Vajíčkové raňajky, ktoré budú chutiť všetkým: Upeč ich v paradajkách

Vajíčkové raňajky, ktoré budú chutiť všetkým: Upeč ich v paradajkách

Sú dve potraviny, ktoré máte pravdepodobne v chladničke stále – paradajky a vajíčka. A tak skôr, než sa vrhnete do prípravy klasickej praženice na raňajky, tak sa zastavte sa skúste niečo nové. Receptov na raňajky je dozaista viac než dosť, a tak sa netreba báť experimentovať a skúšať niečo nové.

Ak ste milovníkmi slaných raňajok a tie naše slovenské klasiky vás už omrzeli, tak vyskúšajte niečo nové a objavujte nové recepty a chute, ktoré vám prinášajú. Skúste tentokrát vajíčka zapečené v paradajkách. Naservírujte si raňajky, ktoré nebudú „nudou na tanieri“.

Odporúčame: Frittata so špargľou a paradajkami: Ideálna raňajková pochúťka

Na pečené vajíčka v paradajke potrebujete (4 porcie):

  • 8 stredne veľkých paradajok
  • 8 veľkých vajec
  • 2 lyžice olivového oleja
  • ¼ šálky mlieka
  • ¼ šálky nastrúhaného parmezánu
  • soľ a čierne mleté korenie
  • nasekané čerstvé bylinky podľa chuti (petržlen, tymian, rozmarín,...)

Postup prípravy vajíčok zapečených v paradajkách

  1. Rúru si predhrejte na 190 °C. Plech alebo panvicu vhodnú do rúry natrite olivovým olejom.
  2. Pomocou menšieho noža odrežte stopky paradajok a rovnako aj vrch. Pomocou lyžice vydlabte vnútro. To však nevyhadzujte, ale odložte. Môžete ho použiť pri príprave salsy, paradajkovej omáčky alebo guacamole.
  3. Vydlabané paradajky preložte na pripravenú panvicu a do každej rozbite vajíčko, osoľte a okoreňte ho. Na každú takto pripravenú paradajku s vajíčkom nalejte 1 lyžicu mlieka a posypte 1 lyžičkou parmezánu. 
  4. Paradajky vložte do rúry a pečte dovtedy, kým paradajky nezmäknú, bielky nebudú pevné a žĺtky jemne surové – približne 15 minút. Avšak, ak nemáte radi surové žĺtky, tak pokojne pečte dlhšie.
  5. Po dopečení paradajky vyberte z rúry, posypte čerstvými bylinkami a podávajte. Hodí sa k ním grilovaná bagetka s cesnakovým maslom. My odporúčame voliť maslo s medvedím cesnakom, ktoré má jemne cesnakovú chuť a skvelú arómu.

TIP: Parmezán môžete pokojne vymeniť aj za mozzarellu alebo iný syr, ktorý máte v chladničke. Aj túto delikatesu môžete pozdvihnúť na vyššiu úroveň chutí, a to vďaka slanine alebo šunke.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Elena Švachová 27.03.23 21:49

karma
109.00

Super nápad.

  • 0
Odpovedať

Marika Michálková 28.03.23 16:22

MM
karma
107.00

Zaujímavá zmena

  • 0
Odpovedať

Marta Kendrová 30.03.23 20:18

MK
karma
100.00

Teším sa na svoje paradajky a vyskúšam

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní