Suché miesta na tvári: Čo sa ti pokožka snaží naznačiť?

Suché miesta na tvári: Čo sa ti pokožka snaží naznačiť?

Po lete je už akési bežné, že sa nám na tvári vytvárajú šupinky. Zväčša tento problém môžeme spájať s dehydratáciou pokožky spôsobenou slnečným žiarením, ktorému sme sa počas leta vystavovali. Okrem toho sa začína čoraz viac skloňovať slovné spojenie – zimné obdobie, ktoré tiež prispieva k tvorbe suchých miest na tvári.

Suchá pokožka alebo suché miesta na tvári môžu predstavovať veľký problém, a to hlavne v prípade, keď sa ich snažíte prekryť make-upom alebo korektorom. Hm, veru nie! Ten nebude na suchej pleti vyzerať pôvabne. Čo spôsobuje vysúšanie pokožky pri obočí či v okolí očí? A čo na nose, ktorý sa zrazu začína olupovať? Ak ste si aj vy na tvári všimli oblasti, kde sa vám vytvorili šupinky, tak problém môže byť niekde úplne inde. Aj keď sa na prvý pohľad zdá, že za všetkým treba hľadať dehydratáciu, dermatológovia sa zhodujú na tom, že to tak nie je.

Odporúčame: Ako doplniť telu životnú energiu? Odpoveď pozná tradičná čínska medicína!

šupinky na tvári

Zdroj: Shutterstock®

Suchá pokožka v okolí očí – podráždenie, alergia, seborea

Ak si často počas dňa šúchate oči, tak príčina vysušenej pokožky u vás je jasná. Dotýkanie sa tváre, hoci na prvý pohľad čistými rukami, môže byť príčinou suchej pokožky, a to najmä v okolí očí alebo v ich blízkosti. Ďalším dôvodom je alergia. Suché miesta v okolí očí vznikajú ako reakcia na alergiu spôsobenú najmä kozmetikou.

V poslednom rade sa vám šupinky v obočí alebo na očných viečkach môžu vytvárať v dôsledku ochorenia zvaného seborea. Odlupujúce sa šupinky, svrbenie a začervenanie je dôvodom na to, aby ste navštívili kožného lekára.

Suchá pokožka v okolí nosa – počasie, mydlá

Každý z nás už riešil problém suchej pokožky v okolí nosa a nevravte, že nie! Je to najčastejší problém, ktorý vzniká vtedy, keď máme nádchu. Neustále utieranie nosa vreckovkou spôsobuje jeho podráždenie, vysúšanie a v konečnom dôsledku prispieva k tvorbe šupiniek v okolí nosa.

Dôvodom je tiež aj počasie. Pri chladnom počasí je nízka úroveň vlhkosti, čo spôsobuje prirodzené vysúšanie pokožky. Preto sa oplatí investovať do zvlhčovačov vzduchu, ktoré by sa mali používať najmä v noci. Zvlhčovače dodajú pokožke vlahu, ktorá pôsobí proti vysúšaniu.

Pozor tiež na nevhodnú pleťovú kozmetiku. Tvrdé mydlá alebo prípravky, ktoré nie sú určené pre váš typ pleti, môžu rovnako prispievať k jej vysúšaniu.

suchá pokožka v okolí nosa

Zdroj: Shutterstock®

Suchá pokožka v okolí líc – environmentálne príčiny

Slnečné žiarenie či bičovanie vetrom – dôvody, prečo môžu byť vaše líčka vysušené a napäté. V tomto prípade teda netreba podceňovať hydratačné pleťové produkty, ktoré dodávajú pokožke vlahu. A samozrejme, používať by ste ich mali po celý rok a obzvlášť s príchodom chladnejších dní. Vhodné je tiež siahnuť po hydratačných make-upoch, a to v prípade, že si neviete predstaviť vyjsť na ulicu bez zjednotenej pleti.

Suchá pokožka v okolí úst – dehydratácia

K vysúšaniu pokožky v okolí úst dochádza najmä v dôsledku pôsobenia chladného počasia alebo dehydratácie. Dokonca aj niektoré produkty určené na zväčšenie pier môžu prispieť k ich vysušeniu. Práve preto, ak ste spozorovali vysušenie pier po použití balzamu alebo lesku, tak ho radšej nepoužívajte.

Príčinou vysúšania pier a pokožky v okolí úst môže byť aj ich časté oblizovanie. Ak sa spojí suchý a chladný vzduch so slinami, môže dôjsť ku vzniku infekcie spôsobenej kvasinkami, ktoré ste si slinami naniesli na pokožku.

Ak ste vylúčili všetky hore uvedené príčiny vysúšania pokožky a tvorby šupiniek na tvári, tak je načase dohodnúť si konzultáciu u odborníka. Kožný lekár či lekárka vám prostredníctvom vyšetrenia pomôže určiť ďalšiu možnú príčinu a zároveň vám nasadí správnu liečbu.

Zaujme ťa: Najfascinujúcejšie európske miesta: Týchto 9 by si mala navštíviť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Mária Maxianová 19.09.19 19:06

MM
karma
100.00

na moju pleť to presne sedí, vietor a slnko

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní