Mamičky, pozor! Viete, v akom veku nechať dieťa samé doma?

Mamičky, pozor! Viete, v akom veku nechať dieťa samé doma?

Asi nám dáte za pravdu, keď budeme tvrdiť, že deti rastú a dospievajú až príliš rýchlo. Len čo sa narodia, už začnú chodiť, rozprávať a ani sa nenazdáme, začnú chodiť do škôlky a školy. Vo výchove detí sa názory rodičov a odborníkov na určité kontroverzné témy rozdeľujú na niekoľko táborov. Takouto témou je nepochybne aj to, v akom veku nechať dieťa samé doma po prvý raz. Čo si o tom myslia odborníci?

Míľnik dôvery

Nechať dieťa doma samé po prvý raz mnohí rodičia považujú za veľký krok. Odborníci s nimi súhlasia a sú toho názoru, že z takejto udalosti v živote dieťaťa by sa mal stať akýsi pakt dôvery medzi ratolesťou a rodičom. Predchádzať by mu mala dôkladná príprava dieťaťa na to, čo ho čaká, aby nič nepodcenilo a aby bolo pripravené na rôzne situácie.

Ešte pred tým, než sa dostaneme k samotnému veku dieťaťa, musíme podotknúť, že dieťa by malo vedieť zavolať pomoc v prípade, že sa niečo stane jemu alebo súrodencovi. Malo by poznať vaše telefónne číslo a opustiť obydlie v prípade požiaru či iného problému. Aj tieto indície vám zrejme napovedajú, že nechať dieťa samé bez dozoru doma nie je len tak.

Zaujme ťa: Správne dýchanie dojčiat: Lekárne budú pomáhať pri strážení dychu

kedy nechať deti doma samé

Zdroj: Shutterstock®

Odbehnite k susedom

Ak sa chystáte podniknúť so svojím dieťaťom tento veľký krok, nikdy nezačínajte zhurta, práve naopak. Najprv dieťa nechajte doma samé len na pár minút, napríklad keď si skočíte k susedke po mlieko, ktoré vám práve došlo. Následne čas odlúčenia postupne zvyšujte. Z pár minút na 10, z 10 na 20 a tak ďalej. Postupne, keď zistíte, že môžete vášmu potomkovi dôverovať, sa dostanete možno až k tomu, že si budete môcť niečo vybaviť na hodinu či dve bez toho, aby ste sa museli strachovať.

Hraničná osmička

V akom veku je teda prijateľné, aby ste dieťa nechali doma podľa odborníkov na výchovu a bezpečnosť? Je to dovŕšených 8 rokov dieťaťa, v ktorých po zvážení všetkých okolností môžete začať s krátkymi intervalmi, počas ktorých bude vaša dcéra či syn alebo súrodenci sami doma. Pod okolnosťami rozumieme najmä to, že každé dieťa je iné. Ak to vaše nevie alebo nechce zostať doma samé, budete musieť ešte počkať. Musíte si byť istí, že v prípade núdze zachová chladnú hlavu, že nebude vymýšľať nebezpečné činnosti. Jednoducho povedané, vaše dieťa musíte dokonale poznať a musíte vedieť, že sa naň môžete spoľahnúť.

deti osamote

Zdroj: Shutterstock®

Stačí hodinka

Asi vás bude zaujímať aj časový interval, ktorý je z odborného hľadiska v rôznom veku dieťaťa prípustný na to, aby bolo samé. Od ôsmich do desiatich rokov sa neodporúča deti nechávať samé na viac ako jeden a pol hodinku, aj to len počas dňa či v prípade skorého večera. Čím roky dieťaťu pribúdajú, tým je pripravenejšie zostať osamote dlhšie, dokonca v 13 rokoch je už v poriadku nechať ich samé aj tri hodiny. Samozrejme, tiež za predpokladu, že sú na to pripravené a môžete im dôverovať. Vo veku 13 až 15 rokov môžu deti zostať samé bez časového obmedzenia, no len počas dňa. Od 16 rokov vyššie môžete postupne dieťa nechať samé aj v noci.

Inšpirácia do kuchyne: Gazdinky, viete čím nahradiť vajcia v kuchyni? Tu je päť tipov

- Anketa

NECHÁVATE SVOJE MALÉ DETI DOMA SAMÉ?

Odpovedalo 446 ľudí  

Nikdy, ešte na to nemajú vek.
8%
Nie, ale asi už začnem.
3%
Niekedy, no nie nadlho.
46%
Bežne, sú zodpovedné.
43%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 19:08

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 09:14

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 09:14

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 19:08

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 23:57

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 23:57

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní