Zubná kefka má svoju životnosť! Čo sa deje, keď ju pravidelne nemeníme?

Zubná kefka má svoju životnosť! Čo sa deje, keď ju pravidelne nemeníme?

Bez zubnej kefky sa rozhodne nezaobídeme. Aj keď ide o pomerne malú „vecičku“ jej sila je obrovská, čo si uvedomuje len málokto. Je totižto základným a dôležitým nástrojom na udržiavanie ústnej dutiny.

Avšak, jej pravidelná výmena zaručuje, že bude správne plniť svoju úlohu, ktorou je predchádzanie vzniku zubného kazu.

Ako často meniť zubnú kefku?

Zubní lekári odporúčajú zubnú kefku, či už klasickú manuálnu, nadstavec na sonicku zubnú kefku či inú elektrickú zubnú kefku, meniť každé tri mesiace. V niektorých prípadoch je to aj oveľa častejšie. Hlavne v prípade, že ste prekonali nádchu, chrípku alebo iné ochorenie. Samozrejme, aj v prípade, že je zubná kefka opotrebovaná skôr (napr. ak príliš na zuby pri ich umývaní tlačíte), tak ju vymeňte aj pred „stanovenými“ tromi mesiacmi.

Vezmime to však aj z tej druhej strany – čo sa môže stať v prípade, že zubnú kefku nebudete meniť pravidelne? Ako opotrebovaná zubná kefka môže vplývať na zdravie našich zubov? Toto by mal vedieť každý!

Pozri aj: Laktobacily – čo sú zač a prečo ich bezpodmienečne potrebujeme?

1. Zubný povlak (plak) ostáva na zuboch!

Podľa zubných lekárov v prípade, že jednu zubnú kefku používame viac ako rok, škodíme sebe a svojim zubom. V prvom rade totižto platí, že staršie zubné kefky nie sú také účinné v odstraňovaní zubného plaku ako nové.

Staršie zubné kefky majú poväčšine zničené štetiny, ktoré sa rozstrapkávajú, čo im sťažuje účinnosť pri odstraňovaní plaku.

Čo je zubný povlak inak známy aj ako plak?

Ide v podstate o bezfarebný film, ktorý je zväčša lepkavý. Vytvára sa na zuboch, keď sa baktérie v ústach miešajú so sladkými potravinami či inými potravinami, ktoré konzumujeme.

Čo sa deje v prípade, že zubný plak ostáva na zuboch?

Ak pri čistení zubov nie je zubný plak dostatočne, ideálne úplne, odstránení, dochádza k jeho usadzovaniu čo z dlhodobého hľadiska vedie k vzniku zubného kazu, zápalu ďasien i vzniku paradontitídy.

2. Tvorí sa zubný kameň

V prípade, že nie je zubný povlak zo zubov odstránený, ale sa na zuboch hromadí, môže sa miešať s minerálmi v slinách a stvrdnúť, v dôsledku čoho sa na zuboch vytvára zubný kameň. Ten už nie je jednoduché, resp. možné odstrániť pri čistení zubov. Návšteve zubného lekára sa preto nevyhnete.

Je teda nad slnko jasné, že opotrebované zubné kefky sú menej účinné pri odstraňovaní zubného povlaku. Preto, ak kefku nebudete meniť častejšie, je pravdepodobnejšie, že sa vám na zuboch bude tvoriť viac zubného kameňa.

Čo môže nastať v prípade, že sa zubný povlak i kameň usádza na zuboch?

Zubný povlak aj zubný kameň sa môžu negatívne odraziť na zdraví vašich zubov, pretože podporujú zápach z úst, ochorenia ďasien (gingivitída) a eróziu skloviny – čo môže viesť k citlivosti zubov.

3. Vystavujete zuby baktériám

Približne po troch mesiacoch sa štetiny začnú rozstrapkávať a na zubnej kefke sa začnú hromadiť baktérie. To znamená, že pri každom čistení zubov sa baktérie opäť dostávajú do vašich úst. A práve to môže prispieť k problémom so zubami. Baktérie môžu byť zodpovedné za zubný kaz, ale aj za infekciu ďasien.

Za predpokladu, že si zuby čistíte dvakrát denne, je pravdepodobné, že vaša zubná kefka bude po troch mesiacoch dosť ošúchaná. V dôsledku toho bude oveľa drsnejšia k vašim ďasnám. Prekvapiť vás tak môže aj citlivosť v okolí ďasien či krv umývadle pri čistení zubov. I k týmto problémom dochádza v prípade, že pravidelne nemeníte svoju zubnú kefku.

Nehovoriac o tom, že sa môžu pridružiť aj ďalšie problémy, ako je začervenanie, opuch a krvácanie ďasien.

Neprehliadni: Za starý matrac sa ti telo nepoďakuje. Aké zdravotné problémy môže spôsobiť?

15 zaujímavostí o zubnej kefke, čistení zubov, ústnej dutine

  1. Prvé záznamy o zubnej kefke pochádzajú zo starovekého Egypta. Vtedy sa používali „zubné kefky“ vyrobené z prírodných surovín, ako je bambus, do ktorého boli zapletené chlpy zvierat.
  2. Moderná zubná kefka, teda zubná kefka, ktorá sa používa v súčasnosti, bola vynájdená v roku 1938 americkým zubným hygienikom Dr. Charlesom C. Bassom.
  3. Jeden z desiatich ľudí priznáva, že si pravidelne zabúda čistiť zuby.
  4. Viac ako polovica z nás priznáva, že by sa o svoju zubnú kefku podelila s niekým iným (partnerom, dieťaťom, známou osobnosťou,...).
  5. V roku 2003 bola zubná kefka vybraná ako vynález číslo jeden, bez ktorého by verejnosť nemohla žiť.
  6. Prvá elektrická zubná kefka bola vynájdená vo Švajčiarsku v roku 1954.
  7. V minulosti sa na lacnejšie zubné kefky používali prasacie štetiny, zatiaľ čo na drahšie zubné kefky sa používala srsť z jazveca.
  8. Čistenie zubov zubnou niťou je dôležitou súčasťou každodennej ústnej hygieny – ale nezáleží na tom, či si najprv vyčistíte zuby kefkou alebo zubnou niťou, ak to robíte správne.
  9. Aby ste zubnú kefku udržali čistú, po čistení zubov ju opláchnite vodou a uložte ju vo zvislej polohe, aby mohla vyschnúť na vzduchu.
  10. Najdrahšia zubná kefka na svete stojí 4 000 USD (približne 3600 €). Je vyrobená z titánu a dokonca nie je ani elektrická!
  11. V zubnom plaku sa nachádza viac ako 300 rôznych druhov baktérií.
  12. Priemerný človek strávi čistením zubov počas svojho života celkovo 38,5 dňa.
  13. Čistenie zubov trikrát denne po dobu dvoch minút (každé čistenie zubov by malo trvať 2 minúty) môže spáliť viac ako 3 500 kalórií ročne – to znamená, že len čistením zubov môžete schudnúť jeden kilogram ročne!
  14. Priemerná zubná kefka obsahuje približne 2 500 štetín.
  15. Kedysi sa verilo, že jediný spôsob, ako vyliečiť bolesť zubov, je pobozkať OSLA!

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní