Za starý matrac sa ti telo nepoďakuje. Aké zdravotné problémy môže spôsobiť?

Za starý matrac sa ti telo nepoďakuje. Aké zdravotné problémy môže spôsobiť?

Význam spánku je často podceňovaný. Pritom práve počas nočného odpočinku má naše telo čas na regeneráciu. Vďaka nemu získame dostatok energie na celý nasledujúci deň, na prácu a všetky činnosti, ktoré sme si naplánovali. Je dokázané, že nedostatok spánku sa spája s vyšším rizikom vzniku mnohých zdravotných problémov. S prebdenými nocami idú ruka v ruke problémy so sústredením a pamäťou, podráždenosť, zvýšený stres či spomalenie reakcií a zhoršenie fyzického výkonu. 

Z dlhodobého hľadiska sa zvyšuje riziko depresívnych stavov, cukrovky 2. typu, vysokého tlaku aj priberania. Mnohí si pritom myslia, že v súvislosti so spánkom je najdôležitejšia jeho dĺžka. Áno, spánok by mal byť aj dostatočne dlhý, no rovnako by mal byť kvalitný. Kvalitu spánku môžu negatívne ovplyvňovať viaceré činitele v prostredí, v ktorom jedinec spí.

Takýmto činiteľom je napríklad väčšie teplo v miestnosti, zlý vzduch v izbe alebo nejaké zvukové či svetelné rušivé elementy. Zhoršiť kvalitu spánku ďalej môže napríklad konzumácia väčšieho množstva jedla alebo alkoholu vo večerných hodinách či vystavovanie sa modrému svetlu z obrazoviek pred spánkom.

A zabúdať nemôžeme ani a to, ako náš spánok dokáže ovplyvniť matrac. Na kvalitnom novom matraci si naše telo dokáže skvelo oddýchnuť. No čo v prípade, ak má matrac už pár pekných rokov za sebou? Aké problémy môže spôsobiť spánok na starom matraci? 

Signály, že je čas vymeniť matrac

Životnosť sa pri konkrétnych matracoch môže značne líšiť. Obvykle sa odporúča meniť matrace priemerne každých 7 až 8 (maximálne 10) rokov. Avšak, tento údaj je veľmi všeobecný. Životnosť matraca závisí od viacerých faktorov, v prvom rade od kvality, materiálov, ale aj toho, ako sa oň staráme a ako často ho využívame. Lacnejšie penové matrace môžu byť prakticky nepoužiteľné už po dvoch alebo troch rokoch, naopak kvalitné matrace, ktoré sa spravidla spájajú aj s vyššou cenou, môžu v dobrom stave vydržať spomenutých osem rokov, prípadne aj o niečo dlhšie.

Informácie ohľadom odporúčanej životnosti často udáva výrobca pri konkrétnom druhu matraca (napr. na štítku). Tieto informácie sú spravidla uvádzané na základe výsledkov špeciálnych testov, ktoré preukazujú, ako dlho je daný matrac schopný zachovať si potrebné vlastnosti. 

Tak ako každý predmet, tak aj matrac sa rokmi opotrebuje. Niet sa však čomu čudovať, každú noc na ňom preležíme priemerne 8 hodín, niekedy menej, inokedy aj viac. Matrac sa postupom času prispôsobuje tvaru používateľa a v podstate sa skôr či neskôr zdeformuje. Tvoria sa na ňom prepadnuté a preležané miesta. Problém starého matraca však nespočíva len v mechanickom poškodení, ale aj v zhoršení hygienických podmienok. V matraci sa postupom rokov ukladá veľké množstvo nečistôt, o to viac, ak nie je pravidelne čistený. 

Na to, že je čas matrac vymeniť, vás môže upozorniť niekoľko signálov:

  • matrac dennodenne používate omnoho dlhšie než 10 rokov,

  • pri ležaní na matraci značne cítite vyležané miesto,
  • už pri pohľade na matrac sú viditeľné prepadnuté miesta,
  • celý povrch matraca je nerovný, matrac stratil pôvodný tvar,
  • matrac pri prevracaní sa na posteli vydáva zvuky a vŕzga,
  • tlačia vás pružiny pružinového matraca,
  • na matraci cítite každý otras.

A významným znakom toho, že je matrac starý a opotrebený, je aj to, že ležanie na ňom je pre vás nepohodlné a zdá sa vám, že sa na ňom vôbec nedokážete dobre vyspať. 

Aké zdravotné problémy sa spájajú so starým matracom?

Možno by ste to nepovedali, no používanie starého matraca sa spája s viacerými zdravotnými rizikami. Ak dlhodobo používame matrac, ktorý je vo veľmi zlom stave, môžeme si koledovať o problémy so:

  • spánkom,
  • pohybovým aparátom,
  • respiračným systémom,
  • pokožkou.

Ako sme spomenuli vyššie, na opotrebenie matraca môže poukazovať to, že sa na ňom nevieme kvalitne vyspať. Samozrejme, ak sa nám zle spí na novom matraci, pravdepodobne sme podcenili výber správneho matraca. Ak nám však začal byť matrac nepohodlný až po rokoch, príčinou je práve jeho opotrebenie. Na starom matraci sa môže okrem iného aj kvôli nepohodliu predlžovať doba zaspávania, znižuje sa kvalita spánku a odpočinku, človek sa tiež môže prebúdzať počas noci (napr. kvôli vŕzganiu matraca, nepohodlným priehlbinám a pod.).

Postupom času sa menia schopnosti matraca odolávať voči tlaku tela. Starý matrac neposkytuje telu potrebnú oporu. Z dlhodobého hľadiska môže spánok na starom matraci viesť k bolesti svalov a kĺbov, bežné sú bolesti chrbta, bokov, ramien či krku. Ak sa ráno po spánku cítime, takpovediac, polámaní, mali by sme prehodnotiť, či nie je čas matrac vymeniť. 

Z dôvodu zhoršených hygienických podmienok starých matracov sa môžu objaviť aj ďalšie zdravotné problémy. Nech ich čistíme akokoľvek často, rokmi sa v nich hromadí pot, odumreté kožné bunky, prach, roztoče a ich výkaly a ďalšie nečistoty. Vytvárajú sa vhodné podmienky pre šírenie baktérií a plesní.

S tým súvisí výskyt ďalších zdravotných ťažkostí. Mnohé nečistoty v matracoch môžu dráždiť sliznicu dýchacích ciest a spôsobovať väčšie ťažkosti astmatikom či alergikom. Negatívny vplyv môžu mať aj na kožu, hlavne citlivú pokožku či kožu postihnutú rôznymi kožnými ochoreniami. 

Odporúčame: ​Poškodenie mozgu: Ktoré z našich návykov k nemu môžu prispieť?

Tipy, ako predĺžiť životnosť matraca

  • Nepodceňujte pravidelné čistenie matraca. Malo by zahŕňať pravidelné vysávanie a vetranie, taktiež podľa potreby odstraňovanie škvŕn. 
  • Pravidelne matrac otáčajte. Odporúča sa matrac otáčať nielen o 180 stupňov, ale aj prehadzovať vrchnú a spodnú stranu (ak je matrac obojstranný). Vhodné je otáčať matrac aspoň 1 až 2 razy mesačne, čím sa zníži pôsobenie nepretržitého tlaku na jedno miesto, ktoré vedie k deformácii matraca. Matrac sa bude opotrebovať rovnomerne a nebudú vznikať trvalo prepadnuté miesta. 
  • Zvoľte chránič matraca. Predĺži jeho životnosť a chráni ho pred znečistením. Dá sa ľahko prať v práčke. Vodoodolné návleky navyše bránia prieniku tekutín do matraca, pachom a baktériami. 
  • Používajte matrac len na spanie. Mnohí trávia v posteli omnoho viac času ako len počas noci. Niektorí cez deň sledujú v posteli televízor alebo si čítajú, deti často využívajú posteľ aj na hranie, učenie, prípadne tie najmenšie deti si robia z matraca trampolínu. To všetko zrýchľuje opotrebenie matraca, preto je vhodné sa tomu podľa možností vyhýbať.
  • Zvoľte správny rošt. Napríklad penové matrace sa odporúča kombinovať s pružnými lamelovými roštami, pružinové a taštičkové matrace zase s pevnejším podkladom – pevným latovým roštom alebo plnou doskou. 
  • Vyskúšajte topper alebo vrchný matrac. Ide o tenký matrac, ktorý sa ukladá na vrch klasického matraca s cieľom vytvoriť komfortnejšiu vrstvu medzi matracom a telom. Okrem iného je dobrým pomocníkom v prípade, ak je potrebné prekryť starší matrac a ak nechceme práve investovať do nového matraca.

Čo so starým matracom?

Keď je čas vymeniť starý matrac, nemali by sme to dlhšie odkladať. Kvalitný matrac, ktorý je v dobrom stave, významne ovplyvňuje náš spánok, ktorý zase vplýva na funkciu celého organizmu a fyzické aj psychické zdravie. Ako sa však zbaviť starého matraca, ktorý sme nahradili novým nočným spoločníkom na pár ďalších rokov? Možností je viacero. Mame pre vás niekoľko tipov:

  • ak nie je matrac ešte v úplne nepoužiteľnom stave, možno na čas urobí niekomu radosť (charite alebo niekomu, kto potrebuje rýchlo zariadiť nevybavený byt a podobne) – môžete podať inzerát na darovanie matraca za odvoz, prípadne matrac v lepšom stave môžete posunúť za symbolickú cenu,
  • zo starších matracov, hoc aj v horšom stave, sa určite potešia psíky v útulku, prípadne zo starého matraca môžete urobiť pelech do vonkajšej búdy svojmu psíkovi,
  • ak máte záhradu, starý matrac môžete použiť napríklad ako čalúnenie na terasový nábytok,
  • odviezť ho môžete na zberný dvor – starý matrac patrí do veľkoobjemového odpadu, neponechávajte ho pri bežných kontajneroch na odpad (a nikdy ho nepáľte na záhrade!), 
  • zaplatiť si môžete odvoz starého matraca – často to ponúkajú napríklad predajcovia matracov.

Pozri aj: ​Čo je melatonín a aký má význam? Podpor jeho produkciu v tele!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Mária Sivová 05.04.23 06:54

MS
karma
100.00

Máme Boxing manželskú posteľ ale veru ani na tej nie sú najkvalitnejšie matrace. Vymeniť sa nedajú lebo sú súčasťou postele.

  • 0
Odpovedať

Anna Vargová 06.04.23 22:27

AV
karma
100.00

Súhlasím s autorkou článku. Matrac ma taktiež svoju životnosť. Keďže naše matrace sa vymeniť nedajú, rozhodli sme sa pre kúpu novej postele.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní