Trendy vo vianočných dekoráciách: Nalaď sa na najkrajšie sviatky!

Trendy vo vianočných dekoráciách: Nalaď sa na najkrajšie sviatky!

Ako v móde, tak aj v oblasti bytových dekorácií dochádza k zmene trendov. No dobre, možno sa nemenia tak často a tak rýchlo ako v prípade topánok či účesov, no dobre vieme, že to, čím sme si domácnosti pred Vianocami zdobili pred dvadsiatimi, pred desiatimi aj pred piatimi rokmi, sa pomaly, ale isto obmieňa. A ak aj patríte k tým, ktorí sa rok čo rok obklopujú tými istými vianočnými dekoráciami, lebo sú vaše obľúbené alebo tu zohráva úlohu nostalgia, zostaňte s nami!

Trendy vo vianočných dekoráciách, ktoré sme pre vás zozbierali, sú totiž tento rok, zdá sa, mimoriadne vkusné a ktovie, možno vás niečo z toho inšpiruje. Nech sa páči – nalaďte sa sviatočne!

Inšpiruj sa: Ako si vyrobiť jednoduchý adventný veniec? Skús to s nami!

Vianoce 2018

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pexels.com

minimalistické Vianoce

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pexels.com

Červená farba a Vianoce = nesmrteľná kombinácia

Menia sa typy dekorácií, menia sa ich prevedenia, tvary, prvky aj materiály, ale čo zostáva, to je červená farba a v tom nám dáte isto za pravdu. Červená je jednoducho farba, ktorá k Vianociam neodmysliteľne patrí a inak to už zrejme nebude. Ale pozor – tento rok červenej šliape na päty farba tohto roka, teda fialová v odtieni ultra violet. Že si neviete predstaviť vianočný stromček, ladený do fialova? Ak túto farbu skombinujete so zlatou alebo striebornou, vznikne vám skutočne krásny a jedinečný výsledný efekt, hraničiaci s luxusom. Koniec koncov, práve fialová farba je, z cirkevného hľadiska, farbou adventného obdobia.

fialová farba na Vianoce

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pinterest.com

Ručná výroba ako trend tohto roka

Trendom tohtoročných vianočných dekorácií sú handmade výrobky. Ak teda plánujete výlet na poľské trhy, aby ste si tam spravili dostatočné zásoby vianočných ozdôb (teda sviečok na baterky či chodiacich Santov), pribrzdite a zvážte možnosť, že si dekorácie tento rok jednoducho vyrobíte samy. Že ste túto možnosť zatrhli skôr, ako ste dočítali náš návrh? Nevadí. Na Slovensku máme totiž obrovské množstvo šikovných handmade výrobcov – stačí sa len poobzerať okolo seba. Natrafíte na nich na vianočných trhoch aj na internete, v rámci rôznych handmade portálov. Vaša domácnosť tak môže opäť ožiť prírodnými materiálmi, poctivou prácou šikovných rúk, vidieckymi figúrkami, dekoráciami, pripomínajúcimi zasneženú dedinu či ozdobami s jednoznačným folklórnym podpisom. 

Vyskúšaj: Chce to zmenu? Vyrob si ozdobné strapce a oživ svoj byt či šatník!

handmade vianočné dekorácie

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pinterest.com

jednoduché vianočné ozdoby

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pexels.com

Vianoce podľa hygge

Trendy sú tiež sviečky a hrnčeky, akoby oblečené v upletenom svetríku a svoj veľký návrat hlási aj šúpolie. Ak nie ste práve „handmade pozitívne“ typy, máme pre vás aj druhú alternatívu. Svetom totiž hýbu škandinávske vianočné trendy v duchu hygge. Tento štýl charakterizuje červená farba v kombinácii so zelenou a ak ste už stihli natrafiť na roztomilých škriatkov (elfov) s čiapkami, spadnutými až cez oči, tak áno – presne toto sú Vianoce podľa hygge. Ak teda sviečky, prestierania či iné dekorácie, tak červeno-zelené.

K severským Vianociam tento rok patria aj drobné svetielka v tvare muchotrávok či decentné a minimalistické obrusy, ideálne v jednej farbe. No a keď stromček, tak jednoznačne živý a voňavý. Vianočné dekorácie, tak ako prakticky všetko, čím sa obklopujeme, je odrazom nás samých – ak uprednostňujeme jednoduchosť a minimalizmus, vystačíme si s prírodným adventným vencom a medovníčkami na stromčeku. Ak sme, naopak, zástancami toho, že dekorácií musí byť veľa a ešte viac a ak to nebliká alebo aspoň nesvieti, tak to nie je to pravé vianočné, pravdepodobne sa to odzrkadlí aj vo vašom interiéri a samozrejme, exteriéri. A tak je to správne - každý podľa vlastného vkusu.

škandinávske Vianoce

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pexels.com

Každý by sa mal obklopovať presne tým, čo je jeho srdcu blízke. Preto, či už sa rozhodnete prispôsobiť sa tohtoročným trendom alebo zostanete pri osvedčenej vianočnej výzdobe z minulých rokov, to jediné podstatné a dôležité je - mať pokoj na duši. Lebo presne o tom by mal byť predvianočný aj vianočný čas a uznajte – najkrajšia vianočná dekorácia je aj tak úsmev a radosť na našich tvárach, no nie? :-)

Zdroj úvodná foto: pexels.com

- Anketa

VYBERÁTE SI VIANOČNÉ DEKORÁCIE PODĽA AKTUÁLNYCH TRENDOV?

Odpovedalo 69 ľudí  

Áno, každý rok mám niečo iné
4%
Áno, ale nemusím mať každý rok inú výzdobu
9%
Skôr nie, obmieňam len zopár drobností
72%
Rozhodne nie, držím sa osvedčenej klasiky
14%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

10 komentárov

Martina Zahoranová 01.12.18 13:40

MZ
karma
92.00

milujeme Vianoce a práve dnes sme doma začali s výzdobou ... ešte je na rade adventný svietnik a už čakáme na Vianoce :-)

  • 0
Odpovedať

Helena Zobková Šimurdová 01.12.18 13:41

HZŠ
karma
102.00

Ja v poslednej dobe preferujem červenú farbu alebo zlatočervenú.

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Remencová 01.12.18 14:30

AR
karma
103.00

ja mam rada svoje stare ozdoby, ktore pouzivam uz roky... drevene a zlato...ale pacia sa mi aj ine kombinacie

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 01.12.18 18:10

karma
107.00

Mam rada vsetko prirodne-oriesky,medovnicky ihlicie,nic umele...

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 01.12.18 19:14

MM
karma
100.00

čo tam po trendoch, jednoducho výzdoba musí štýlovo i farebne zapadnúť so zariadením bytu, ja preferujem prírodné materiály

  • 0
Odpovedať

Martina Begalova 07.12.18 14:14

MB
karma
108.00

u nás posledné roky žiari červeno bielo šedá kombinácia

  • 0
Odpovedať

Zuzana Szocsova 07.12.18 15:56

ZS
karma
100.00

pozeram a rozmyslam ci nahodou nebudem mat aj ja toho roku fialovy stromcek, je to moja oblubena farba

  • 0
Odpovedať

Emília Kožáková 08.12.18 23:23

EK
karma
-1.00

Podľa mňa červená jednoznačne k Vianociam patrí.

  • 0
Odpovedať

Anton Marek 18.12.18 09:45

karma
127.00

Tie fialové doplnky sú pekné, možno sa viac hodia do moderných domácností, ale klasiku to z hry nevyšachuje.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 07.01.19 22:31

JK
karma
100.00

Milujem vianoce mám živý stromček a odoby mám rada drevené,prírodné,perníčky

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní