Relax v saune? Určite áno, avšak pozor na tieto zásady!

Relax v saune? Určite áno, avšak pozor na tieto zásady!
  • 12.03.2017
  • Lea Drobná

Dokonalú relaxáciu nemusíte zažiť iba počas masáže či v bublinkovom kúpeli. Vo wellnes svete má svoje miesto aj sauna. Či už preferujete parnú, suchú alebo infrasaunu, doma, u suseda alebo v najbližšom aquaparku, prinášame vám súhrn jej blahodárnych účinkov.

Sauna má na naše telo vplyv hlavne zvnútra. Pobyt v parnej saune, kde sa teplota pohybuje v rozmedzí 70-80 °C, pôsobí na náš metabolizmus. Neznamená to však, že vďaka saunovaniu schudnete hneď a rapídne. Respektíve, k chudnutiu tuku ako takého v saune neprichádza. Pri bežnom pobyte stratíte v pote približne 500 gramov vody. To síce zmierňuje opuchy u ľudí s nadváhou, nesmieme však za tým hľadať spásu. K ideálnej váhe sa dopracujeme inými spôsobmi, sauna môže byť našou odmenou.

Odporúčame: Bahenný zábal – detoxikačné a zoštíhľujúce ošetrenie

Relax v saune? Určite áno, avšak pozor na tieto zásady!

Zdroj: Shutterstock®

Okrem podpory metabolizmu pri pobyte v saune napomáhame aj detoxikácii, nakoľko škodlivé látky vychádzajú z tela potom. Sauna napomáha termoregulačným procesom v tele a ničí baktérie a vírusy. A to vďaka horúcemu vzduchu, ktorý do tela prúdi a zvyšuje teplotu kože a slizníc, kde sa baktérie usádzajú.

Inak by sa dalo povedať, že sauna je dobrá na všetko. Na problémy s pohybovým ústrojenstvom, pri nespavosti, vďaka teplu lieči napríklad aj ortopedické diagnózy a je vhodná aj pre ženy v období klimaktéria. Pobytom v saune pomôžete pokožke zahojiť drobné ranky, prehrievaním sa znižuje svalové napätie. Niekedy aj to psychické, keďže relaxačný pobyt v nej si doprajeme po náročných a stresujúcich dňoch.

Relax v saune? Určite áno, avšak pozor na tieto zásady!

Zdroj: Shutterstock®

Pitný režim počas saunovania

Vždy dodržiavajte pitný režim. Tým, že sa nám počas „saunovania" vyparuje voda z tela, je potrebné ju dopĺňať v čo najväčšom množstve. Avšak nikdy si neberte jedlo alebo pitie so sebou do sauny! Tekutiny sa snažte dopĺňať medzi jednotlivými cyklami saunovania. Rovnako si doprajte vitamín C alebo malé občerstvenie v podobe ovocia za účelom doplnenia chýbajúcich minerálov v tele. 

Dĺžka pobytu v saune

S pobytom v saune by sme to nemali preháňať, obvykle stačí 3x po 15 minút a nakoniec polhodinový odpočinok. Tieto časové intervaly sú však závislé od toho, ako sa cítite vy samé. Nezabúdajte však ani na sprchu pred a po vstupe do sauny. Ak máte za sebou posledný vstup, je dobré poumývať telo peelingom, ktorý odstráni odumreté bunky a zanechá vašu pokožku jemnú. Výnimkou by nemalo byť ani telové mlieko po skončení všetkých procedúr. To dodá telu potrebnú hydratáciu.

Odporúčame: Ruské zvyky už aj na Slovensku: Metličkovanie v Ruskej bani

Relax v saune? Určite áno, avšak pozor na tieto zásady!

Zdroj: Shutterstock®

V plavkách alebo bez?

Do sauny samozrejme nechodíme v plavkách (aj keď mnohé sme tie hanblivejšie typy). V plavkách totiž ostávajú zvyšky aviváže či prášku, ktoré sa potom otvorenými pórmi môžu dostať do pokožky. Nehovoriac o syntetike vašich plavkových dielov. Rakovinotvorné bunky sa pri vyššej teplote dostávajú nielen do pokožky, môžu uškodiť aj spolusaunujúcim. Rovnako je dôležité nechať v šatni svoj mobilný telefón a všetky šperky. V jednoduchosti, do sauny sa chodí v evinom rúchu. Povolená je plachta, ktorú je potrebné si z hygienických dôvodov rozprestrieť pod celé telo vrátane chodidiel - tú dostáva každý zákazník pri vstupe do wellness-u.

Takže odhoďte hanblivosť, ide predsa o vaše pohodlie a zdravie.

Relax v saune? Určite áno, avšak pozor na tieto zásady!

Zdroj: Shutterstock®

Pre koho sauna nie je určená?

Ak ste boli toho názoru, že do sauny môže ísť každý, tak bohužiaľ - máme pre vás zlú správu. Existujú totiž výnimky a choroby, s ktorými do sauny nesmiete ísť. Ak vás trápi upchatý nos, bolesť v krku alebo kĺboch - je sauna to najhoršie, čo môžete urobiť. Potením sa síce väčšinou choroby zbavujeme, ale v tomto prípade striedaním teplôt medzi jednotlivými cyklami choroba postupuje rýchlejšie a my si tak dopomôžeme k dlhšiemu pobytu v posteli. Do sauny je však vhodné ísť po skončení choroby, pretože vám pomôže odstrániť z tela zvyšky vírusov.

Do sauny by nemali chodiť ani ľudia s ochoreniami ako je epilepsia, s ochorením obličiek, so srdcovo-cievnymi problémami, s vysokým krvným tlakom či zápalom kĺbového aparátu. Rovnako by sa saune mali vyhýbať tehotné alebo dojčiace ženy, a tiež sa neodporúča ani ženám v dňoch menštruácie.

Relax v saune? Určite áno, avšak pozor na tieto zásady!

Zdroj: Shutterstock®

Tip redakcie

Ak sme vás neodradili od návštevy sauny zásadami, ktoré je potrebné dodržať pre čo najlepšie účinky, a radi by ste okúsili všetky jej benefity - tak vám odporúčame navštíviť SAI Wellness Senec. Je to ideálne miesto pre tých, ktorí hľadajú novú dimenziu saunovania. V tomto wellness-e zažijete relax na úrovni ako sa patrí, s kvalifikovanou obsluhou, s profesionálnym a priateľským prístupom, v príjemnom prostredí a s relaxačnou hudbou. Je to miesto, kde môžete odhodiť ostych a zabezpečiť si fyzickú a psychickú pohodu.

Viac informácí o exkluzívnom relaxe nájdete na www.aquaparksenec.sk


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Monika Filípková 12.03.17 06:38

MF
karma
56.00

Škoda, ja tiež nemôžem do sauny, mám to zakázané od lekára, lebo mám kŕčové žily. Sauna by mi ešte viac ublížila.

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 12.03.17 13:30

MM
karma
100.00

kedysi som chodila do sauny, účinky boli badateľné, dnes už nechodím pre srdcovo-cievne problémy, škoda

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 12.03.17 20:03

karma
107.00

Ja saunu nemusím,vždy mi je nevoľno.

  • 0
Odpovedať

Soňa Kelemenová 13.03.17 07:42

SK
karma
86.00

milujem saunovanie.... navštevujem ju často.... dobré rady od Vás nikdy nie sú na škodu... prečítala som si celý článok...

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 13.03.17 08:06

SK
karma
114.00

my s manželom navštívime saunu asi 3krát v roku, ja mám radšej miernejšiu - infra-saunu, bylinkovú...

  • 0
Odpovedať

Lucia Kobíková 13.03.17 21:47

LK
karma
100.00

Milujem saunu, dokonalý relax ale niekedy je to na nevydržanie...

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní