Domáci zázvorový likér známy ako zázvorovica: Ochutnáš?

Domáci zázvorový likér známy ako zázvorovica: Ochutnáš?

Zázvorovica je mnohým známa ako tekutý liek pre dospelých. Je to zázrak, ktorý dokáže postaviť na nohy, a to vďaka zázvoru, ktorý má oficiálne pomenovanie ďumbier lekársky. V podstate, keď sa jedná o zdravie, tak všetky srandy idú bokom a na scénu prichádzajú všetky overené recepty a triky našich babičiek. Niekomu pomáhajú bylinky, iní uprednostňujú domáci nápoj proti bolesti hrdla či na tlmenie kašľa, mnohí nedajú dopustiť na cibuľový čaj alebo sirup a aktuálne je mnohými obľúbený aj zázvorový likér.

Domáca zázvorovica vďaka samotnému zázvoru dostáva dosť výraznú chuť a arómu. Zázvorovica hrdlo poriadne vyštípe a zabije baktérie, ktoré spôsobujú jeho zápal a bolesť. Ak máte napríklad problém s prehĺtaním, tak toto je riešením. Samozrejme, zázvorovica nie je len liekom. Slúži aj ako prevencia pred vznikom ochorenia, tak sa nebojte ju ponúknuť aj svojim hosťom alebo si ju z času na čas dopriať ako prevenciu. Poďme si ju teda spolu vyrobiť. Popravde, je to jednoduchšie, než by sa mohlo zdať. Síce existuje aj nealko verzia, my sme tentokrát zvolili právu verziu pre dospelých. Tak si ju vychutnajte!

zázvorovica

Zdroj: Shutterstock®

Na domácu zázvorovicu potrebujeme:

  • 125 g zázvoru (koreň)
  • 125 g medu
  • 1 citrón
  • 0,5 l vodky

Ako prvé si očistíme koreň zázvoru. Nemusíte ho okrajovať nožom, stačí použiť lyžičku a šupku z neho zoškrabať. Zázvor si následne nastrúhame najemno. Z citróna odstránime šupku a nakrájame ho nadrobno alebo aspoň na plátky. Zázvor aj nakrájaný citrón premiestnime do dostatočne veľkej sklenenej uzatvárateľnej nádoby, prilejeme med, vodku a poriadne premiešame. Nádobu uzavrieme a necháme aspoň 3 dni odstáť (lúhovať). Ak chcete, aby zázvorovica mala silnejšiu chuť a prenikavejšiu arómu, tak ju pokojne nechajte odstáť aj dlhšie (odporúča sa aj 2 týždne). Následne precedíme cez gázu, prelejeme do sklenenej nádoby a vychutnávame si vlastnoručne pripravený zázvorový likér.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ľubica Šťastná 23.11.21 05:56

ĽŠ
karma
100.00

Príprava je naozaj jednoduchá; rada pripravujem nealko verziu.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní