Ako si vyrobiť bujónové kocky? Tento domáci kurací bujón si zamiluješ!

Ako si vyrobiť bujónové kocky? Tento domáci kurací bujón si zamiluješ!

Je pravda, že bujónové kocky sú celkom dobrým pomocníkom v kuchyni. Dokážu dobre ochutiť polievky aj omáčky, prípadne sa dajú použiť na prípravu vývaru, ktorý sa používa do rôznych jedál. Mnohé gazdinky nedajú na bujónové kocky dopustiť a v kuchyni ich majú vždy poruke. Na druhú stranu sa im však mnohí vyhýbajú a vôbec ich nepoužívajú. 

Hoci môžu bujónové kocky uľahčiť a urýchliť varenie, je tiež pravda, že ich zloženie nemusí byť najideálnejšie. Bujón z obchodu, či už ten v podobe kociek, prášku alebo v tekutej forme, je spravidla nielen plný soli, ale aj umelých zvýrazňovačov chutí, aróm, farbív, konzervantov a ďalších prídavných látok. To je dôvod, prečo mu viacerí povedia jasné NIE!

Avšak, čo tak mať poruke bujónové kocky, ktoré neobsahujú prakticky žiadne umelé prídavné látky, iba čerstvé suroviny, bežnú soľ a koreniny, ako aj čerstvé bylinky? Presne také si môžeme poľahky vyrobiť doma a nejde o nič náročné alebo extrémne zdĺhavé. 

Ako si vyrobiť vlastné bujónové kocky z kuracích pŕs sa môžete pozrieť nižšie na videu, postup tiež nájdete pod videom. Čo na ne hovoríte? Vyskúšate ich tiež?

Na domáci kurací bujón potrebujeme:

  • kuracie prsia (1 veľký kus)
  • 2 až 3 mrkvy
  • 1 veľká cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ a mleté čierne korenie
  • rastlinný olej
  • koreniny a bylinky – mletý zázvor, kurkuma, čerstvý petržlen (alebo ligurček), kôpor

Postup: Mrkvu nastrúhame, cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno. Vo väčšej panvici si na troche oleja opražíme cibuľu, mrkvu a následne cesnak. Pridáme aj kuracie prsia nakrájané na kocky a osmažíme ich. Zmes premiestnime do mixéra a dobre pomixujeme.

Následne pridáme soľ, koreniny aj nasekané čerstvé bylinky. Opäť dobre pomixujeme. Hotovú hmotu naložíme do silikónovej formičky na ľad (ideálna je formičky na väčšie kocky ľadu). Dáme do mrazničky. Po zamrazení máme zdravé domáce bujónové kocky poruke, kedykoľvek ich budeme potrebovať. 

Zdroj foto z úvodnej koláže: instagram.com/yana_sad_19


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Janka Komadova 15.03.24 20:04

karma
-1.00

Tiež ich takto robievam a sú vždy po ruke stačí otvoriť mrazničku

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní