Starostlivosť o pokožku dojčaťa: Potrebujú vôbec bábätká kozmetiku?

Starostlivosť o pokožku dojčaťa: Potrebujú vôbec bábätká kozmetiku?

Ženy, ktoré sú v radostnom očakávaní, si väčšinou chcú všetko potrebné pripraviť dopredu ešte pred pôrodom. Ste na tom rovnako? Zháňate kočík, postieľku, zásobíte sa oblečením či plienkami pre drobca, no myšlienky sa vám pristavia aj pri kozmetike. Ktorú zaobstarať a je vôbec vhodná pre malé bábätko? Citlivá a krehká pokožka novorodenca si vyžaduje špeciálne zaobchádzanie. Možno na ňu použiť aj bežnú kozmetiku z drogérie? V článku si zodpovieme na túto, ale aj na iné otázky ohľadom starostlivosti o pokožku bábätka.

Špecifiká detskej pokožky

Na začiatok si je nutné uvedomiť, že koža kojenca je v porovnaní s pokožkou dospelého človeka oveľa tenšia, a to predovšetkým v jej najvrchnejšej vrstve. Z tohto dôvodu je aj oveľa priepustnejšia pre látky, ktoré na ňu nanášate v podobe čistiacich detských prostriedkov či krémov. Citlivosť kože bábätka treba rešpektovať a myslieť na to nielen pri hygiene, ale napríklad aj pri praní jeho oblečenia. Vyrážka sa totiž môže objaviť aj pri použití agresívnejšieho pracieho prostriedku. Neodporúča sa ani využívanie aviváže.

Pozri aj: Mamičky by mali zbystriť: Viete, ako sa starať o detské vlásky?

ako sa starať o detskú pokožku

Zdroj: Shutterstock®

Menej je viac

Prvých šesť týždňov dieťatko nepotrebuje žiadne mydlo, keďže jeho citlivú pokožku príliš vysušuje a zbavuje prirodzeného mazu. Až po tomto období sa odporúča začať veľmi striedmo využívať aj jemné detské mydlo. Najlepšie také, ktoré neobsahuje zbytočné farbivá a je bez vône alebo aspoň bez silnej parfumácie. Detské mydlo budete využívať najmä na umývanie kožných záhybov, no na ostatné časti tela postačí použiť čistú vodu.

Okrem jemnučkého detského mydla si môžete pripraviť aj krém proti zapareninám a detský olej, ktorý však môžete nahradiť aj olejom olivovým. Zo začiatku sa teda nemusíte veľmi zásobovať detskou kozmetikou. A nepreferujte ani veľké balenia. Či už kvôli tomu, že ešte neviete, čo dieťatku naozaj „sadne“, ale aj kvôli dátumu spotreby (a to najmä v prípade bio-kozmetiky, ktorá máva kratšiu trvanlivosť).

čo používať na detskú pokožku

Zdroj: Shutterstock®

Prevencia proti suchej pokožke

Pokožka bábätka býva po narodení suchá, ba dokonca sa môže na niektorých miestach aj olupovať. Preto je dôležité zabezpečiť jej premasťovanie. Kožu dojčaťa treba krémovať alebo olejovať najmä po kúpaní.

Samostatnou kapitolou v starostlivosti o jemnú detskú pokožku je ochrana pred mrazivým počasím a tiež pred slnečným žiarením. Oboje má potenciál kožu dieťatka vysúšať. Preto zabezpečte bábätku mastnejší krém na tvár do veternejších a chladných dní. No čo sa týka tých slnečných, treba si pamätať, že malé dojča na priame slnko rozhodne nepatrí a pri tých väčších ratolestiach je nutné využívať detský opaľovací krém či mlieko s vysokým ochranným faktorom.

A čo na pokožku hlavičky?

Pri novorodencoch sa odporúča umývať hlavičku denne ako prevenciu proti „novorodeneckej čiapočke“, ktorá sa prejavuje žlto-hnedými lupinami pri koreňoch vlasov. Na vlásky a pokožku hlavy najmenších však nemusíte používať šampón, postačí aj čistá voda. Po treťom mesiaci môžete vlasy umývať čistou vodou a jeden či dvakrát do týždňa aj jemným detským šampónom.

starostlivosť o pokožku hlavy

Zdroj: Shutterstock®

Ak by sme si mali problematiku zhrnúť, tak na prvom mieste v starostlivosti o pokožku novorodenca je predovšetkým čistá voda. Keď príde čas, môžete použiť aj kozmetiku z drogérie, avšak pri nej si treba dávať pozor na zloženie. Pri výbere mydiel, čistiacich gélov či šampónov, s ktorými treba pri kúpaní dieťatka šetriť, dbajte na neutrálne pH a na to, aby neobsahovali dráždivé látky, napr. alkohol či nadbytočné parfumácie. Pri krémovaní a olejovaní jemnej detskej pokožky dajte prednosť prírodným alternatívam, pričom za ideálne sa javia oleje – olivový (v lekárenskej kvalite), mandľový či marhuľový.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 19.04.19 06:47

ĽŠ
karma
100.00

Menej je viac; na prvom mieste v starostlivosti o pokožku novorodenca je určite predovšetkým čistá voda.

  • 0
Odpovedať

Tatiana Chovancova 28.05.19 09:32

TC
karma
-1.00

čistá voda je základ - s tým súhlasím na milión percent ale nie u každého bábätka to postačuje ... náš malý je atopik a máva fliačiky už od narodenia na chrbátiku, líčkach aj záhyboch na nožičkách a tak prísne vyberáme len čiste bavlnené oblečenie a bez zipsov a gombíkov proste jednoducho nič škriabajúce a o pokožku sa staráme s protopan -om a to mliečkom aj olejčekom lebo svrbenie zmierni hneď a červené šupinaté škvrny postupne

  • 0
Odpovedať

Margaret Zimova 01.05.19 18:34

karma
106.00

Ja som pri všetkých troch dcérkach používala čistý panenský olivový olej a pleť majú ako bábiky bez jedinej vyrážky a to podotýkam aj v čase puberty mali pleť čistučkú a zdravú ... toto mi poradila moja sesternica, ktorá už dlhé roky žije v Taliansku a práve talianske mamičky natierajú svoje deti panenským olivovým olejom.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní