Poctivá a chutná hokkaido polievka – zaženie hlad, doplní živiny

Poctivá a chutná hokkaido polievka – zaženie hlad, doplní živiny

Čo sa vyrovná doma pripravenej polievke? Napríklad poctivému vývaru odolá len málokto. Na dobré zasýtenie sú však skvelou voľbou hustejšej polievky. Nemusí ísť hneď o tie s mäsom, napríklad guláš či kapustnicu, hlad na dlhšiu dobu zaženú i husté krémové polievky zo strukovín alebo zeleniny, ako je napríklad hrášková, brokolicová či polievka zo sladkých zemiakov, tiež cícerový krém či polievka z červenej šošovice. Všetky sú lahodné, sýte, hotové raz-dva a plné telu prospešných živín.

Ak ste takúto polievku ešte neskúšali pripraviť z tekvice hokkaido, je čas to napraviť. Hokkaido predstavuje veľmi obľúbený druh tekvice a má to svoje opodstatnenie. Táto tekvica je charakteristická sladkastou chuťou a mnohými možnosťami spracovania. Jej veľkou výhodou je fakt, že ju nie je potrebné šúpať. Šupka totiž počas pečenia alebo varenia krásne zmäkne. Dokonca plod nemáva ani veľa semienok. Hokkaido obsahuje veľa vlákniny, tiež viaceré vitamíny skupiny B, karotenoidy i rôzne minerálne látky.

V kuchyni sa z nej dá pripraviť mnoho chutných pokrmov. Okrem spomínanej krémovej polievky je ju možné piecť a použiť ako prílohu k mäsu či súčasť zeleninového šalátu. Hodí sa však aj do sladkých koláčov, napríklad chutných tekvicových muffinov. Dnes sa však pozrieme na to, ako z nej pripraviť práve hustý sýty krém, ktorý pohladí vaše chuťové poháriky. Ako na to?

Skús aj: Recept na kuracie tikka masala: Chuť tohto pokrmu budeš milovať

polievka z hokkado tekvice

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

  • 1 kg tekvice hokkaido
  • 2 stredne veľké zemiaky
  • 2 väčšie mrkvy
  • 1 cibuľu
  • 1 – 2 strúčiky cesnaku
  • vývar (zeleninový)
  • 150 ml smotany na varenie
  • soľ a mleté čierne korenie
  • olivový olej

Postup prípravy:

  • Ako prvé si umyjeme zeleninu. Zemiaky ošúpeme, mrkvu podľa potreby, tekvicu šúpať potrebné nie je. Následne nakrájame na menšie kocky.
  • Taktiež si nadrobno nakrájame cibuľu, ktorú v hrnci orestujeme na troche olivového oleja. Po chvíli pridáme aj nasekaný alebo pretlačený cesnak.
  • K cibuli a cesnaku pridáme aj zemiaky, tekvicu a mrkvu, krátko restujeme. 
  • Následne zalejme teplým zeleninovým vývarom do výšky zeleniny, použiť možno prípadne vodu alebo bujón rozpustený vo vode.
  • Pridáme soľ a korenie a pod pokrievkou varíme do zmäknutia zeleniny asi 20 až 25 minút. 
  • Keď je zelenina mäkká, polievku rozmixujeme ponorným mixérom. 
  • Pridáme smotanu na varenie a podľa potreby ešte dochutíme. Chvíľu povaríme a môžeme odstaviť z ohňa.
  • Podľa chuti môžeme polievku podávať napríklad s chrumkavými krutónmi či tekvicovými semienkami. Dobrú chuť!

Užitočné tipy: Nemusíte sa držať len základného receptu a dochucovať len soľou a korením. Skúste experimentovať s rôznymi koreninami a ingredienciami, ktoré dodajú pokrmu vždy jedinečnú chuť. Napríklad do polievky počas varenia nastrúhajte kúsok koreňa zázvora a pokojne pridajte aj 1/2 ČL kurkumy. Tiež môžete experimentovať s mletou škoricou, údenou mletou paprikou či citrónovou šťavou. Miesto smotany na varenie skúste pridať 1 dl kokosového mlieka. Pri servírovaní môžete do polievky pridať i trochu kyslej smotany alebo tekvicového oleja.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

14 komentárov

Ľubica Šťastná 16.08.21 05:26

ĽŠ
karma
100.00

Výborná, môžem iba odporučiť.

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 16.08.21 09:25

KK
karma
105.00

robievam tekvicové polievky, prívarky a aj placky a niekedy sa mi aj neujde :)

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 17.08.21 19:54

IM
karma
100.00

Počula som na nu len chvalu vyskušame

  • 0
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 17.08.21 20:40

ZS
karma
100.00

Presne podľa tohto receptu varím polievku. Hokaido mi rastie na zahradke.

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 17.08.21 22:11

karma
109.00

Hokaido pestujeme v záhrade na chalupe,takže pri grilovačke vždy jedno padne za obeť. Alebo na nakrájané zemiaky na pekáči nakrájam hokaido a šup do rúry. A krémovú polievku z hokaida tiež všetci milujeme. Robím ju bud len zo samotného hokaida,alebo tiež pridám aj mrkvu a zemiaky. Je mňamková.

  • 0
Odpovedať

Zuzana Jasna 18.08.21 10:30

ZJ
karma
-1.00

Hokkaido zbožňujeme a práve včera sme si opäť raz ďalšie dokúpili, takže dnes sa varí skvelá polievka:)

  • 0
Odpovedať

Lenka Křižáková 18.08.21 12:54

LK
karma
-1.00

Presne podľa tohto receptu robievam polievku aj ja a je výborná, moja najobľúbenejšia polievka

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 18.08.21 20:16

MR
karma
109.00

ešte som neskúšala, no receptík si uložím

  • 0
Odpovedať

Renáta Mularčíková 18.08.21 21:14

RM
karma
100.00

Hokaido pestujeme v záhrade,robievam tekvicové polievky, prívarky ktoré miluje celá rodina.♥

  • 0
Odpovedať

Katarína Šugar 23.08.21 19:32

karma
108.00

Mňam. Akurát máme doma. Hokkaido tekvicu. Vyskúšam.

  • 0
Odpovedať

Maria Pomšahárová 19.10.21 17:40

karma
-1.00

Akurat som ju dovarila :) u nas na jesen nesmie chybat .

  • 0
Odpovedať

Margaret Zimova 08.11.21 16:02

karma
106.00

Tak túto polievku môžem stále. Má vynikajúci chuť a mnoho benefitov pre zdravie.

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 08.11.21 17:34

KS
karma
133.00

Super recept na chutnú polievočku, takéto krémové ešte k tomu aj dokonale zasýtia :-)

  • 0
Odpovedať

Monika Mikovčáková 09.12.21 07:44

MM
karma
-1.00

Moja najobľúbenejšia :) niekedy si do nej navrch pridám kyslú smotanu, mňam

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní