Toto potrebuješ vedieť: Aké jedlá sú pre štítnu žľazu dobré?

Toto potrebuješ vedieť: Aké jedlá sú pre štítnu žľazu dobré?

Má motýlikovitý tvar a väčšina z nás ani nevie, že ju má. Reč je o štítnej žľaze, ktorá je taká nenápadná, no keď sa s ňou niečo stane, zaručujeme vám, že o tom budete vedieť. Zabezpečuje totiž správny chod mnohých procesov v tele, ako je napríklad metabolizmus, teplota tela, ale ovplyvňuje aj bitie srdca.

Keď štítna žľaza nefunguje správne, zistíme to tak, že začne produkovať málo alebo príliš veľa TH hormónu. Pri nadbytku tohto hormónu môžeme rapídne schudnúť, byť príliš nervózny a naše srdce bije príliš rýchlo. Pri nedostatku hormónu TH v tele sa zasa ukáže priberanie, depresie či citlivosť na chlad.

Asi s nami budete súhlasiť, keď povieme, že štítnu žľazu si musíme chrániť, a to aj zmenou životného štýlu. Aké jedlá sú pre štítnu žľazu dobré a aké nie?

Zaujme ťa: Odobrené celebritami: Nauč sa nosiť moderné fialové očné tiene!

chyba štítnej žľazy

Zdroj: Shutterstock®

Odpoveď je jód

Aby štítna žľaza fungovala ako švajčiarske hodinky, potrebuje správny príjem jódu denne. Ten vám zabezpečia napríklad morské riasy. Neberte to teraz, že musíte jesť sushi každý deň, to nie. Príliš veľa jódu predstavuje nebezpečenstvo pre štítnu žľazu rovnako, ako jeho nedostatok. Preto sa odporúča jedna porcia morských rias týždenne.

Dobrá porcia jódu sa nachádza aj v zdravom gréckom jogurte, takže po ňom siahnite aj niekoľkokrát v týždni. Neobsahuje ho veľa, preto dokáže dopĺňať hladinu jódu v tele primeraným spôsobom. Ďalšou odpoveďou na nedostatok jódu je aj mlieko. Pite pohár denne!

Pozri aj: Populárny náhrdelník choker: Ozdoba alebo hrozba?

jód je dobrý na problémy so štítnou žľazou

Zdroj: Shutterstock®

Nezabúdajme ani na ryby, ktoré obsahujú jód prirodzene a sú zdrojom zdravých živín pre mnohé orgány. Ďalej sa nevyhýbajte ani vajciam, jahodám, čučoriedkam a iným bobuľovitým ovociam či mäkkýšom.

Bude sa ti páčiť: Slnečné okuliare podľa typu tváre: V akých budeš vyzerať dokonalo?

mäkkýše na štítnu žľazu

Zdroj: Shutterstock®

Selén a iné

Nielen jód prispieva k správnej funkcii štítnej žľazy, ale aj zinok a selén. Selén hľadajte napríklad v para orechoch alebo v spomínaných vajciach. Zinok zasa obsahuje vaše obľúbené mäso, najmä kuracie a hovädzie, ktoré by ste mali zaradiť do svojho jedálnička.

Čo jej škodí?

Každá minca má dve strany, a tak je to aj pri štítnej žľaze, ktorá niektoré potraviny doslova neznáša. Ak máte celiakiu, no občas si dávate múčne produkty, lebo vám až tak neškodia, potom robíte chybu, lebo je veľká pravdepodobnosť, že si týmto spôsobom poškodíte štítnu žľazu.

fast food nepomáha štítnej žľaze

Zdroj: Shutterstock®

Okrem toho sú pre štítnu žľazu zlé spracované potraviny, a to sú jedlá, ktoré kúpite už hotové alebo aj potraviny z konzervy, ktoré sú príliš slané. Podobne je to aj s fast foodom, ktorý by si mali ľudia, chorí na štítnu žľazu, úplne rozmyslieť.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Mária Chromíková 23.04.18 21:12

MC
karma
109.00

Dobré rady...

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 23.04.18 21:22

karma
109.00

Tento článok je presne pre mňa...

  • 1
Odpovedať

Libuše Šumná 24.04.18 13:50

karma
113.00

ráda jsem si přečetla Váš článek, syn byl na operaci při té mu přerušili jednu hlasivku, lékař prohlásil, nic se neděje má ještě jednu

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní