Lahodná polenta na sladko i na slano: Ktorej verzii dáš prednosť?

Lahodná polenta na sladko i na slano: Ktorej verzii dáš prednosť?

Polenta je doslova zázračné jedlo. Môže byť ľahká a krémová, hustá a syrová, ale aj pevná a vhodná na vyprážanie alebo grilovanie. Ide o pochúťku pochádzajúcu so severného Talianska, ktorá sa vyrába z nahrubo mletej kukurice. Je univerzálna a dá sa pripraviť na množstvo rôznych spôsobov.

Keďže ide o akúsi univerzálnu potravinu, v obchodoch môžeme nájsť jej viacero verzií. Bežná polenta určená na varenie sa pripravuje pomerne dlho. Niekedy to môže byť aj 40 minút. Avšak instantná alebo „rýchlovarná“ polenta je hotová do niekoľkých minút. Tá sa však najčastejšie používa na prípravu polentovej kaše alebo pudingu. Ktorú verziu teda vyskúšate – na sladko alebo na slano?

polenta na slano

Zdroj: Shutterstock®

Polenta na slano (ako príloha):

  • 1 šálka kukuričnej polenty
  • 4 hrnčeky vody (alebo vývaru)
  • 1 lyžička soli
  • maslo a parmezán na dochutenie

Do hrnca dáme variť vodu so soľou. Keď začne vrieť, za stáleho miešania začneme postupne prisypávať kukuričnú polentu. Teplotu na sporáku znížime, polentu premiešame a necháme pod pokrievkou variť približne 30 minút. Nezabúdame občasne polentu premiešať. Po odparení vody polentu odstavíme, vmiešame do nej kúsok masla a podávame. Neváhajte do nej primiešať aj parmezán alebo ju ním pred podávaním posypte. Takto pripravená polenta sa skvelo hodí ako príloha k mäsu.

Polenta pripravená na slano sa po vychladnutí môže nakrájať alebo z nej môžete vyrezávať rôzne tvary. Pokojne ju môžete aj zapiecť, vyprážať alebo grilovať. Ak sa rozhodnete nakrájať ju na plátky, tak ju navrstvíte do pekáča spolu s paradajkovou omáčkou, syrom a zeleninou. Skvelá variácia „lazaní," ktoré sú veľmi obľúbené.

Vyskúšaj aj: Škoricové osie hniezda (cinnamon rolls) s polevou: Kysnutá domáca pochúťka

polenta na sladko

Zdroj: Shutterstock®

Polenta na sladko (raňajková kaša):

  • 300 ml mlieka
  • 30 g instantnej polenty
  • 1 lyžička cukru

Polenta na sladko sa pripravuje ako krupičná kaša alebo puding. Mlieko nalejte do hrnca, prisypte cukor a počkajte, kým začne vrieť. Následne začnite prisypávať polentu a miešajte do zhustnutia, teda kým vám nevznikne kaša. Hotovú polentovú kašu dochutíme a dozdobíme podľa svojich predstáv a podávame.

Pri čokoládovej verzii je vhodné do teplej kaše zamiešať čokoládu, ktorá sa rozpustí a kašu zafarbí i ochutí. Kaša rovnako skvelo chutí aj so škoricou alebo perníkovým korením. Ak máte po ruke mrazené ovocie, tak pri varení kaše ho do nej vmiešajte. Ak máte čerstvé ovocie, tak kašu ním ozdobte. Nezabudnite ju poliať javorovým sirupom, agáve sirupom, medom alebo iným sladidlom. Keďže možností je veľa, tak si pochutnajte na polente napríklad aj so strúhaným kokosom, orieškami, arašidovým maslom a čímkoľvek, čo vám príde v danej chvíli na chuť.

Skús tiež: Jablkový závin z lístkového cesta: Prídu si z neho pýtať aj susedia


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Maria Pomšahárová 25.10.21 15:44

karma
-1.00

Ja by som si dala na sladko :)

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 25.10.21 18:54

MM
karma
100.00

ešte som doma nepripravovala polentu, vyskúšam aj, aj

  • 0
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 26.10.21 12:24

ZS
karma
100.00

Ani jednej. Nemam ju rada.

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 26.10.21 13:06

MC
karma
109.00

Skúsila by som jú neutrálnu slabo slanú,ako prílohu k mäsu.

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 26.10.21 13:54

DB
karma
117.00

Polentu mám rada, vyskúšam aj sladkú verziu

  • 0
Odpovedať

JAN KOMADA 27.10.21 09:24

JK
karma
100.00

Polentu som nikdy nejedol

  • 0
Odpovedať

Ľubo Gombár 27.10.21 16:21

ĽG
karma
-1.00

Sladkú verziu

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní