Rýchle varenie v tlakovom hrnci – TOP recepty, ktoré s ním musíš vyskúšať!

Rýchle varenie v tlakovom hrnci – TOP recepty, ktoré s ním musíš vyskúšať!

Varenie v parnom hrnci so sebou prináša nemalé množstvo výhod. Aké napríklad? V prvom rade ide o úsporu času. Tlak zabezpečuje vyššiu teplotu, vďaka čomu sa skracuje doba tepelnej úpravy prakticky akejkoľvek potraviny. Vo všeobecnosti použitie tlakového hrnca pomáha redukovať čas varenia o tretinu až polovicu v porovnaní s klasickým varením.

So skrátením dĺžky varenia ide následne ruka v ruka aj znižovanie spotreby energie. Vďaka kratšej tepelnej úprave sa dokonca znižuje aj strata viacerých vitamínov, minerálov a živín, a to aj napriek tomu, že jedlo je v tlakovom hrnci vystavené vyšším teplotám. 

A mnohé gazdinky, ktoré tohto kuchynského pomocníka používajú, by možno povedali aj to, že jedlo z tlakového hrnca je skrátka chutnejšie – zachová si totiž výraznejšiu chuť a vôňu. Čo vy a tlakový hrniec? Patríte k tým, ktorí naň nedajú dopustiť? Alebo ho síce doma máte, no častejšie naň skôr padá prach? Alebo možno uvažujete o jeho zakúpení, no máte pochybnosti?

Ako variť v tlakovom hrnci?

Používania tlakového hrnca sa mnohí obávajú, a to hlavne kvôli tlaku. Avšak, dnešné moderné tlakové hrnce sú skutočne jednoduché na použitie a hlavne bezpečné. Bezpečnosť je zaistená viacerými opatreniami. V prvom rade ide o poistky, ktoré umožňujú dokonalé priľnutie veka a zabezpečujú, že sa hrniec počas varenia neotvorí. Okrem toho majú moderné tlakové hrnce indikátory tlaku, ktoré užívateľa informujú o tom, kedy je možné hrniec bezpečne otvoriť. 

Samozrejme, pre správne a bezpečné používanie je nevyhnutné prečítať si návod na použitie, ktorý je pribalený ku konkrétnemu zariadeniu. Vo všeobecnosti býva postup používania tlakového hrnca nasledovný:

  1. Hrniec naplníme – vždy len po vyznačenú risku, nikdy nie viac (tekutiny sa odporúča vo všeobecnosti používať o niečo menej ako pri klasickom varení – pri vyššej teplote a tlaku dochádza k menšiemu odparovaniu).
  2. Nasadíme veko, skontrolujeme či správne zapadlo a dobre drží. Hlavne pri prvých použitiach si postup uzavretia hrnca radšej skontrolujte v pribalenom návode. 
  3. Zahrejeme na plný výkon – kým začne z hrnca unikať para. 
  4. Znížime ohrev na najnižší stupeň (para musí stále trochu unikať) a začneme odpočívať potrebný čas. 
  5. Keď sa pokrm varí požadovaný čas, vypustíme ventil tlakového hrnca.
  6. Keď cezeň vyjde von všetka prebytočná para, indikátor tlaku nám oznámi, že môžeme hrniec otvoriť. 

Odporúčame: Fašírky pečené v rúre: Inak ich pripravovať už nebudeš!

Segedínsky guláš v tlakovom hrnci

Ingrediencie: 

  •  500 g chudšieho bravčového mäsa

  •  500 g kyslej kapusty
  •  2 cibule
  •  1 PL sladkej papriky
  •  2 PL masti (alebo masla)
  •  2 až 3 bobkové listy
  •  5 guličiek nového korenia
  •  4 guličky celého korenia
  •  soľ a rasca
  •  250 ml smotany na varenie
  •  hladká múka na zahustenie (asi 2 až 3 PL)

Postup: Mäso nakrájame na kocky. Cibuľu nasekáme nadrobno a v tlakovom hrnci ju na masti osmažíme. Pridáme mäso, opečieme zo všetkých strán, respektíve necháme zatiahnuť. Posypeme sladkou mletou paprikou a ešte chvíľu restujeme. Mäso podlejeme hrnčekom teplej vody a pridáme guličky korenia a bobkové listy. Osolíme a pridáme rascu a kapustu. Tlakový hrniec uzavrieme a necháme dusiť 30 minút.

Po bezpečnom otvorení tlakového hrnca z gulášu vyberieme guličky korenia a bobkový list a vmiešame doň zátrepku zo smotany a hladkej múky. Necháme chvíľu prevariť a môžeme odstaviť z ohňa. Podávame s knedľou. 

Sviečková na smotane z tlakového hrnca

Ingrediencie: 

  • 600 – 700 g sviečkovej alebo zadného hovädzieho

  • 6 PL oleja
  • 500 g koreňovej zeleniny (v rovnakom pomere mrkva, zeler, petržlen)
  • 1 cibuľa
  • soľ a korenie
  • bobkový list
  • nové korenie
  • tymian
  • 1 smotana na šľahanie (250 ml)
  • hladká múka na zahustenie (cca 2 PL)

Postup: Nasekanú cibuľu opražíme na oleji v tlakovom hrnci. Pridáme na kocky nakrájanú koreňovú zeleninu a pár minút opekáme. Mäso rozrežeme na tri až štyri kusy a dáme do hrnca. Osolíme a necháme zatiahnuť z každej strany (opekáme cca 10 až 15 minút).

Keď má mäso hnedastý povrch, pridáme korenie, podlejeme litrom horúcej vody, premiešame a tlakový hrniec uzavrieme. Dusíme asi 45 minút. Po bezpečnom otvorení hrnca dolejeme ďalší liter horúcej vody a privedieme k varu. Potom odstavíme z ohňa, vyberieme mäso a nakrájame ho na plátky.

Vývar so zeleninou scedíme cez hrubšie sito a zeleninu cez sito pretlačíme späť do vývaru. V otvorenom hrnci privedieme omáčku k varu a za stáleho miešania pridáme zátrepku zo smotany a hladkej múky. Povaríme ešte asi minútu a odstavíme. Podávame s knedľou alebo cestovinami.

Odporúčame: Kysnuté pizza slimáky s kukuricou a papričkami Jalapeños

Kurací paprikáš v tlakovom hrnci

Ingrediencie:

  • 1 kg kuracích pŕs a vykostených stehien

  • 200 g kuracích pečienok
  • 1 cibuľa
  • 2 ČL mletej červenej papriky
  • 1 bobkový list
  • 1 steblo čerstvého tymianu
  • 250 ml kyslej smotany
  • soľ a čierne korenie
  • olej
  • zemiakový škrob na zahustenie (asi 1 PL)

Postup: Cibuľu nakrájame a na oleji v tlakovom hrnci osmažíme dozlatista. Pridáme nakrájané mäso s pečienkami a opražíme zo všetkých strán. Pridáme mletú červenú papriku a podlejeme vodou tak, aby zaliala celé mäso (cca 250 až 300 ml). Osolíme a pridáme korenie, bobkový list a tymian. Tlakový hrniec uzavrieme a dusíme asi 10 minút. 

Po bezpečnom otvorení hrnca pridáme zátrepku z kyslej smotany a zemiakového škrobu rozmiešaného v troške vody. V otvorenom hrnci povaríme ešte 1 až 2 minúty a odstavíme. Podávame s prílohovými haluškami alebo cestovinami, napríklad špirálkami alebo kolienkami. 

Bravčové na hubách v tlakovom hrnci

Ingrediencie:

  • 600 g bravčovej krkovičky

  • 1 cibuľa
  • 50 g sušených húb
  • 300 g čerstvých húb
  • 1 PL mletej červenej papriky
  • soľ a mleté čierne korenie
  • olej

Postup: Krkovičku nakrájame na tenšie plátky, trochu vyklepeme a krátko opečieme z oboch strán na panvici na oleji, aby sa mäso zatiahlo. V tlakovom hrnci si na oleji orestujeme nakrájanú cibuľu. Následne pridáme mäso, mletú papriku, soľ, korenie a huby. Podlejeme vodou, aby bolo mäso aj huby zaliate a parný hrniec uzavrieme. 

Dusíme 15 minút. Bezpečne otvoríme a ak je v hrnci ešte dosť šťavy, chvíľu povaríme ešte otvorené, nech sa voda zredukuje. Ochutnáme a podľa potreby pridáme ešte soľ a korenie. Krátko povaríme a môžeme odstaviť. Podávať môžeme napríklad s máganými alebo pečenými zemiakmi, tiež zemiakovou kašou. 

Odporúčame: ​Frittata so špargľou a paradajkami: Ideálna raňajková pochúťka

Kurací vývar v tlakovom hrnci

Ingrediencie: 

  • skelet a odrezky z 1 kurčaťa

  • 2 l studenej vody
  • 2 mrkvy
  • kúsok zeleru
  • malý kaleráb
  • 1 petržlen
  • 1 cibuľa
  • 5 ks celého čierneho korenia
  • 3 bobkové listy
  • 2 ČL soli
  • tymian a rozmarín

Postup: Mrkvu, zeler, kaleráb a petržlen očistíme, ošúpeme a nakrájame. Do tlakového hrnca dáme mäso, očistenú cibuľu a zalejeme vodou. Pridáme koreniny. Uzavrieme a varíme 25 minút. Po bezpečnom otvorení do vývaru vložíme zeleninu, uzavrieme a varíme ďalších aspoň 5 minút.

Po otvorení vyberieme mäso, oberieme ho a vložíme do vývaru. Podávame s vyvarenými rezancami. Pred podávaním môžeme pridať nasekanú petržlenovú vňať

Sedliacka fazuľovica z tlakového hrnca

Ingrediencie: 

  • 500 g strakatej fazule

  • 1 cesnak so šupkou

  • 4 bobkové listy
  • soľ
  • 2 dcl paradajkového pretlaku
  • 1 PL mletej červenej papriky
  • 300 g klobásy
  • 300 g údenej krkovičky
  • 2 plátky údenej slaniny
  • 4 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 1 kaleráb
  • 4 ks nového celého korenia
  • 1 PL mletej rasce
  • 1 paprika
  • 3 zemiaky

Postup: V tlakovom hrnci zalejeme fazuľu vodou, pridáme bobkový list, cesnak, cibuľu. Uzavrieme a varíme 45 minút. Medzitým si ošúpeme zeleninu a nakrájame ju (paprike odrežeme len vrch), podobne ako aj klobásu a slaninu. Po bezpečnom otvorení hrnca pridáme k fazuli údeniny, zeleninu a taktiež mletú papriku, rascu, soľ, korenie a paradajkový pretlak.

Zavreté varíme ďalších 10 minút. Po odokrytí vyberieme krkovičku, nakrájame ju a vrátime do polievky. Povaríme ešte 10 minút a odstavíme z ohňa. Podávame s chlebíkom. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

JAN KOMADA 27.07.23 21:54

JK
karma
100.00

Často varím v tlakovom hrnci raz dva je uvarené

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní