Tip na výlet na Slovensku: Čím je známa Nitra? Toto musíš vidieť!

Tip na výlet na Slovensku: Čím je známa Nitra? Toto musíš vidieť!

Množstvo historických pamiatok, hrad, rozľahlý park a veľa ďalšieho ponúka Nitra turistom i návštevníkom. Toto prastaré mesto, obklopené mnohými pahorkami, je ako stvorené pre milovníkov mestskej turistiky a tých, ktorí hľadajú oddych či možnosť vyraziť do prírody. Na svoje si jednoducho príde každý. Ak sa rozhodnete toto mesto navštíviť, určite nebudete sklamaní. My máme pre vás dnes niekoľko tipov na miesta, ktoré sa v Nitre oplatí vidieť.

Čo vieme o Nitre?

Nitra je krajské mesto, ležiace na juhozápade Slovenka. S počtom obyvateľov cez 77 000 ide v súčasnej dobe o šieste najväčšie mesto našej krajiny. Preteká ním rieka Nitra a leží v Podunajskej pahorkatine. Nitra je jedným z najstarších slovenských miest. Podľa legendy bola postavená na siedmich pahorkoch, podobne ako Rím. Prvá písomná zmienka o meste pochádza už z roku 828. Má veľmi bohatú históriu, ktorej súčasťou sú mená, ako Pribina, Svätopluk či sv. Cyril a sv. Metod. Rozličné archeologické nálezy naznačujú, že územie mesta bolo osídlené už v praveku.

V tejto oblasti najskôr sídlili Kelti, neskôr Germáni a nakoniec Slovania. Už v 9. storočí bola Nitra jedným z centier Veľkej Moravy. V tomto období tu bol postavený i prvý známy kresťanský kostol strednej a východnej Európy, dokonca sa stala Nitra sídlom prvej diecézy na Slovensku. V 19. storočí zažilo mesto veľký stavebný rozvoj, kedy sa aj výrazne zvýšil počet obyvateľov. Nitra je v súčasnej dobe centrom školstva, poľnohospodárstva a výroby, cirkvi, športu, vedy i kultúry. Nájsť tu môžete dve univerzity, divadlá, múzeá aj galérie, štadióny či medzinárodné výstavisko Agrokomplex.

Odporúčame: Ustupujúce ďasná: Príčina ťa prekvapí, čítaj!

Nitriansky hrad

Zdroj: Shutterstock®

Dominantou mesta je hrad

Mnoho slovenských miest sa môže pýšiť nádherným hradom a Nitra nie je výnimkou. Pri návšteve mesta ho nemôžete obísť a v podstate ani prehliadnuť. Stojí totiž na vyvýšenom vŕšku priamo v centre mesta a výhľad naň dostanete z viacerých častí Nitry. Nitriansky hrad bol vybudovaný v 9. storočí a v súčasnosti predstavuje dobre zachovaný hradný komplex, ktorý prešiel mnohými opevňovacími a rekonštrukčnými prácami. Asi najkrajšou časťou hradu je Bazilika sv. Emeráma.

Návštevníci si tu tiež môžu prehliadnuť diecézne múzeum, katedrálnu vežu či kazematy, čiže akési podzemné chodby pod pevnosťou. Nezabudnuteľná je však i prechádzka po hradnom nádvorí, z ktorého dostanete výhľad na mestský park, rieku či okolité vŕšky. Pred vstupom do hradu určite neprehliadnite Mariánsky stĺp, ktorý spomedzi morových stĺpov na Slovensku patrí medzi tie najcennejšie a najkrajšie. Pochádza z roku 1750 a postavený bol na pamiatku morových epidémií v rokoch 1710 a 1739.

Pribinovo námestie

Zdroj: Shutterstock®

Pod hradom sa rozprestiera areál, plný zelene, v ktorom sa môžete pokochať i bronzovým súsoším sv. Cyrila a Metoda. Do hradu sa dá dobre dostať cez Pribinovo námestie, uprostred ktorého sa týči majestátna socha kniežaťa Pribinu, oboma rukami držiaceho pri hrudi meč. Pochádza z roku 1989 a meria vyše 6 metrov. Celé Pribinovo námestie obopínajú budovy s veľkou historickou hodnotou a to cirkevné paláce, domy kanonikov a ostatné meštianske domy.

Obzrieť si môžete napríklad Kluchov palác, ktorého jeden z rohov prvého poschodia nesie kamenná socha Atlanta. Tá je však oveľa známejšia, ako socha Corgoňa. Corgoň bol totiž podľa legendy nitrianskym kováčom, ktorý mal obrovskú silu a bol postrachom Turkov. Hádzal po nich veľké balvany holými rukami a aj vďaka tomu sa mestu podarilo odolať ich útoku. Socha Corgoňa vie údajne dokonca plniť želania. Stačí, ak veľkému kamennému mužovi pošúchate palec na nohe.

Odporúčame: Dovolenka s malými deťmi – tipy, ako ju zvládnuť v pohode

pešia zóna v Nitre

Zdroj: Shutterstock®

Nasajte čaro pešej zóny!

Ďalším krásnym námestím je Svätoplukovo námestie, ktoré sa nachádza v centre mesta. Kedysi bolo štvorcového tvaru, no v súčasnej dobe má už kruhový pôdorys. Jeho dominantou je bezpochyby nová budova Divadla Andreja Bagara z roku 1992. Uprostred námestia sa nachádza rozľahlá fontána. Obdivovať tu taktiež môžete Mestský dom. Ide o budovu radnice a zároveň očarujúcu neorenesančnú stavbu z konca 19. storočia, v ktorej dnes sídli Ponitrianske múzeum.

Pred ňou ešte neprehliadnite Pribinov meč. Táto bronzová kópia historického meča je zabodnutá do zeme a symbolizuje mier. Atmosféru tohto miesta ešte dopĺňa dlažba námestia, vytvárajúca ornamenty a množstvo zelene. Blízky parčík s lavičkami je ako stvorený na oddych. Na Svätoplukovom námestí to žije v každom ročnom období. Konajú sa tu rozličné kultúrne podujatia, slávnosti i vianočné trhy.

Z týchto miest vyráža počas teplejších mesiacov i turistický vláčik, ktorý smeruje do mestského parku a na hrad. Z námestia môžete plynulo prejsť na dlhú pešiu zónu, plnú obchodov, kaviarní a reštaurácií. Pri prechádzke ulicou môžete naraziť na žulovú fontánu či spievajúce hodiny. Z pešej zóny sa tiež rýchlo dostanete ku krásnej synagóge či Kostolu sv. Ladislava.    

nitriansky mestský park

Zdroj: Shutterstock®

Oddych aj množstvo aktivít ponúka mestský park

Nitra je charakteristická aj svojím rozľahlým mestským parkom, ktorý leží pri rieke pod hradom. Súčasťou parku je nespočetné množstvo detských preliezačiek a rozličných atrakcií i obrovské bludisko. Taktiež sa tu nachádzajú ohrady so zvieratami, ktoré deti určite s radosťou nakŕmia. Park však ponúka aj aktivity pre dospelých. Cez park totiž vedie dlhá korčuliarska dráha, ktorú ocenia malí aj veľkí. Oddych a občerstvenie návštevníci zase nájdu v niekoľkých stánkoch či v kaviarni.

Neoddeliteľnou súčasťou tohto miesta je aj obľúbená Žabia fontána, uprostred ktorej sa vyníma socha vodníka. V južnej časti parku sú zase vodné plochy, a to jazerá Veľká Hangócka a Malá Hangócka, ktoré sú spojené potokom. Cez vodu vedie drevený oblúkový most. Okolo jazier môžete podniknúť prechádzku v príjemnom tieni stromov alebo si na nich môžete zarybárčiť. Pre milovníkov vody je tu tiež k dispozícii letné kúpalisko. Mestský park v Nitre je plný zelene a návštevníkom poskytne zábavu, oddych i útočisko pred mestským ruchom.

Odporúčame: Fóbia sa dá liečiť! Ako prekonať fóbiu a strach, ktorý ťa obmedzuje?

výhľad na Nitru

Zdroj: Shutterstock®

Máte radi ľahkú turistiku či krásne výhľady?

Ak áno, v Nitre si prídete na svoje. Keďže je toto mesto obkolesené niekoľkými pahorkami, bola by škoda to nevyužiť. Vyšliapnuť si to môžete rovno na vrch Zobor. Krásny výhľad vám však ponúka aj akýsi predvrchol Zobora, ktorý sa nazýva Pyramída. Na jej vrchole je postavený rádiový a televízny vysielač. Výstup nie je veľmi náročný a zvládnu ho deti i staršie ročníky. Vhodným východiskovým bodom je napríklad liečebný ústav, ktorý sa nachádza v mestskej časti Zobor.

Z rovnakého miesta sa však lesným chodníčkom dostanete i k dražovskému kostolíku. Ide o Kostol sv. Michala archanjela, ktorý sa vyníma na skalnatom kopci nad mestskou časťou Dražovce.  Pochádza z 11. storočia a v súčasnosti už nie je pravidelne využívaný. Na vrcholok sa dá vyjsť aj priamo z Dražoviec. Nakoniec nemôžeme zabudnúť ani na Kalváriu, ktorá vám poskytne ďalší panoramatický výhľad na mesto, len z opačnej strany. Jej dominantou sú tri vysoké kríže, známe aj ako súsošie Ukrižovania. Výstup na ňu trvá len zopár minút.

Pozri aj: Ako sa prejavuje zápal pankreasu? Tieto príznaky netreba ignorovať!

Zdroj foto: autorka článku


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Anton Marek 26.09.18 16:04

karma
127.00

Nitra je naozaj veľmi príjemné mesto.

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 05.05.20 19:18

KS
karma
133.00

Pekné mesto, už som ho mala možnosť navštíviť :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní