Syndróm získanej imunitnej nedostatočnosti: Čo treba vedieť o AIDS?

Syndróm získanej imunitnej nedostatočnosti: Čo treba vedieť o AIDS?

Ochorenie známe pod skratkou AIDS je infekčné a skrýva sa za ním vírus, ktorý sa môže prenášať viacerými spôsobmi. Táto choroba je charakteristická hlavne postupným zlyhávaním imunitného systému, pričom pacientovi môže spôsobovať celý rad rozličných zdravotných ťažkostí. Čo treba vedieť o AIDS sa dozviete v nasledujúcom článku. Zistíte, ako sa vírus spôsobujúci toto ochorenie prenáša, aké má AIDS prejavy a aké sú v súčasnosti možnosti liečby.

Čo je príčinou ochorenia?

Syndróm získanej imunitnej nedostatočnosti, ktorý je známy najmä pod skratkou AIDS (z anglického názvu Acquired Immune Deficiency Syndrome), predstavuje infekčné ochorenie vírusového pôvodu. Jeho pôvodcom je konkrétne vírus HIV, ktorý radíme medzi retrovírusy. Ten sa prenáša z chorého jedinca na zdravého prostredníctvom telesných tekutín, a to krvi, spermií či vaginálnej tekutiny. K prenosu môže dôjsť napríklad pri nechránenom pohlavnom styku, ale i z infikovanej matky na dieťa. K šíreniu však naopak nedochádza pri bežnom kontakte s infikovanou osobou.  

Vírus po vstupe do organizmu napáda okrem iného bunky zvané T-lymfocyty, ktoré majú význam z hľadiska imunitného systému človeka. Infekcia HIV vírusom prebieha postupne v niekoľkých štádiách a práve v tom poslednom sa rozvíja spomínaný syndróm získanej imunitnej nedostatočnosti. V súčasnej dobe je vírus HIV a ochorenie AIDS najviac rozšírené v Afrike. Zo štatistík vyplýva, že celosvetovo je vírusom nakazených cez 36 miliónov jedincov. Svetovým dňom boja proti AIDS je 1. december. Symbolom solidarity s ľuďmi žijúcimi s touto chorobou či vírusom HIV, ktorý zároveň upevňuje povedomie o tomto probléme, je červená stužka.

Pozri aj: Bolesť pri zápale močových ciest: Táto (ne)obyčajná bylina ti pomôže!

vírus HIV

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa prejavuje infekcia HIV a nakoniec AIDS?

Po vstupe vírusu HIV do organizmu zvyčajne nastáva u infikovaného pokojne i dlhšie štádium bez akýchkoľvek príznakov. Jedinec si tak zvyčajne ešte dlho myslí, že je zdravý. Po niekoľkých týždňoch sa obvykle dostavia prvé neurčité symptómy, ktoré sa často podobajú napríklad na chrípku. Pridať sa môže zväčšenie lymfatických uzlín, kožná vyrážka, svalová slabosť, hnačka, zvracanie či horúčka. Následne zvyčajne opäť nastáva bezpríznakové obdobie. Vírus sa však vtedy pomaly množí, napáda bunky a dochádza k postupnému zlyhávaniu imunitného systému.

Kým sa u infikovaného rozvinie posledné štádium, čiže ochorenie AIDS, môže uplynúť mnoho rokov, pokojne až 10. V tejto fáze však býva imunitný systém jedinca značne poškodený. Obranyschopnosť je výrazne narušená a postihnutý je tak náchylný na vznik mnohých ďalších chorôb, ktoré môžu z dôvodu zlej funkcie imunitného systému vážne ohrozovať život pacienta. Objaviť sa u neho môžu kvasinkové, vírusové či bakteriálne infekcie aj nádorové ochorenia. AIDS môže byť nakoniec sprevádzané napríklad stratou hmotnosti i únavou.  

prevencia AIDS

Zdroj: Shutterstock®

Najdôležitejšia je prevencia!

Syndróm získanej imunitnej nedostatočnosti bol prvýkrát popísaný ešte v 80. rokoch 20. storočia. V tomto období bola úmrtnosť na AIDS skutočne vysoká. Odvtedy už uplynulo mnoho rokov, počas ktorých sa síce vyvinuli možnosti liečby, no ani v dnešnej dobe nie sú nákaza HIV a jej posledné štádium vyliečiteľné. Vďaka pokroku v medicíne je však pri včasnej a vhodnej liečbe zabezpečené zlepšenie kvality a hlavne predĺženie života pacientov. Liečba spočíva najmä v snahe spomaliť množenie vírusu v tele, čím sa zároveň i brzdí deštrukcia imunitného systému človeka.

Okrem protivírusovej liečby je nevyhnutné potláčať ďalšie symptómy ochorenia. Postihnutý podstupuje liečbu pridružených infekcií či nádorov. Pred AIDS, respektíve nakazením vírusom HIV je však v prvom rade potrebné sa chrániť. Súčasťou prevencie je vyhýbanie sa pohlavnému styku s náhodnými osobami a neustálemu striedaniu sexuálnych partnerov. Dôležité je myslieť na to, že k prenosu infekcie môže dôjsť nielen pri vaginálnom styku. Netreba však zabúdať ani na to, že vírus sa prenáša aj krvou.

Odporúčame: Bojíš sa prechladnutia? Tak odhaľ spôsob, ako pestovať zázvor doma!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Ľubica Šťastná 04.01.19 06:57

ĽŠ
karma
100.00

Prevencia nadovšetko!

  • 1
Odpovedať

Jana Komadová 04.01.19 23:04

JK
karma
100.00

Zaujímavé čítanie

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 05.01.19 00:20

karma
109.00

AIDS vzalo život mnohým slávnym a úspešným ľuďom ako napr.Freddie Mercury.

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 12.01.19 15:54

AK
karma
100.00

AIDS to je choroba imunity

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní