Recept na jablkový kompót bez cukru: Skús to zdravšie!

Recept na jablkový kompót bez cukru: Skús to zdravšie!

Tiež máte jabĺk plnú záhradu, takže prichádza na rad ich zaváranie? Nepochybujeme, že máte v rukáve osvedčený recept, podľa ktorého pripravujete jablkové zaváraniny už roky, ale čo tak vyskúšať to tentoraz trochu inak – zdravšie? Recept na jablkový kompót, do ktorého nebudete potrebovať ani zrniečko cukru a predsa bude chutiť vynikajúco, rozhodne neprehliadnite!

Na prípravu kompótu budete potrebovať:

  • 1 kg jabĺk
  • 500 ml vody
  • kúsok celej vanilky

Prečítaj si: RECEPT: Cuketové závitky s klobáskou

zaváranie jabĺk

Zdroj: Shutterstock®

kompót bez cukru

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy:

Ošúpané jablká zbavte jadier a nakrájajte na štvrťky. Následne ich poukladajte do čistých zaváraninových fliaš, pridajte kúsok vanilky a zalejte vodou. TIP: Ak máte chuť na obmenu, namiesto vanilky použite kúsok celej škorice, prípadne pár klinčekov. V prípade, že sú vaše jablká kyslejšie, predsa len môžete kompót mierne dosladiť, avšak skúste tentokrát použiť umelé sladidlo, vhodné na tepelné spracovanie.

Ďalšou možnosťou, oveľa zdravšou, než použitie umelého sladidla, je dosladenie prírodnou ovocnou šťavou, teda prírodným cukrom. Ten si pripravíte tak, že časť vody z akéhokoľvek ovocia necháte odpariť, pričom odparenie by malo prebiehať rýchlo a intenzívne, aby sa zachovalo v šťave čo najviac vitamínov a minerálov.

recepty s jablkami

Zdroj: Shutterstock®

Jablkový kompót však nemusíte osladiť výlučne jablkovou šťavou, môžete na to pokojne použiť aj iné ovocie, ideálna je šťava z ríbezlí, jahôd alebo ich zmes. Ak ovocie nepustilo toľko šťavy, koľko potrebujete, môžete ju zriediť s vodou v pomere 1 : 1. Jablká v takejto šťave len krátko povarte, prelejte do čistých fliaš a sterilizujte pri teplote 85 °C, približne pol hodinu.

Pre zaujímavosť, ak sa rozhodnete pri príprave jablkového kompótu bez cukru použiť ovocný nálev, na sedemdecový zavárací pohár budete potrebovať pomer 340 gramov jabĺk a asi 230 mililitrov nálevu. Za zmienku stojí, že takýto jablkový kompót bez cukru má len 105 kJ na 100 g.

- Anketa

ROBILI STE UŽ JABLKOVÝ KOMPÓT BEZ CUKRU?

Odpovedalo 76 ľudí  

Áno
37%
Nie, ale chystám sa
46%
Nie, bez cukru to nemôže byť ono
17%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Alžbeta Stanková 08.09.18 15:47

AS
karma
108.00

dostala som za košík jabĺk, určite vyskúšam tento recept

  • 1
Odpovedať

Jana Komadová 09.09.18 19:55

JK
karma
100.00

Robievam ho xxx rokov pridávam badian a klinček moja maminka ho robievala tiež kurča,rýža a čerstvý jablkový kompót ja to robievam tiež

  • 1
Odpovedať

Sona Rojkova 14.03.19 12:15

SR
karma
-1.00

Ostali mi jablká, milujem kompót, ale mi vadí cukor, takže určite skúsim !

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 08.11.21 14:44

KS
karma
133.00

Hmm musím vyskúšať, nakoľko zatiaľ som robila iba klasický s cukrom :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní