Už si ochutnala úžasný levanduľový sirup? Ak nie, rýchlo to naprav!

Už si ochutnala úžasný levanduľový sirup? Ak nie, rýchlo to naprav!

Levanduľa, ktorá pochádza hlavne z oblasti Stredomoria, je pestovaná v mnohých rozličných kultivaroch. U nás je známa najmä levanduľa lekárska, respektíve úzkolistá, latinsky Lavandula angustifolia. Ľudovo sa jej tiež hovorí lavanda, lavendula či vandelička. Voňavú levanduľu s krásnymi fialovými kvetmi dozaista pozná každý. Jej drobné kvietky usporiadané v klasoch sa objavujú hlavne počas letných mesiacov. Tento poloker má tiež šedozelené plstnaté listy a plody, ktorými sú lesklé tvrdky. Navyše ide o medonosnú rastlinu.

Tradične sa dnes pestuje mimo juhu Európy aj vo Francúzsku či v Alžírsku. Levanduľa je využívaná na rôzne účely už od nepamäti. Napríklad v antickom Ríme ju údajne hojne využívali ako prísadu do kúpeľa. Taktiež v priebehu histórie našla uplatnenie v kozmetickom priemysle, a to najmä i pri výrobe parfumov. Kvety levandule majú navyše liečivé účinky. Blahodarný vplyv na organizmus má napríklad levanduľový čaj či levanduľová tinktúra. A čo ďalšie sa dá z kvetov tejto aromatickej rastliny pripraviť? Dnes vám prezradíme, ako si ľahko vyrobíte levanduľový sirup, ktorý môžete použiť na prípravu osviežujúcich letných limonád!

Pozri aj: Sirup zo smrekových výhonkov: Priprav si ho doma a objav jeho liečivú silu!

levanduľa lekárska

Zdroj: Shutterstock®

Pestujete si levanduľu aj vy?

Kvety levandule, ktoré sú počas letných mesiacov zbierané aj na liečebné účely, obsahujú množstvo cenných látok. Ide najmä o éterické oleje, triesloviny či horčiny aj niektoré minerálne látky. Táto liečivá bylinka je prírodným liekom na mnohé neduhy. Má antibakteriálne aj antiseptické účinky a známa je najmä pozitívnym upokojujúcim vplyvom na nervový systém človeka. Pomáha pri nespavosti, ale aj pri zadržiavaní vody v organizme, plynatosti, kožných ochoreniach či zahlienení. Rovnako predstavuje pomoc pre jedincov, ktorých trápi vysoký krvný tlak. Zdá sa teda, že pestovanie vlastnej levandule rozhodne nie je na škodu.

Zvládnete to pritom aj v byte v kvetináči, ak však máte záhradu, pokojne ju vysaďte aj von. Stačí jej dostatok slnka a primeraná zálievka. Ide totiž skôr o suchomilnú rastlinku. Na pôdu vôbec nie je náročná. Vlastnoručne vypestovanú levanduľu si pritom môžete pravidelne zrezávať a sušiť do zásoby. Vysušené kvety tejto stredomorskej rastlinky sa dajú využiť napríklad aj na prípravu liečivého čaju. Využitie však nájdu aj čerstvé vetvičky levanduľových kvetov, a to okrem iného aj pri príprave spomínaného lahodného sirupu.

ako si pripraviť levanduľový sirup

Zdroj: Shutterstock®

Levanduľový sirup musíte vyskúšať!

Na výrobu jedinečného levanduľového sirupu budete potrebovať približne 0,5 kg rozkvitnutých levanduľových vetvičiek, 3 citróny a 1 kg cukru, obyčajného alebo prírodného trstinového, prípadne iného obľúbeného. Kvety prepláchneme a v hrnci ich dáme variť s jedným litrom vody. Pridáme aj na kolieska nakrájané citróny a podľa chuti pokojne aj zopár tyčiniek celej škorice. Po zovretí varíme asi 15 minút. Následne zmes odstavíme a necháme lúhovať aspoň 24 hodín. O deň neskôr kvety scedíme a k tekutine pridáme cukor.

Potom už len stačí sirup variť, kým trochu zhustne, a to približne takých 30 minút. Keď je levanduľový sirup hotový, rozlejeme ho do zaváracích fliaš a tie necháme hore dnom odstáť aspoň 20 minút. Po vychladnutí ich môžeme uskladniť. Z domáceho levanduľového sirupu si môžete pripraviť úžasnú letnú limonádu, ktorá poskytne dokonalé osvieženie. Tento sirup však dokonale osladí a prevonia aj obľúbený čaj. Levanduľa je charakteristická svojimi upokojujúcimi a protistresovými účinkami, preto si sirupom z nej neváhajte osladiť život vždy, keď je to potrebné!

Odporúčame: Prečo sa oplatí vyskúšať brezový cukor? Spoznaj jeho nevídané účinky!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Lucia Šeptáková 01.07.19 05:13

karma
108.00

Tak ten som ešte neskúšala,levandulu nemame,ale musi byt skvely....

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 01.07.19 06:52

ĽŠ
karma
100.00

Levanduľu pestujem, no sirup som zatiaľ ešte neskúšala, vďaka za tip!

  • 0
Odpovedať

Alexandra Semanová 29.07.19 13:26

AS
karma
-1.00

Levanduľový sirup musí chutnať úžasne.

  • 0
Odpovedať

Marika Michálková 04.08.19 20:43

MM
karma
107.00

Levanduľový sirup je skvelý.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní