

Postup: Tuniaka scedíme, vymiešame s kyslou smotanou, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, jednu malú lyžičku citrónovej šťavy a dôkladne vymiešame. Ochutíme soľou a čerstvou petržlenovou vňaťou.

Cesnakovo-mandľová nátierka

Domáce nátierky a pomazánky

Zdroj: Shutterstock®

Ingrediencie: cesnak (cca 8 strúčikov), nátierkové maslo, mäkký tvaroh, mandle, soľ, čerstvé bylinky (napríklad pažítka, rozmarín, petržlenová vňať)

Postup: Prelisovaný cesnak zmiešame s maslom a tvarohom. Pridáme nadrobno nasekané mandle, ochutíme soľou a bylinkami a podávame napríklad s hriankami.

Zdroj foto: www.fortheloveofyum.files.wordpress.com, www.rosybluhandmade.com, www.theatlantic.com, www.greenprophet.com,

  • 7
  • 3
Návrat hore
Autor článku

3 komentáre

Jana Komadová 26.02.14 20:17

JK
karma
100.00

nátierky máme radi často robievam sú chutné už som vyskúšala kadejaké no túto cesnakovo mandlovú nepoznám už sa teším ako bude chutiť

  • 0
Odpovedať

Ivana Goliašová 03.03.14 19:29

IG
karma
-1.00

Konečne recepty, kde nejde majonéza, ale smotana :). Vyskúšam.

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 20.12.15 07:46

SK
karma
119.00

robievame tvarohovu,bryndzovu,sardinkovu,oskvarkovu,mozeme skusit aj nieco nove

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Voľný čas

Ikonické Pumpkin Spice Latte vo vegánskej verzii: Určite si ho obľúbiš

  • 49
  • 6
  • 24.09.2020
Domácnosť

Záhradkári, pozor! Tento prírodný zabijak buriny musíte vyskúšať

  • 62
  • 9
  • 16.08.2020
Zdravie

Ako sa zbaviť parazitov a tuku v tele? Tieto koreniny sa oplatí vyskúšať!

  • 50
  • 3
  • 17.09.2020
TOPlist