Sušená trstinová šťava – je to vítané sladidlo v našich kuchyniach?

Sušená trstinová šťava – je to vítané sladidlo v našich kuchyniach?

V dnešnej dobe z každej strany počúvame o škodlivosti nadmerného príjmu cukrov. Reč je pritom hlavne o používaní obyčajného rafinovaného bieleho cukru a taktiež potravín s vysokým obsahom pridaného cukru. Biely cukor nemôžeme ani zďaleka označiť za niečo, čo je telu prospešné. Je však mnoho spôsobov, ako sladiť zdravšie. Napríklad niektoré múčniky či kaše dokáže osladiť aj taký banán či iné ovocie a nie je treba pridať žiaden cukor. V primeranom množstve môže byť vhodný aj javorový sirup, stévia či jačmenný slad. Dnes si predstavíme taktiež jedno zdravšie sladidlo, ktoré stojí za vyskúšanie. Poznáte panelu?

Čo je panela?

Pod pojmom panela sa skrýva vysušená šťava z cukrovej trstiny, ktorá sa využíva ako sladidlo. Táto potravina je charakteristická hlavne pre krajiny Strednej a Južnej Ameriky. V rôznych krajinách a zákutiach, nielen v Latinskej Amerike, ale aj naprieč svetom, dostala mnoho iných názvov. Je známa aj ako rapadura, raspadura, piloncillo či chancaca. Pri výrobe panely sa najskôr lisovaním cukrovej trstiny získava surová šťava, ktorá je následne veľmi šetrne sušená. Ľahkým drvením sa nakoniec spracováva do finálnej podoby, a teda sladidla, ktoré sa vzhľadom podobá klasickému hnedému trstinovému cukru.

Cukrová trstina, ktorá sa využíva aj na výrobu panely, je pritom viacročná rastlina z čeľade lipnicovité. Jej latinský názov je Saccharum officinarum. Jej pôvod možno hľadať pravdepodobne v Ázii. Dnes ide o jednu z najvýznamnejších kultúrnych tráv a je pestovaná v tropických aj subtropických oblastiach celého sveta. Medzi významných producentov cukrovej trstiny môžeme dnes zaradiť napríklad Brazíliu, Kubu, ale aj Indiu. Konkrétne panela sa v súčasnej dobe vyrába predovšetkým v Kolumbii, okrem toho aj v Ekvádore, Mexiku, Paname či Peru.

Odporúčame: Sirup z kokosových kvetov – ideálne sladidlo či skrytý záškodník?

prečo používať panelu

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú výhody sušenej trstinovej šťavy?

Ako sme spomenuli už vyššie, panela sa vzhľadom podobá na klasický trstinový cukor. S obyčajným rafinovaným cukrom však nemá nič spoločné, a to vďaka spôsobu jej výroby. Panela predstavuje skutočne prirodzený cukor a pri jej výrobe nedochádza k rafinácii, bieleniu, použitiu rôznych chemických úprav a hlavne oddeľovaniu melasy. Toto sladidlo si tak uchováva maximum výživných látok a ponúka mnoho benefitov. Jeho výhodou je v prvom rade nízky glykemický index, taktiež nemá negatívny vplyv na hladinu cukru v krvi.

Hlavným benefitom panely sú však všetky zachované živiny, ktoré telu dokáže doplniť. Panela obsahuje niekoľkonásobne väčší podiel minerálnych látok ako obyčajný hnedý cukor. Je bohatá na vápnik. V 100 g ho obsahuje až okolo 70 mg. Okrem toho tiež ukrýva železo, horčík, fosfor či draslík, taktiež viaceré vitamíny. Pre telo predstavuje dobrý a ľahko dostupný zdroj energie, čo sa hodí napríklad pri športe alebo nadmernej fyzickej či psychickej záťaži.

panela

Zdroj: Shutterstock®

Ako panelu používať?

Veľkým benefitom sladidla zo sušenej trstinovej šťavy je aj lahodná chuť, ktorá sa viac podobá na chuť melasy, niektorým tiež pripomína chuť medu alebo karamelu. Panela je skrátka charakteristická bohatšou škálou chutí a vôní. Má jemnejšiu konzistenciu a zlatistú farbu. Poobzerať sa po nej môžete vo väčších supermarketoch, špeciálnych obchodoch so zdravou výživou a rôznymi bio potravinami aj na internete. Je potrebné však počítať s o niečo vyššou cenou, ako je to v prípade obyčajného bieleho či hnedého cukru. Polkilové balenie možno zohnať do troch eur.

Čo sa týka použitia, platí, že panelu možno používať ako iné bežné sladidlá. Osladí nápoje, kaše, múčniky, dezerty, palacinky, domáce džemy či detské výživy, rovnako ju možno použiť pri príprave slaných pokrmov. Cez leto si môžete napríklad pripraviť lahodnú osviežujúcu limonádu. Do vody stačí pridať citróny a primerane osladiť panelou, prípadne vychladiť kockami ľadu. Na záver ešte pripomíname, že aj keď ide o sladidlo s množstvom výhod, predsa len je to sladilo a treba ho používať v rozumnej miere a primeranom množstve.

Odporúčame: Yacon - je to TOP zdravá náhrada cukru? Odhaľ pravdu!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní