S horúčavami prichádza aj zvýšené riziko salmonelózy

S horúčavami prichádza aj zvýšené riziko salmonelózy
  • 03.06.2015
  • Lucia Hausknechtová

Leto bohužiaľ so sebou prináša nielen dovolenky a horúce slnečné dni, ale aj zvýšený počet ľudí nakazených nepríjemnou salmonelózou. Horúčavy prispievajú k horším skladovacím podmienkam potravín, a aj to je jeden z dôvodov, prečo by ste si mali dávať na niektoré potraviny väčší pozor.

Objaviť sa môže nielen vo vašej obľúbenej zmrzline, ale aj v mäse či v plodoch mora

Baktérie salmonely

Salmonelóza je ochorenie spôsobené črevnými baktériami nazývanými salmonely. Tieto baktérie zapríčiňujú rôzne ochorenia zvierat a z nich sa to následne prenáša potravinami na človeka. Väčšinou sa jedná o prenos z nakazených slepačích vajíčok alebo nedostatočne tepelne upraveného mäsa. 

Odporúčame prečítať: Pálenie očí môže znamenať syndróm suchého oka

Jedlo

Zdroj: Shutterstock®

Príznaky ochorenia

Ako aj pri iných ochoreniach aj pri tomto existuje tzv. inkubačná doba. Je to čas od nakazenia, za ktorý sa choroba prejaví. V prípade salmonelózy je to maximálne 48 hodín. Medzi najčastejšie príznaky salmonelózy patria nevoľnosť, zvracanie, hnačky a vysoká teplota. Je tu veľké riziko dehydratácie, kvôli veľkej strate tekutín, čo môže byť nebezpečné najmä pre malé deti alebo starších ľudí.

Pri týchto príznakoch je nutné vyhľadať lekársku pomoc, kde vám už nasadia vhodnú liečbu. Niekoľko týždňov by ste však mali dodržiavať aj sprísnené hygienické opatrenia, aby sa salmonelou nenakazili aj rodinní príslušníci. Základom je pravidelné umývanie rúk, používanie dezinfekčných prostriedkov na ruky a oddelené poháre a riad.  

Odporúčame prečítať: Solíme veľa, prečo je to nezdravé?

Mäso

Zdroj: Shutterstock®

Nekupujte pochybné potraviny

Pri nákupe si všímajte obaly potravín, mali by byť nepoškodené a bez natrhnutí. V letných mesiacoch si dávajte pozor, aby ste potraviny nevystavovali prílišnému teplu a čo najskôr ich uložili do chladu.

Existuje druh potravín, v ktorých sa salmonely vyskytujú najčastejšie, a to vo vajíčkach, majonézach, mliečnych výrobkoch a v kuracom či mletom mäse. Ideálne je, ak máte potraviny čo najčerstvejšie a pripravíte ich ihneď po zakúpení. 

Odporúčame prečítať: Ako pripraviť svoju pokožku na leto?

Zdroj foto: www.thinkstockphotos.com  

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Martina Zahoranová 03.06.15 13:15

MZ
karma
92.00

takéto problémy nechce mať určite nikto takže opatrnosti nikdy nie je dosť

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní