Tabata - zbaví ťa všetkého podkožného tuku rýchlosťou blesku!

Tabata - zbaví ťa všetkého podkožného tuku rýchlosťou blesku!

Ak hľadáte spôsob pohybovej aktivity, pri ktorej by ste si dali doslova poriadne do tela a vypotili by ste hektolitre potu, potom máme pre vás skvelý tip. Tabata je tréningový systém, pri ktorom sa síce namakáte, ale pri troche snahy a vôle sa výsledok dostaví veľmi rýchlo. Neveríte? Pozrite sa s nami na cvičenie, ktoré vás dostane do formy raz dva!

Všetko prebieha rýchlosťou blesku – cvičenie aj chudnutie

Ak ste niekedy videli video s cvičením, pri ktorom sa ľudia potili tak, že ste si povedali – toto ja nikdy nezvládnem, pravdepodobne ste sa pozerali na tabatu. Rozhodne vás však nechceme demotivovať hneď v úvode, pretože, ako dobre viete, bez práce nie sú koláče, a tak ani bez intenzívneho tréningu nebude postavička ako lusk. Takže, ak máte v sebe čo i len štipku odhodlania, energie a chuti vydať sa na cestu, na konci ktorej bude nielen krásne a pevné, ale aj zdravé a silné telo, čítajte ďalej. V prvom rade je podstatné spomenúť, že tabata je postavená na zapojení celého tela, čo je mimoriadne efektívne, v porovnaní s inými druhmi cvičenia.

Bude sa ti páčiť: Najlepšie cviky, ktorými odstránite tuk na brušku

Tabata nie je cvičenie, tabata je metóda

Autorom tohto tréningu je Japonec Izumi Tabata a celkový tréning vám nezaberie viac, než pár minút. Izumi by nás zrejme nepochválil za označenie slovom „cvičenie“, pretože podľa neho a všetkých, ktorí sa tabate venujú, ide o „metódu“. Tak či onak, poďme sa pozrieť na princíp tejto pohybovej aktivity! Tabata je založená na práci s vlastnou váhou, zameraná na výkonnosť a kondíciu. Už veľmi rýchlo vám vzrastie nielen vytrvalosť, ale aj fyzická sila. Využívajú sa tu cviky (samozrejme, po poriadnom zahriatí), ako výskoky, drepy, kliky, ale aj šprint alebo švihadlo.

intervalový tréning

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: flickr.com, pinterest.com

Na metóde tabata je výborné, že výsledky na seba nenechávajú dlho čakať, naopak, dostavujú sa skutočne rýchlo. Ale, ako sme už v úvode upozornili, nie zadarmo. Pripravte sa na naozaj prísny a náročný tréning, na začiatok vedený skúseným trénerom. Dôležité tu je dodržiavať 20-sekundový interval absolútneho nasadenia a následnú 10-sekundovú pauzu. Tieto intervaly sa striedajú po dobu štyroch minút, po ktorých nasleduje asi minútový odpočinok. Obrovským bonusom tabaty je, že ešte neuveriteľných dvanásť hodín po odcvičení dochádza vo vašom tele k spaľovaniu kalórií.

Pozri aj: HIIT vs. Tabata – poznáte rozdiely?

ako schudnúť rýchlo

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pinterest.com

Tabata si vyžaduje aký-taký kondičný základ

Avšak pozor, ak je vaša kondícia pod bodom mrazu, máte nejaké zdravotné obmedzenie alebo ste sa doposiaľ venovali len joge či pilatesu, tabata pre vás nebude úplne tou najlepšou voľbou. Samozrejme, skúsiť to môžete, ale ako úplný začiatočník, pokiaľ ide o pohybové aktivity silového charakteru, sa budete s tabatou zrejme trochu trápiť.

Tabata je prioritne určená profesionálnym alebo jednoducho aktívnym športovcom či ľuďom, ktorí trávia hodiny v posilňovni dvíhaním činiek a cvičením na najrôznejších prístrojoch, avšak radi by našli niečo rovnako efektívne, no vyžadujúce menej času. Býva tiež čoraz populárnejšou súčasťou bežeckej prípravy. Po tom, čo si osvojíte princíp tabaty, môžete ju cvičiť kedykoľvek a kdekoľvek, bez obmedzení, pričom platí – čím dlhšie a intenzívnejšie, tým viac kíl pôjde dole. Aké jednoduché, čo poviete?

- Anketa

VYSKÚŠALI BY STE TABATU?

Odpovedalo 101 ľudí  

Áno, láka ma to
84%
Nie, vyzerá to byť príliš zložité
16%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Ľubica Šťastná 28.06.18 07:10

ĽŠ
karma
100.00

Prísny a náročný tréning, no výsledky stoja za to.

  • 1
Odpovedať

Marta Bujdošová 28.06.18 09:32

MB
karma
98.00

Rozmyslam, ci ju vyskusat, uz dlhsie, snad sa na nu odhodlam.

  • 1
Odpovedať

Nikola Kovalčíková 10.07.18 23:40

NK
karma
-1.00

Vyskúšame, bude sranda :D

  • 1
Odpovedať

Blažena Sádovská 19.07.18 18:21

BS
karma
100.00

Metóda sa mi zdá náročná...

  • 1
Odpovedať

Monika Grígelová 10.08.18 16:20

MG
karma
55.00

Mám overené, najlepšie cvičenie :)

  • 1
Odpovedať

Alžbeta Stanková 07.09.18 16:24

AS
karma
108.00

tabata- prvýkrát počujem to slovo. Ale toto cvičenie určite nie je pre mňa- mám 69 rokov, tieto cviky by som nezvládla

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 07.09.18 16:25

AS
karma
108.00

je to skôr pre moju dcéru, ona cvičí každý deň

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní