Hermelínová nátierka s čerstvou hriankou: Syrové siedme nebo

Hermelínová nátierka s čerstvou hriankou: Syrové siedme nebo

Hermelín je označovaný ako kráľ syrov, ktorý počas leta nesmie chýbať na žiadnom grile. Grilovaný je najlepší, no ani taký čerstvo kúpený nie je na zahodenie. A aj keď je to len akási napodobenina francúzskeho syra camembert, jeho chuť stojí za vyskúšanie. Je to mäkký zrejúci syr vyrobený z kravského mlieka s bielou chrumkavou krustou plesne na jeho vrchu. Jeho pôvod nie je úplne známy, no traduje sa s nim historka, podľa ktorej mala sedliačka syr zabudnúť v pivnici a keď ho znovu po čase objavila, bol celý obrastený bielou plesňou. Namiesto toho, aby ho vyhodila, tak jej to nedalo a ochutnala ho. Prekvapila ju smotanová chuť, ktorú tento syr získal. A keďže sedliačka pochádzala z francúzskej dediny zvanej Camembert, syr dostal pomenovanie Camembert. U nás sa ujalo aj pomenovanie encián, hermelín alebo plesnivec.

syrová nátierka

Zdroj: Shutterstock®

Na hermelínovú pomazánku potrebujeme:

  • hermelín
  • 1 tavený syr (v črievku)
  • 250 g zmäknutého masla
  • 2 PL bieleho jogurtu
  • soľ podľa potreby

Najskôr si z chladničky vyberieme maslo, aby malo izbovú teplotu a zmäklo. Do misky nastrúhame hermelín (je jedno aké strúhadlo volíte) a pridáme maslo. Pomocou ponorného mixéra poriadne rozmixujeme. Následne pridáme tavený syr a biely jogurt. Opäť poriadne premiešame a rozmixujeme. Na záver celú nátierku dochutíme soľou. Ak chcete nátierke dodať možno lepšiu chuť a zaujímavú farbu, tak pokojne do nej vmiešajte lyžičku červenej papriky.

Hermelínová nátierka najlepšie chutí na čerstvom chlebíku alebo na zapečenej hrianke. Ak chcete touto pomazánkou prekvapiť hostí, tak ju použite ako základ na jednohubky. K nátierke sa hodí čerstvá zelenina alebo rôzne bylinky, ako napríklad pažítka. Ak by ste ju chceli trochu zjemniť, tak môžete do nej pridať aj vajíčka uvarené natvrdo. Tie stačí postrúhať na jemnom strúhadle a do pomazánky vmiešať varechou. A pre možno netradičnejších maškrtníkov, ktorí nikdy nepohrdnú ani mäsom, môžete do pomazánky pridať nakrájanú kvalitnú šunku. Nenechajte si teda zájsť chúťky a pripravte si túto lahodnú nátierku. Prajeme vám dobrú chuť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Darina Božiková 10.06.21 14:40

DB
karma
114.00

hermelín je výborný syr- aj keď nie je francúzsky, ale chutí.

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 11.06.21 06:10

ĽŠ
karma
100.00

Výborná nátierka.

  • 0
Odpovedať

Marta Kendrová 21.06.21 19:35

MK
karma
100.00

Vyskúšam - z hermelínu som ešte nerobila

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 03.08.21 07:53

MC
karma
109.00

Výborná natierka , pridala by som aj pažitku.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní