Tekvica - malý zázrak jesene

Tekvica - malý zázrak jesene
  • 08.10.2014
  • Lucia Hausknechtová

Ak ste doteraz váhali či použijete tekvicu v kuchyni, je najvyšší čas to zmeniť. Tekvicová sezóna je v plnom prúde, a táto typická jesenná plodina je skvelou ingredienciou do rôznorodých jedál. Nechajme teraz malé ozdobné tekvičky, ktorými si môžete skrášliť váš domov a pozrime sa na tekvice jedlé, ktoré zase skrášlia váš tanier.

Tekvica má okrem vynikajúcej chuti aj mnohé pozitívne účinky na zdravie človeka. Dužina tekvice obsahuje takmer 90% vody, čo znamená, že je vhodná aj pri redukcii váhy. Obsahuje veľa horčíka, draslíka, sodíka, železa, zinku, vitamíny skupiny A a C, ktoré rovnako prispievajú k zdraviu človeka.  

Odporúčame prečítať: Tekvicové rizoto s parmezánom

tekvica

Zdroj: Shutterstock®

Nezanedbateľné množstvo vlákniny v tekvici je vynikajúce pre náš tráviaci trakt, najmä pri trávení či vylučovaní toxínov z tela. Posilňuje taktiež imunitný systém, znižuje hladinu tukov v krvi, regeneruje bunky a pomáha pri chorobách srdca.  

Okrem dužiny sa z tekvice využívajú aj tekvicové zrniečka, ktoré sú pre zdravie rovnako prospešné ako samotná tekvica. Obsahujú esenciálne mastné kyseliny skupín Omega 3 aj Omega 6 a množstvo aminokyselín. Tým priaznivo vplývajú na depresie a ich liečbu. Semienka rovnako pomáhajú pri učení a ľahšom zapamätávaní.

Odporúčame prečítať: Braňo Deák - Chute a vône života (recenzia)

tekvica

Zdroj: Shutterstock®

Z tekvicových semienok sa lisuje tekvicový olej, ktorý má tiež pozitívne účinky na trávenie. Okrem toho olej pomáha aj pri zničených vlasov či nechtoch a pravidelným užívaním zlepšuje ich kvalitu. Výskumy navyše dokázali, že tento olej znižuje pri pravidelnom užívaní možný výskyt nádorov.

Tekvica je veľmi univerzálna surovina, ktorá sa vďaka svojej menej výraznej chuti hodí do mnohých jedál. Dužinu si môžete dopriať vo forme šalátov, či zapiecť s inou zeleninou. Rovnako dobre chutí aj v polievkach, no určite by ste ju nemali vynechať ani pri sladkých dezertoch ako sú tekvicové koláče.

Odporúčame prečítať: Varíme z tekvice

tekvica

Zdroj: Shutterstock®

Okrem rôznych jedál môžete tekvicu využiť aj mimo kuchyne. Pripravte si hydratujúcu pleťovú masku, ktorá pleť výborne osvieži. Trochu nastrúhanej tekvice zmiešajte s kyslou smotanou a medom a naneste na tvár. Nechajte pôsobiť 15 minút a umyte. 

Odporúčame prečítať:  Zdravé, chutné a ideálne na chudnutie

Zdroj foto: www.thinkstockphotos.com

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

19 komentárov

Martina Zahoranová 08.10.14 08:07

MZ
karma
92.00

tekvicu si takto na jeseň pripravujeme veľmi často, včera som práve robila tekvicovú polievku, ktorú máme veľmi radi a často si tekvicu len tak upečieme v rúre. Tekvicové jadierka sú tiež mňam

  • 0
Odpovedať

Andrea Vidová 08.10.14 13:01

AV
karma
-1.00

tekvica sa dá použiť aj na slano aj sladko,máme ju veľmi radi.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 08.10.14 17:19

JK
karma
100.00

ked som bola malá často sa varieval tekvicový prívarok a nebolo dostať ananás konzerva tak sa robievala tekvica nakrájala sa na kocočky uvarila sa z ananásovým džúsom a 1 ananásovým kompótom a cukrom skvelý kompót robievam dodnes

  • 0
Odpovedať

Helena Povalova 10.10.14 09:07

HP
karma
107.00

Milá redakcia, ďakujem Vám za správy o využití tekvice v kuchyni. Veľa zdaru do ďalšej Vašej práce.

  • 0
Odpovedať

Martina Begalova 10.10.14 11:05

MB
karma
108.00

nikedy som tekvicu vyuzivala len na ozdobu ale uz min. rok som okrem ozdoby vyuzila aj vnutro a bolo z toho hned menu - polievka kremova a velmi chutny tekvic. kolac :)

  • 0
Odpovedať

Stanislava Hasajová 11.10.14 09:37

SH
karma
-1.00

tekvicu využiť aj na pleťovú masku- zaujímavý nápad

  • 0
Odpovedať

Katarína Šutvajová 11.10.14 10:33

karma
-1.00

k tekvici som mala ešte z detsva zábrany, ale postupne som jej prichádzala na chuť a teraz ju skúšam na rôzne spôsoby

  • 0
Odpovedať

Kristína Lipovská 12.10.14 11:20

KL
karma
-1.00

Doma milujeme tekvicu; zvycajne robievam tekvicovu polievku s kokosovym mliekom, zazvorom a kurkumou, tekvicove pyre (peciem kusky tekvice spolu s celou panenkou na plechu a tekvicu rozmackam na pyre) ci tekvicovy kolacik (struham tekvicu na hrubsie a zmiesam so surovinami).

  • 0
Odpovedať

Silvia Pekarčíková 12.10.14 22:12

SP
karma
-1.00

veľmi dobre nápady:)))

  • 0
Odpovedať

Blažena Sádovská 15.10.14 14:18

BS
karma
100.00

Máme tekvice na pečenie, iný druh na varenie a ktoré nespotrebujeme tak zostanú na jadierka, už som nasušila aj do zásoby:))

  • 0
Odpovedať

Antónia Vattaiová 16.10.14 21:49

AV
karma
-1.00

Zbožňujem tekvicovú polievku s avokádom. Je úžasná. A zdravá.

  • 0
Odpovedať

Dominika Sedliaková 17.10.14 15:58

DS
karma
-1.00

Tekvicu som ešte nechutnala :-)

  • 0
Odpovedať

Lucia Pavlovová 17.10.14 16:21

LP
karma
-1.00

nedávno som ju kúpila prvý krát a uvarila polievku , chutila ale viac mi chutila tekvica keď som ju upiekla :) pripomínala mi chuťou jedlé gaštany ,mňam !

  • 0
Odpovedať

ľubka Olexyová 21.10.14 14:23

ľO
karma
-1.00

chutí mi skvelá polievka z tekvice hokaido,uvarí sa, pomixuje a navrch sa dá kyslá smotana a posypané tekvicové jadierka

  • 0
Odpovedať

Jana Gulánová 23.10.14 13:24

JG
karma
-1.00

V detstve som tekvicu veľmi nemusela, teraz tekvicový prívarok s kôprom zbožňujem a som rada že chutí i deťom.

  • 0
Odpovedať

Anna Valčakova 04.11.14 14:11

AV
karma
-1.00

mnam tekvicu mame strašne radi

  • 0
Odpovedať

Dagmar Becková 04.11.14 19:25

DB
karma
-1.00

Môj najchutnejší "zákusok" je tekvica... a nielen v jeseni. Obsahuje živiny prospešné pre organizmus a jej širokospektrálne využitie je takmer čarovné, rovnako ako jej chuť a vôňa.

  • 0
Odpovedať

Gabriela Vrabľová 04.11.14 19:45

GV
karma
85.00

zaujímavý a inšpiratívny článok

  • 0
Odpovedať

Helena Mihalíková 11.11.14 16:28

HM
karma
-1.00

prave dnes som z tekvice varila na obed polievku

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní