Tampóny a syndróm toxického šoku: Aká je skutočná pravda?

Tampóny a syndróm toxického šoku: Aká je skutočná pravda?

Každá žena sa už určite stretla s pojmom syndróm toxického šoku. Spája sa predovšetkým s používaním menštruačných tampónov. Toxický šok je síce ojedinelé ochorenie, no zato život ohrozujúce. Píše sa o ňom v každom príbalovom letáku menštruačných tampónov. Viete, za akých okolností k nemu môže dôjsť? A úprimne – skutočne ide o hrozbu pre ženy, ktoré tampóny používajú alebo netreba robiť paniku? Čítajte a dozviete sa, aká je pravda!

Syndróm toxického šoku ohrozuje nielen ženy, ale aj mužov a deti. Toto nebezpečné ochorenie spôsobuje baktéria zlatého stafylokoka, no veľmi výnimočne aj baktéria streptokoka. Príznakmi toxického šoku (toxic schock-like syndrom) je horúčka nad 39°C, triaška, bolesť svalov, sčervenanie pokožky, nízky tlak, porucha vnímania, zmätenosť, zvracanie, hnačka, až odlupovanie kože na dlaniach, trupe a chodidlách, dokonca zlyhanie niektorých orgánov.

Príznakov je skutočne neúrekom. V niektorých prípadoch môže dôjsť až k infarktu alebo, úplne v najhoršom, k smrti. Prichádza náhle, bez varovania.

Pozri aj: Sú žlčové kamene nebezpečné? Na tieto signály si daj pozor!

používanie tampónov

Zdroj: Shutterstock®

Kto je najviac ohrozený?

Šok znamená, že ide o otravu krvi. Toxín zo spomínaných baktérií totiž prechádza cez sliznice do krvi. V drvivej väčšine prípadov sa toto ochorenie vyskytuje u mladých žien počas alebo tesne po menštruácii. Postihuje, logicky, predovšetkým ľudí s oslabenou imunitou. Ohrozené sú dokonca aj tehotné ženy. A ako je to teda s tými vaginálnymi tampónmi? Nuž, údajne až neuveriteľných 90% prípadov toxického šoku s nimi priamo súvisí. Nakoľko však tento údaj vyslal na svetlo sveta výrobca menštruačných kalíškov, teda akýchsi konkurentov tampónov, treba brať uvedené percento s rezervou. O to viac, že podľa iného zdroja zase spojitosť tampónov a tohto ochorenia nebola nikdy preukázaná. 

príznaky toxického šoku

Zdroj: Shutterstock®

Tampóny – áno alebo nie?

Kto sa v tom má teda vyznať? Používať tampóny alebo nie? Snáď vám v tom aspoň čiastočne spraví jasno fakt, že toxický šok býva neraz sprievodným javom zápalov obličiek, močového mechúra, kostnej drene, kožných infekcií, atď. Ako je teda možné, že sa tento syndróm spája práve s tampónmi? Môžu za to vysokoabsorpčné tampóny, ktoré sa predávali v Amerike približne pred štyridsiatimi rokmi. V súvislosti s nimi bolo zaznamenaných viacero toxických šokov, preto boli po čase stiahnuté z predaja. 

Odporúčame: Maslo verzus margarín: Vedela si, čo všetko vlastne obsahujú?

tampóny a toxický šok

Zdroj: Shutterstock®

Aká je účinná prevencia?

Syndróm toxického šoku je možné dostať aj po priamom kontakte s človekom, nakazeným stafylokokom alebo streptokokom, najčastejšie v nemocničnom prostredí. Ako vidíte, mnohé uvedené príznaky nemajú skutočne nič spoločné s používaním menštruačných tampónov. Ložisko ochorenia môže totiž vzniknúť tak v pošve, ako aj v krku či otvorenej rane. Ako účinná prevencia pred vznikom toxického šoku sa uvádza pravidelné umývanie rúk, rozhodne aj pred zavedením vaginálneho tampónu, nielen po ňom. Zaviesť ho však môžete aj pomocou aplikátora.

Zároveň si treba tampóny meniť čo najčastejšie, nenechávať ich v tele príliš dlho (maximálne štyri až šesť hodín, po plávaní v bazéne ihneď – v mori to neplatí, to je prirodzené dezinfekčné prostredie). Obozretné buďte rozhodne aj v noci! Vtedy je skutočne lepšie ich nepoužívať. Pri silnom krvácaní je takisto lepšie vymeniť tampóny za vložky, pretože takéto krvácanie je ideálnou živnou pôdou pre vznik nebezpečných baktérií. A keď už tampón, tak s čo najvyšším podielom bavlny. 

ako spoznať toxický šok

Zdroj: Shutterstock®

Rizikovými faktormi sú zároveň aj pôrod, nádorové ochorenia, plastická operácia, cukrovka, liposukcia, popáleniny, ale dokonca aj chrípka a ovčie kiahne. Následná liečba prebieha pomocou antibiotík, podaných do žily, pričom nasadené musia byť čo najskôr. Liečba trvá minimálne štrnásť dní. Tomu predchádza odber baktérií z daného ložiska. Táto sporadická diagnóza teda rozhodne stojí za pozornosť.

Treba myslieť tak na prevenciu a správnu hygienu, ako aj na rizikové faktory a príznaky. Tie v žiadnom prípade nezanedbávajte, naopak, ihneď vyhľadajte lekársku pomoc.

- Anketa

AKÉ HYGIENICKÉ POMÔCKY POUŽÍVATE PRI MENŠTRUÁCII?

Odpovedalo 552 ľudí  

Menštruačné vložky
17%
Vaginálne tampóny
47%
Menštruačný kalíšok
1%
Kombinujem to podľa potreby
34%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Soňa Kelemenová 21.03.18 07:36

SK
karma
86.00

ja používam tampóny ktoré sú určené na plávanie....a to len vtedy keď si idem zaplávať.... inak používam menštruačný kalíšok..... určite by som ich nepoužívala hlavne v lete, vtedy sa baktérie viac množia a ešte vo vlhkom prostredí....nepotrebujem dostať otravu krvi...

  • 2
Odpovedať

Simona Záhumenská 21.03.18 14:24

SZ
karma
93.00

Koncom minulého a začiatkom tohto roka som,čítala viacero článkov o prípade modelky Lauren Waser. Zdravie je veľmi krehké.

  • 1
Odpovedať

Žofia Mažáriová 21.03.18 14:51

ŽM
karma
115.00

Mám s tampónmi tie najlepšie skúsenosti - pohodlné, rýchle, čisté

  • 1
Odpovedať

Ľubica Šťastná 22.03.18 07:28

ĽŠ
karma
100.00

Lepšie nepoužívať...

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní