Šípky plné vitamínu C hrajú na jeseň prím

Šípky plné vitamínu C hrajú na jeseň prím
  • 17.09.2016
  • Silvia Karasová

Kedy môžeme začať zbierať šípky a ako ich vieme využiť? Ak si aj vy túto otázku kladiete každý rok po lete, vedzte, že najlepší čas na ich zber sú jesenné prechádzky. Aj keď sa traduje, že ideálne je ich zbierať po prvých mrazoch, nemusí to byť celkom tak. Vďaka mráziku sa v šípkach síce zvýrazní ich chuť, avšak stratí sa vysoký obsah vitamínu C.

Na zber šípok sa vyberte v čase, keď je pekný jasný deň. Dážď totiž šípky môže pri zbere znehodnotiť, ak sa vám zle vysušia, hrozí, že začnú hniť, alebo ich chytí pleseň. 

Odporúčame prečítať: Zdravé ovocné oleje: maliny, ríbezle, jahody

Šípky plné vitamínu C hrajú na jeseň prím

Zdroj: Shutterstock®

Aké plody odtrhávať?

Sústreďte sa na nezamrznuté kúsky, zrelé a hlavne poškodené plody. Šípky vhodné na zber majú svetločervenú až tmavočervenú farbu. Ich zber je vhodný počas celého septembra, v závislosti od počasia ešte aj v októbri.

Odporúčame prečítať: Večná mladosť - utópia alebo nie? 8 tipov ako na to!

Prečo vlastne šípky zbierať?

Hlavne kvôli spomínanému vitamínu C, ktorého šípky sú naozaj skvelým zdrojom. Okrem céčka obsahujú aj vitamíny A, ale tiež vitamíny skupiny B, či vitamín K. Vďaka svojmu zloženiu nám pomáhajú posilňovať imunitu, v rámci nášho tela sa sústredia hlavne na obličky, močové cesty a bojujú s únavou. 

Šípky plné vitamínu C hrajú na jeseň prím

Zdroj: Shutterstock®

Ako šípky spracovať?

Ak si ich chcete uchovať najlepšie je ich vysušiť. Môžete ísť na ne podobne ako na huby, teda vysušiť ich voľne pri izbovej teplote. Potrebné ale je nechať ich len v jednej vrstve, aby sa presušili všetky plody. Následne šípky presušte v rúre pri teplote okolo 30°C, aby si zachovali vitamín C. Presušenie je potrebné kvôli tomu, že hrozí, že sa na nich začne vytvárať pleseň.

Usušené šípky by vám mali v uzavretej nádobe vydržať po celý rok. V zime skvele zahrejú v podobe chutného čaju, v prípade nachladenia, či chrípky si doprajte až tri šálky denne.

Odporúčame prečítať: Najúčinnejšie prirodzené spaľovače tukov


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Martina Zahoranová 17.09.16 22:54

MZ
karma
92.00

šípkový čaj je super ale šípky nezbieram a čaj si kupujem no možno sa tento krát vyberiem na šípky a ochutnám čaj zo šípok vlastnoručne natrhaných :-)

  • 0
Odpovedať

ľubka Olexyová 31.12.16 16:31

ľO
karma
-1.00

vždy mám šťastie na šípky v prírode

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 03.01.17 20:12

AK
karma
100.00

šípky to je vitamínová bomba

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní