Stévia cukrová: Využi ju ako zdravé sladidlo aj liečivú bylinku!

Stévia cukrová: Využi ju ako zdravé sladidlo aj liečivú bylinku!

Stévia cukrová je niekoľkonásobne sladšia ako klasický biely cukor. V súčasnej dobe sa z nej pripravuje sladidlo v rozličných formách, ktoré je vhodné pre diabetikov aj osoby udržujúce si štíhlu líniu. Okrem toho je z tejto bylinky možné v pohodlí domova pripraviť odvar s blahodarnými účinkami na vlasy aj pokožku. V nasledujúcom článku sa o tejto jedinečnej rastline dozviete všetko dôležité!

Poznáte stéviu?

Stévia cukrová, známa aj ako stévia sladká či sladká tráva, je tropická rastlina z čeľade astrovité. Dorastá zvyčajne do výšky asi 30 až 50 centimetrov, niekedy až do výšky jedného metra. Jej domovinou je Južná a Stredná Amerika. Kedysi rástla napríklad na územiach medzi Brazíliou a Paraguajom. V súčasnej dobe je jej pestovanie možné najmä v tropických a subtropických oblastiach. Stévia je totiž teplomilná a v zime zamŕza. Nie je ju však problém pestovať ani u nás, no musí byť umiestnená v nemrznúcich priestoroch, napríklad priamo v byte. Okrem toho potrebuje i dostatok vody.

Táto bylina je charakteristická sýtozelenými listami kopijovitého tvaru. Jej drobné biele kvety sú usporiadané v úboroch a vytvárajú koncové okolíky. Objavujú sa zvyčajne od júna až do septembra. Stévia cukrová sa využíva predovšetkým na prípravu sladidiel. V takmer celej rastline sa totiž vyskytuje komplex sladivých látok, ktoré sú známe ako steviozidy. Stévia našla uplatnenie v cukrárenskom aj konzervárenskom priemysle. Okrem toho sa extrakty z nej často využívajú aj ako prísada do zubných pást či ústnych vôd.

Odporúčame: Kyselina pantoténová: Ako doplniť telu tento antistresový vitamín?

bylina stévia

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú jej účinky pri vonkajšom použití?

Stéviu cukrovú ako bylinku v kvetináči bez problémov zoženiete počas jarných a letných mesiacov v predajniach s rastlinami či niektorých kvetinárstvach. Pestovať si ju môžete napríklad doma v kuchyni. Dvomi či tromi čerstvými lístkami si môžete jednoducho a rýchlo osladiť obľúbený čaj. Sušené listy stévie, ktoré zoženiete i v lekárni, na internete či v predajniach so zdravými potravinami, sú skvelé na prípravu odvaru na vonkajšie použitie. Ten má totiž antibakteriálne, antimikrobiálne aj antiseptické účinky. Jednu až dve polievkové lyžice sušenej stévie zalejte vriacou vodou a nechajte pôsobiť 10 až 15 minút.

Takto pripravený nálev účinne podporí celkové zdravie ústnej dutiny. Napomáha v nej totiž obmedzovať množenie škodlivých baktérií. Vyskúšajte ho jednoducho použiť ako kloktadlo namiesto obyčajnej ústnej vody. Odvar zo stévie môžete použiť aj na prepláchnutie vlasov po ich umytí. Vlasom dodáte lesk a navyše zabojujete proti otravným lupinám. Nakoniec je možné tento odvar použiť aj na ošetrenie pokožky. Aplikujte ho na rany, akné alebo ekzémy. Rovnako môže byť nápomocný pri zápaloch kože. Dokonca upokojí miesta na pokožke po bodnutí či uštipnutí hmyzom. Drvené sušené listy stévie môžete nakoniec pridať aj do kúpeľa.  

stéviové sladidlá

Zdroj: Shutterstock®

Vyskúšajte aj sladidlo v rozličných formách!

V súčasnej dobe sú rozličné prírodné sladidlá zo stévie dobre dostupné i v bežných supermarketoch. Rovnako sa po nich môžete poobzerať na internete aj v predajniach so zdravou výživou. Stéviu na sladenie zoženiete vo forme tabliet či prášku. Taktiež sú vyrábané tekuté stéviové sladidlá. Ak si zaobstaráte akýkoľvek produkt, vždy sledujte odporúčané dávkovanie na obale. Stévia je totiž skutočne veľmi sladká. Niektoré sladidlá sú pripravené tak, že ich môžete používať v rovnakom množstve ako cukor. Pri iných je zase potrebné použiť len veľmi malé množstvo.  

Stéviu môžete ako sladidlo využiť pri varení aj pečení. Rovnako je možné pridať ju do nápojov. Výhodou stévie je, že si ňou môžu osladiť pokrmy aj osoby trpiace cukrovkou. Napomáha udržovať stálu hladinu glykemického indexu. Je nízkokalorická a jej používanie je vhodné aj pri redukčných diétach. Stévia je zdrojom vitamínov skupiny B, vitamínu C, bioflavonoidov, kremíka, selénu, draslíka aj zinku. Taktiež podporuje spaľovanie tukov a priaznivo vplýva na trávenie a hladinu krvného tlaku.

Pozri aj: Naklíčený cesnak a jeho účinky: Vyhadzovať ho do koša alebo nie?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 27.01.19 07:51

ĽŠ
karma
100.00

Stéviu pestujem, no na vonkajšie použitie som ešte neskúšala, ďakujem za článok!

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 27.01.19 22:33

karma
109.00

Sladím čo najmenej,kde sa dá,tam použijem med,alebo trstinový cukor.Stéviu som zatiaľ neskúšala...asi sa po nej poobzerám.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní