Trápia ťa obličkové kamene? Objav účinky čaju z dažďových pralesov!

Trápia ťa obličkové kamene? Objav účinky čaju z dažďových pralesov!

Problémy s obličkovými či žlčníkovými kameňmi sú skutočne nepríjemné, neraz ide dokonca o veľmi bolestivú záležitosť. Horšie je, že tieto zdravotné ťažkosti vôbec nie sú zriedkavé a popasovať sa s nimi musia mnohí. Vo vážnych prípadoch sa v rámci liečby človek dozaista nevyhne návšteve lekára. Tradičná medicína však rovnako pozná rôznych prírodných pomocníkov, ktorí účinne podporia liečbu spomínaných ťažkostí, alebo prispejú k prevencii ich vzniku a opätovnému návratu. Do tejto kategórie radíme i rastlinku, ktorá je známa pod názvom Chanca Piedra. Ako dokáže podporiť zdravie človeka a pri ktorých problémoch je nápomocná?

Poznáte Chanca Piedra?

Pod pomenovaním Chanca Piedra sa ukrýva rastlinka s latinským názvom Phyllanthus niruri. V rôznych zákutiach naprieč celým svetom je však známa pod inými názvami. Pojem Chanca Piedra pochádza zo španielčiny a v preklade to znamená drvič či rozbíjač kameňov, respektíve lomikameň. Toto ľudové pomenovanie dostala rastlina práve vďaka svojim účinkom a vlastnostiam. Ide prevažne o tropickú rastlinu, ktorá sa vyskytuje v tropických oblastiach na oboch pologuliach. Nájdeme ju v dažďových pralesoch Amazónie či dokonca na Bahamách i v rôznych oblastiach Strednej Ameriky, taktiež v Ázii, a to najmä v Číne či Indii. 

Ide o rastlinu nižšieho vzrastu. Dorastá do výšky okolo 30 až 60 centimetrov. Charakteristická je listami elipsovitého tvaru, ktoré sú protiľahlo uložené a drobnými kvetmi bielej či žltej farby. Guľaté plody sú mierne sploštené a zložené z troch častí. Ukrývajú sa v nich semená. Na liečebné účely sa využívajú nadzemné časti rastliny. Už od nepamäti bola Chanca Piedra využívaná ako tradičné liečivo indiánskych kmeňov, rovnako sa stala súčasťou ajurvédskej medicíny.

Odporúčame: Vieš, čo je dobré na popáleniny? Spoznaj 7 tipov, ktoré pomáhajú!

účinky Chanca Piedra

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú účinky rastliny?

Chanca Piedra je už oddávna súčasťou tradičnej medicíny Južnej či Severnej Ameriky a taktiež v Ázii, pričom bola využívaná v prvom rade pri ťažkostiach so žlčovými a obličkovými kameňmi. Vo svojom zložení ukrýva mnoho látok, ktoré majú priaznivý vplyv na močové cesty, taktiež ďalšie systémy ľudského tela. Rastlina obsahuje rôzne alkaloidy, triesloviny, mnohé flavonoidy, vitamín C a ďalšie farmakologicky významné látky. Vďaka svojmu zloženiu a pôsobeniu sú jej pripisované schopnosti blokovať tvorbu obličkových a žlčníkových kameňov a priaznivo vplývať na funkciu obličiek. Rovnako podporuje činnosť žlčníka, pričom zvyšuje vylučovanie žlče. V rámci tradičnej medicíny je však Chanca Piedra využívaná aj pri ďalších ťažkostiach urologického charakteru. 

Mužom pomáha pri ťažkostiach s prostatou a nutkavých pocitoch na močenie, okrem toho podporí liečbu zápalov obličiek a uvoľní napätie a kŕče v močových cestách. Táto rastlinka pôsobí protizápalovo, hepatoprotektívne, močopudne, antibakteriálne aj analgeticky. Účinne tiež podporuje funkciu pečene, rovnako má priaznivý vplyv na tráviace procesy a vstrebávanie živín. Pomôže pri tráviacich ťažkostiach, napríklad pri nafukovaní či bolestiach žalúdka. Ženám napomáha upraviť menštruáciu. Chanca Piedra je však dlhodobo používaná ako podporný prostriedok pri liečbe mnohých ďalších ochorení a zdravotných problémov, akými sú napríklad aj bolesti kĺbov, chrípka, cukrovka, horúčkové stavy, vírusové infekcie pohlavných orgánov či parazity v tráviacom trakte i nádorové ochorenia.

prípravky z Chanca Piedra

Zdroj: Shutterstock®

Ako rastlinou podporiť svoje zdravie?

Chanca Piedra a jej vplyv na elimináciu obličkových a žlčníkových kameňov, ochranu pečene či ďalšie účinky sú úž veľmi dlho predmetom mnohých výskumov, pričom väčšiu pozornosť si rastlina začala získavať koncom 20. storočia. Dnes je možné rastlinku, respektíve extrakty z nej získať v rôznych formách v lekárňach, na internete či v predajniach so zdravou výživou. V prvom rade je možné zohnať sušenú rastlinu, ktorá je určená na prípravu nálevu na vnútorné užívanie. Taktiež je Chanca Piedra dostupná vo forme kapsúl či tinktúry. Tieto prípravky je možné vyskúšať pri vyššie spomínaných zdravotných ťažkostiach.

Môžu pomôcť pri opakovaných problémoch so žlčníkovými aj močovými kameňmi, ďalších ťažkostiach s močovými cestami, problémoch s pečeňou a trávením i ďalších neduhoch. Je však potrebné myslieť na to, že ide o výživové doplnky, ktoré nie sú náhradou pestrej stravy. Pri ich užívaní vždy dodržujte odporúčané dávkovanie! Prípadne je možné použitie rastlinky Chanca Piedra pri konkrétnych zdravotných problémoch a ochoreniach konzultovať s lekárom. 

Pozri aj: Nikdy ich nedeľ! Ktoré protizápalové potraviny treba jesť spolu?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Katarína Konečná 10.06.20 09:53

KK
karma
105.00

chvalabohu nikdy som takýto problém nemala a dúfam, že ani mať nebudem

  • 0
Odpovedať

Marika Michálková 12.06.20 15:16

MM
karma
107.00

Zaujímavé. O tejto rastline počujem prvý krát.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 04.02.21 08:15

JK
karma
100.00

Naštastie toto ochorenie nás v rodine obchádza

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní