Recept na sirup z bazových kvetov – tradičný, chutný, skrátka dokonalý!

Recept na sirup z bazových kvetov – tradičný, chutný, skrátka dokonalý!

  • 42
  • 9

Kto by nemiloval tradičný domáci bazový sirup? Koľko jeho fanúšikov sa tu nájde? Niektorí si naň spomínajú ešte z detstva, v mnohých rodinách sa však pripravuje dodnes. Kvety bazy čiernej, z ktorých sa táto pochúťka pripravuje, sú pritom známe svojimi liečivými účinkami. Obsahujú mnohé účinné látky, napríklad i vitamín C, taktiež organické kyseliny či triesloviny. Majú priaznivý vplyv i na našu imunitu. Skvelým spôsobom, ako ich zužitkovať, je pritom aj príprava spomínaného sirupu.

Bazový sirup je skutočne lahodný a je skvelý na prípravu osviežujúcej limonády, no rovnako osoží aj pri príprave teplého čaju na zahriatie počas sychravých dní. Sirup z bazových kvetov pritom urobí niečo nielen pre našu imunitu. Je tiež dobrým pomocníkom pri kašli či nachladnutí. Má priaznivý vplyv na dýchacie ústrojenstvo a tiež tráviaci systém. A ako si najchutnejší bazový sirup pripraviť? Stačí len nazbierať dostatok bazových kvetov a môžete ísť na to. Jednoduchý recept nájdete nižšie!

Pozri aj: Recept na čakankový sirup: Zázračný sirup, ktorému nik neodolá!

domáci bazový sirup

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

  • 40 až 50 kusov bazových kvetov
  • 3 citróny
  • 1,25 kg cukru
  • 2,5 l vody
  • 1 ČL kyseliny citrónovej
recept na bazový sirup

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy:

  • Ako prvé si pripravíme citróny. Jeden odšťavíme a dva nakrájame na kolieska. Volíme buď bio citróny alebo ich aspoň poriadne vyumývame.
  • Potrebné množstvo vody necháme v dostatočne veľkom hrnci zovrieť a následne ochladnúť.
  • Potom do hrnca s vodou pridáme kvety, na kolieska nakrájané citróny aj citrónovú šťavu. Zmes prikryjeme necháme odstáť aspoň 24 hodín.
  • Ďalší deň zmes scedíme, výluh prelejeme do čistého hrnca a dáme variť na mierny plameň.
  • Po pridaní cukru a kyseliny citrónovej privedieme zmes do varu a za stáleho miešania chvíľu povaríme, kým sa cukor úplne rozpustí a sirup trochu zhustne.
  • Po odstavení z ohňa, sirup ihneď plníme do zaváraninových pohárov, ktoré otočíme hore dnom alebo do umytých a vyhriatych sklenených fliaš. Vychladnuté nádobky so sirupom skladujeme na suchom, chladnom a tmavom mieste.

Odporúčame: Je zdravý alebo nie? Zisti, či sa oplatí konzumovať javorový sirup!


  • 42
  • 9
Návrat hore
Autor článku

9 komentárov

Martina Zahoranová 02.05.20 11:52

MZ
karma
109.00

nikdy sme doma bazový sirup nerobili , vyzerá tak chutne a osviežujúco že by sme si ho aj mohli doma pripraviť

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 02.05.20 18:27

DB
karma
134.00

Bazový sirup sme robievali, stojí za to ho znova vyskúšať, tá vôňa je neodolateľná

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 03.05.20 06:39

ĽŠ
karma
111.00

Rada pripravujem každoročne.

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 03.05.20 09:16

MC
karma
108.00

Najlepší sirup ,aký poznám.

  • 0
Odpovedať

Lucia Valková 03.05.20 11:37

LV
karma
138.00

To mi pripomína detstvo..

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 03.05.20 11:54

KK
karma
129.00

spomienka na detstvo, mama ho robievala každý rok

  • 0
Odpovedať

Kristína Dická 03.05.20 17:23

KD
karma
115.00

Sama som ho ešte neskúšala robiť a vždy sa naňho chystám, tak tento rok ho konečne vyskúšam a podľa tohto receptu :-)

  • 0
Odpovedať

Marika Michálková 04.05.20 16:26

MM
karma
126.00

je skvelý

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 05.05.20 20:57

MR
karma
133.00

bazové sirupy sú najlepšie aspoň pre mňa

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Vlasy

Ikonický účes Rachel z Priateľov: Jeho tvorcovi zmenil život a priniesol slávu

  • 76
  • 1
  • 20.08.2020
Vlasy

Hľadáš univerzálny účes, ktorý sa ľahko upravuje? Zoznám sa s hitom sezóny!

  • 172
  • 7
  • 09.08.2020
Telo

Domáci telový peeling s mandľami: Potešenie pre celé telo!

  • 38
  • 0
  • 29.06.2020
TOPlist