Letné horúčavy často vplývajú nielen na našu náladu, ale aj na energiu a chuť do jedla. Hoci nám chuť do jedla často chýba, jesť pravidelne stále musíme. Mnohí ocenia bezmäsité jedlá, ktoré sú ako nenáročné na prípravu, tak ľahké na žalúdok. O aké recepty konkrétne ide a čo všetko potrebujete na ich prípravu?
Odporúčame: RECEPT: Morčacie prsia na bylinkovom masle s koreňovou zeleninou
Plnený baklažán
Plnený pečený baklažán je zdravá pochúťka, ktorú ocení akiste celá rodina. Čo potrebujete na dve porcie?
- 2 ks stredne veľkých baklažánov
- zeleninu na náplň
- cesnak
- korenie podľa chuti
- strúhaný syr
Baklažán najprv rozrežte na polovicu. Z každej polovice odstráňte dužinu. Tú následne pokrájajte na malé kocky a hoďte na panvicu. Nakrájajte tiež zeleninu, z ktorej budete pripravovať zmes do baklažánu. Môže ísť o paradajky, cibuľku, šampiňóny, ktoré dochutíte nadrobno nakrájaným cesnakom. Zmes okoreňte a pražte na plynovom sporáku, kým baklažán trochu nezmäkne. Potom ňou surový baklažán naplňte, posypte syrom a dajte ho piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov Celzia na približne 20 minút.
K baklažánu si môžete pripraviť aj hrianky alebo opečené bagetky ochutené cesnakovou zmesou.
Bude ťa zaujímať
Cuketové cestoviny so zeleninou
Pokiaľ nechcete jesť klasické cestoviny, môžete ich nahradiť tými cuketovými, ktoré chutia takmer ako pravé špagety. Stačí si cuketu nakrájať na pásiky. Pokiaľ nemáte spiralizér, môžete použiť škrabku na zemiaky. Čo potrebujete?
- Dve väčšie cukety
- Sušené paradajky
- Bazalkové pesto
Cuketu pomocou spiralizéru alebo škrabky na zemiaky premeňte na cestoviny. Hoďte ich na panvičku na plynový sporák, pokropte olejom a chvíľu pražte. Dávajte si ale pozor, aby cuketa nezmäkla. Následne cuketové cestoviny zmiešajte s pestom a sušenými paradajkami. Jedlo je výdatné, zdravé, ľahké a budete ho mať hotové za pár minút. Tak čo na to hovoríte? Vyskúšate ho?
Neprehliadni: RECEPT: Vegánska karí mrkvová nátierka, ktorá bude chutiť všetkým
Šalát s quinoou a cviklou
Chutný a ľahký šalát, ktorý si môžete pripraviť na obed alebo na večeru. Čo budete potrebovať?
- 150 gramov bielej quinoy
- soľ
- stredne veľkú cviklu
- mrkvu
- jablko
- 40 gramov pistácií už olúpaných
- sezamové semiačka
- bazalku a čierne korenie
- olivový olej
Najprv uvarte quinou podľa návodu na obale. Uvarenú quinou nechajte vychladnúť. Kým bude chladnúť, začnite s prípravou zeleniny. Nakrájajte mrkvu, jablko aj cviklu na kúsky a vložte ich do misky. Pridajte quinou, trochu olivového oleja, soľ, bazalku a štipku čierneho korenia.
Bude ťa zaujímať
Tip na záver: Rizoto s čínskou zmesou
Ak hľadáte spôsob, ako uvariť chutný obed čo najrýchlejšie, vyskúšajte prípravu rizota, ktorá je veľmi jednoduchá. Čo budete potrebovať na dve porcie?
- jasmínovú ryžu
- mrazenú čínsku zeleninu
- šampiňóny
Pripravte ryžu podľa návodu na obale. Zatiaľčo sa ryža uvarí, začnite chystať zmes. Hoďte na panvicu čínsku zeleninu a šampiňóny nakrájané na menšie kúsky. Zmes zalejte trochou oleja a vodou a dochuťte kari korením, soľou a bazalkou. Keď zelenina zmäkne a ryža sa uvarí, môžete ich zmiešať a servírovať.
Chutné a zdravé letné recepty bez mäsa vám pomôžu nielen udržať dostatok energie počas horúcich letných dní, no taktiež vám nehrozí, že po nich priberiete nechcené kilá navyše. Vyskúšajte jednu zo špecialít a pochutnajte si na ľahkom letnom jedle aj vy.
Zaujme ťa: RECEPT: Svieže citrónové cupcakes – oblížeš si po nich všetky prsty!