Spánok ako v bavlnke: Vieš, ako si správne vybrať posteľné obliečky?

Spánok ako v bavlnke: Vieš, ako si správne vybrať posteľné obliečky?

Časy, kedy boli posteľné obliečky súčasťou vena nevesty a tá si s nimi následne vedela vystačiť aj pol života, sú preč. Dnes si vyberáme, pretože je z čoho. Flanelové, saténové, krepové, damaškové, bavlnené, s najrôznejšími motívmi a farbami. A hoci by vám možno nenapadlo prikladať tomu dôležitosť, aj to, ako si správne vybrať posteľné obliečky, je hotová veda. Ak chcete teda svojmu spánku viac prospieť, ako uškodiť, pozrite sa, čím je dobré sa riadiť pri výbere posteľnej bielizne!

Ako si vyberáte obliečky?

Podľa čoho sa riadite pri výbere obliečok vy? Aby boli príjemné na dotyk a príliš nehriali alebo, naopak, aby ste nemuseli svoj paplón dvíhať každú hodinu zo zeme? Alebo sa ich snažíte doladiť k zvyšku spálne? Prípadne si poviete - čo tam po kvalite, hlavne nech sú lacné? Pri výbere posteľných obliečok by ste nemali hľadieť len na ich dizajn (koniec koncov, veď väčšinu času v nich trávite aj tak so zatvorenými očami), ale predovšetkým na ich funkčnosť. Na prvom mieste by mala byť kvalita materiálu, od ktorej následne závisí aj jeho trvácnosť.

Bude sa ti páčiť: Únava po obede: Vieš, ako si prinavrátiť energiu aj bez „šlofíka“?

posteľná bielizeň

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pinterest.com

Bavlna hrá prím

Mnohí najradšej siahajú po bavlnenej posteľnej bielizni. Jej výrazným benefitom je, že pohlcuje veľkú časť tekutín, drží svoj tvar a je mimoriadne priedušná. Existuje však aj množstvo lacných náhrad bavlnených obliečok, ktoré obsahujú prevažne polyester. Pokiaľ ide o výber plachty, je len na vás, či vám vyhovuje viac napínacia alebo pevná.

V prípade farby myslite na to, že na svetlej plachte sú prípadné škvrny viditeľnejšie, avšak tmavá plachta zase praním rýchlejšie stratí svoj pôvodný odtieň. My Slováci najčastejšie siahame po pevných plachtách, ktorých silnou stránkou je mäkkosť a pružnosť a nevadia ani alergikom.

ako si vybrať obliečky na posteľ

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pinterest.com

Aj na farbe záleží

Vo všeobecnosti platí, a prízvukuje to najmä filozofia feng šuej, že posteľné obliečky by nemali byť v príliš sýtej a agresívnej farbe. Vyhnite sa napríklad fialovej farbe obliečok, pretože tá podporuje kreativitu, čo je v rozpore s pokojom a relaxom, ktorý v spálni vyhľadávate (fialovou sa však rozhodne obklopte v pracovni!). Takisto, ak ste zimomraví, vymeňte modrú posteľnú bielizeň radšej za červenú alebo žltú.

Dokonalý pokoj však vyžaruje zo zelenej farby, preto je to ideálna voľba v súvislosti s obliečkami. Nuž a aby ste sa necítili ako počas hospitalizácie v nemocnici, nevyberajte si do svojej spálne ani čisto biele obliečky. Zároveň však treba dbať na kvalitu materiálu, z ktorého sú vyrobené, nakoľko prichádzajú do styku priamo s vašou pokožkou, a to, v ideálnom prípade, po dobu sedem a viac hodín denne.

Odporúčame: Kvety v spálni: Zisti, ktoré sú vhodné a s čím ti vedia pomôcť!

posteľné obliečky a spánok

Zdroj: Shutterstock®

A na záver pár zaujímavostí, ktoré by ste mali vedieť:

  • Hoci damaškové posteľné obliečky nájdete v máloktorej slovenskej domácnosti, vedia dodať celej spálni punc luxusu a elegancie, navyše majú výrazne dlhšiu životnosť, v porovnaní s inými materiálmi.
  • Nezabúdajte si každé nové obliečky najprv oprať predtým, než ich začnete používať.
  • Saténové obliečky perte maximálne pri teplote 40 °C a bavlnené pri teplote 60 °C; bavlnenú bielizeň je nutné aj žehliť.
  • V dnešnej dobe si môžete dať na zákazku vyrobiť personalizované posteľné obliečky s vašou fotkou alebo fotografiou vašich detí.
  • Takmer každá krajina patrí do istej skupiny, ktorá má vlastné jednotky veľkosti postelí, a tým pádom aj obliečok a plachiet. V Európe máme najčastejšie veľkosti obliečok na paplón 140 x 200 cm, 90 x 70 cm na vankúš a veľkosť pevnej plachty býva 180 x 260 cm.

Neprehliadni: Vieš, čo je elektrosmog a ako sa pred ním chrániť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

9 komentárov

Marta Bujdošová 27.06.18 08:57

MB
karma
98.00

Uprednostnujem bavlnene obliecky a lanove (plachty). Jemne farby a veru mam aj obycajne biele, ktore pouzivam v lete a su fajn, vobec mi nepripominaju nemocnicu.

  • 1
Odpovedať

Zdena Paňková 27.06.18 13:09

ZP
karma
100.00

Uprednostňujeme príjemne farebné, bavlnené obliečky, ale nájdu sa aj biele - tie používam už menej, ale majú svoje miesto. Plachty u nás prevažujú klasické.

  • 1
Odpovedať

Katarína Konečná 27.06.18 18:08

KK
karma
105.00

dostala som od mamy damaškové a fakt majú dlhú životnosť, inak uprednostňujeme bavlnené

  • 1
Odpovedať

Jana Komadová 27.06.18 18:40

JK
karma
100.00

Najradšej mám bavlnené obliečky

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 27.06.18 19:21

MM
karma
100.00

ja mám najradšej bavlnené a ešte lepšie, keď sú krepové

  • 1
Odpovedať

Daniela Bieliková 27.06.18 19:55

DB
karma
117.00

mne sa páčia obliečky ladené do modrej farby a bavlnené

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 27.06.18 21:05

karma
109.00

U nás prevládajú bavlnené obliečky a v zime používam flanelové,lebo sú mäkučké a teplučké.

  • 1
Odpovedať

Táňa Slahučková 27.06.18 23:19

TS
karma
107.00

U nás fičia bavlnené a v pastelových farbách, dokonca sa niekde nájdu aj parádne čisto biele po babke, 100x vyprané a stále sú super, kvalita sa nezaprie.

  • 1
Odpovedať

Anton Marek 18.12.18 09:59

karma
127.00

Často sa v obchodoch objavia polyesterové obliečky, ale neviem si predstaviť v tom byť celú noc.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní