Vegetariáni pozor! Naše vianočné menu vám zachutí

Vianoce

Štedrý deň sa blíži a s ním aj príprava vynikajúcich jedál, ktoré pre väčšinu rodín predstavujú dôležitú tradíciu. Základ tvorí zemiakový alebo majonézový šalát, vyprážaný kapor a kapustnica. Čo však jedia ľudia, ktorí sa mäsu vyhýbajú?

 

Vegetariáni patria k rozrastajúcej sa skupine ľudí, ktorá konzumuje bezmäsitú stravu. I keď by mohli viacerí namietať, že Vianoce majú byť tradičné, s kaprom alebo s rezňom, inšpirujte sa spolu s nami. Ukážeme vám zaujímavé recepty na štedrovečernú hostinu, ktoré môžete vyskúšať, aj keď nie ste vegetariánom.

 

Krémová polievka s pomarančovým olejom

Na pomarančový olej potrebujeme:

  • 1 pomaranč
  • 4 vetvičky citrónového tymiánu (postačí aj obyčajný)
  • 100 ml olivového oleja

 

Na polievku potrebujeme:

  • 2 cibule
  • 1 strúčik cesnaku
  • 300 - 400 g zemiakov
  • 2 lyžice arašidového oleja
  • 600 - 700 ml zeleninového vývaru
  • 150 - 200 g smotany na šľahanie
  • 50 - 60 g mandľových lupienkov
  • 100 - 150 g lúpaných mandlí
  • soľ a korenie

 

Nastrúhame si kôru z umytého a vysušeného pomaranča. V hrnci zohrejeme olej a pridáme pomarančovú kôru a tymián. Na polievku nakrájame nadrobno cibuľu a cesnak, zemiaky ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. 

 

V hrnci zohrejeme arašidový olej a opečieme na ňom cibuľu aj cesnak. Pridáme zemiaky, vývar a necháme ich pod pokrievkou variť asi 20 minút. Následne prilejeme smotanu a mandľové lupienky a nezakryté varíme ďalších 10 minút.

 

Polievku rozmixujeme dohladka. Ochutíme soľou, korením a udržujeme v teple.  V panvici zohrejeme 2 lyžice pomarančového oleja, ktorý sme si pripravili ako prvý a opečieme na ňom mandle. Polievku v tanieri pokvapkáme zohriatym olejom a podávame s tyčinkami.

 

Inšpiruje ťa: Vegetariánka v meste - aké máte možnosti na stravovanie?

vegetariánska polievka

Zdroj foto: pinterest.com

BUDE ŤA ZAUJÍMAŤ:

Burgundské so shitake a tempehom na kaši

Na omáčku potrebujeme:

  • 5 sušených hríbov shitake
  • olivový olej
  • 2 kusy stopkového zeleru
  • 2 menšie mrkvy
  • 1 červenú cibuľu
  • 300 ml červeného vína
  • 1 strúčik cesnaku
  • 3 vetvičky tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 4 lyžice sójovej omáčky
  • 1 balenie údeného tempehu (190 g)
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 zaváraninovú fľašu baby cibuliek
  • 1 lyžička morskej soli

 

Na kašu potrebujeme:

  • 500 g ošúpaných zemiakov
  • menší ošúpaný zeler
  • soľ
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 150 ml ryžovej smotany

 

Huby zalejeme 0,6 litrom vody a necháme ich pod pokrievkou najmenej 40 minút. Po napučaní ich vyberieme a nakrájame na kúsky, vodu nevylievame! Na oleji si následne sprudka opečieme na hrubšie kúsky nakrájaný zeler a mrkvu. Pridáme nakrájanú cibuľu a opäť chvíľu restujeme. Podlejeme vínom, pridáme hríby s vodou (v ktorej boli predtým namočené), pretlačený cesnak, tymián, bobkové listy, sójovú omáčku a osolíme.

 

Privedieme do varu a pozvoľna dusíme asi 20 minút. Ďalej pridáme na rezance nakrájaný tempeh, pretlak a opäť dusíme, pokiaľ omáčka nezhustne. Nakoniec pridáme baby cibuľky a celé to premiešame. V prípade potreby osolíme. Ak neviete: tempeh  je sójový výrobok a nazýva sa tiež sójový hermelín.

 

Na zemiakovo-zelerovú kašu si nakrájame zemiaky aj zeler na rovnako veľké kúsky, zalejeme vodou a varíme až kým zemiaky nezmäknú (asi 20 minút). Scedíme, osolíme, pridáme prelisovaný cesnak, smotanu a roztlačíme na kašu. Dobrú chuť!

 

Toto ťa dostane: Tropické ovocie na Vianoce: Zoznám sa s vitamínmi z trópov!

vegetariánske burgundské

Zdroj foto: pinterest.com

Pistáciový Créme Brûlée

Budeme potrebovať:

  • 60 g pistácií
  • 250 g smotany na šľahanie
  • 150 ml mlieka
  • 4 žĺtky
  • 80 g cukru
  • 30 - 40 g hnedého cukru

 

Rúru predhrejeme na 140°C. Pistácie rozdrvíme najemno, najlepšie pomocou elektrického robota, a spolu so smotanou a mliekom dáme do hrnca. Privedieme do varu a ihneď odstavíme. Žĺtka a biely cukor dáme do vodného kúpeľa a prilievame doň tenkým prúdom smotanovú zmes. Nad vodným kúpeľom miešame tak dlho, až vznikne svetlá penová hmota, čo trvá asi 10 minút.

 

Hmotu rozdelíme do 4 ohňovzdorných misiek a položíme ich do zapekacej misy, ktorú následne naplníme do 2/3 vodou. Na najnižšej priečke pečieme 80 minút a po vybratí ich necháme minimálne 8 hodín v chladničke, najlepšie cez noc. Tesne pred podávaním krém posypeme hnedým cukrom a flambujeme kým nevznikne krusta. Podávame hneď.

 

Určite si pozri: Vzácny vitamín B12: Ako spoznáš, že ti chýba?

Creme Brulee

Zdroj foto: pinterest.com

BUDE ŤA ZAUJÍMAŤ:

Bonus: Ravioly z kvaky s penou z červenej repy

Na cesto potrebujeme:

  • 200 g špenátových listov
  • 250 g hladkej múky
  • 200 g semoliny (krupica)
  • 3 vajcia
  • Morskú soľ
  • Čerstvo nastrúhaný chren
  • Bazalkové listy

 

Na náplň potrebujeme:

  • 500-600 g kvaky
  • 1 cibuľu
  • 10 stoniek trebuľky voň
  • 1 lyžicu chreňovej pasty
  • Soľ, korenie

 

Na omáčku potrebujeme:

  • 200 g červenej repy
  • 1 cibuľu
  • 60 ml jablčnej šťavy
  • 100 ml zeleninového vývaru
  • 150 g smotany na šľahanie

 

Na cesto si dôkladne očistíme špenát a 2 minúty ho varíme vo vriacej vode. Zlejeme a prudko ochladíme v ľadovej vode. Znovu ho scedíme a rukami z neho vytlačíme maximum tekutiny. Rozmixujeme ho najemno, potom k nemu pridáme múku, semolinu, 2 vajíčka, lyžičku soli a vypracujeme hladké ceste.  Zabalíme do fólie a necháme aspoň 2 hodiny odpočívať.

 

Na náplň si olúpeme kvaku, očistíme cibuľu a obe nakrájame na kocky. V horkej vode varíme spoločne 20 minút, zlejeme, dáme do misy a rozmačkáme pučiakom na zemiaky. Z trebuľky otrháme listy, nasekáme na hrubo a zmiešame s chrenovou pastou. Spolu so soľou a korením, to vmiešame ku kvake.

 

Na omáčku ošúpeme repu a nastrúhame na hrubo, cibuľu nakrájame na kocky. Následne ich spolu zalejeme v hrnci jablčnou šťavou a vývarom. Privedieme k varu a na miernom plameni necháme bublať asi 10 minút. Prilejeme smotanu a varíme ďalších 5 minút, dokým nebude omáčka hladká. Následne ju precedíme a odložíme na neskôr.

 

Cesto pomocou stroja na cestoviny vyváľame na dlhé  pásy, dáme na pomútenú plochu a na polovicu nakopíme náplň, v rozostupoch asi 5 cm. Miesta medzi náplňami potrieme zvyšným rozšľahaným vajcom a prikryjeme druhou polovicou cesta. Cesto poriadne spojíme a vykrajovačkou vykrojíme. Vo veľkom hrnci privedieme do varu vodu, osolíme a varíme ich 4-5 minút. Medzitým ohrejeme repovú omáčku, našľaháme ju ponorným mixérom a spolu s cestovinami pridáme na tanier. Posypeme čerstvým chrenom a ozdobíme bazalkou.
 

Zaujme ťa: Najrýchlejší spôsob šúpania zemiakov? To musíš vidieť!

BUDE ŤA ZAUJÍMAŤ:

Domáci karamelový sirup s vanilkou

Budeme potrebovať:

  • 200 g cukru
  • 200 ml smotany na varenie (môžeme použiť ovsenú)
  • dreň z poloviny vanilkového lusku
  • 100 ml vody
  • 20 g margarínu (vegánsky)
  • 3 lyžice citrónovej šťavy

 

Cukor necháme v hrnci skaramelizovať. Prilejeme k nemu opatrne smotanu, vodu a vanilkovú dreň. Necháme pozvoľna variť, až sa cukor úplne rozpustí a následne odstavíme z ohňa. Vmiešame margarín a citrónovú šťavu. Ešte horký sirup prelejeme do väčšej fľaše a uzavrieme. Necháme vychladnúť a udržujeme v chladničke. Vydrží nám 1-2 týždne. Môžeme ho použiť na dochutenie kávy alebo na ozdobenie koláčov.

 

Toto musíš vidieť: Nevieš, ako si upraviť bradu? Ozdob si ju vianočnými guľami!


Čo čítajú ostatní na KAMzaKRÁSOU.sk

 
Jesenné recepty: Americký tekvicový koláč
Krásna Slovenka očarila Austrálčanov kuchárskym umením
Pravé americké palacinky: Raňajky, za ktoré vás bude partner milovať
Máš doma starý chlieb? Vyskúšaj 7 výborných receptov, ako ho využiť!
Recept na chutné cuketové chipsy so syrom a cesnakom
Recept: Šťavnatá a vláčna bábovka s malinami
Vyskúšaj tento recept na domáci kefír. Vieš, ako vplýva na zdravie?
Jesenné recepty: Americký tekvicový koláč
Jednoducho, rýchlo a chutne: 5 fantastických dresingov na šaláty
Recept na tradičné domáce šúľance s makom
Mrkva po kórejsky – šalát s netradičnou a skvelou chuťou
Ako sa pripravuje zemiaková kaša správne? Vyvaruj sa týmto chybám!
Recept: Detské špaldové piškóty nielen pre malých
Máš doma starý chlieb? Vyskúšaj 7 výborných receptov, ako ho využiť!
Recept na domáci kečup lepší ako z obchodu
Recept: Detské špaldové piškóty nielen pre malých
Recept: Šťavnatá a vláčna bábovka s malinami
Recept: Detské špaldové piškóty nielen pre malých
Máš doma starý chlieb? Vyskúšaj 7 výborných receptov, ako ho využiť!
Recepty na 3 zdravé domáce detské výživy
Recept: Plnené domáce kváskové buchty ako od babičky
Vyskúšaj tento recept na domáci kefír. Vieš, ako vplýva na zdravie?
Jednoducho, rýchlo a chutne: 5 fantastických dresingov na šaláty
Máš doma starý chlieb? Vyskúšaj 7 výborných receptov, ako ho využiť!
Recept na tradičné domáce šúľance s makom
 

7 komentárov

, ak chcete vložiť komentár. V prípade, že nemáte ešte konto na KAMzaKRÁSOU.sk, môžete si ho zdarma vytvoriť.



08.12.17 08:23 | Soňa Kelemenová | karma: 88
niektoré ingrediencie nemám šancu u nás zohnať.... o niektorých počujem prvý krát.... ale poviem vám určite by mi Vaše menu chutilo... a to nie som vegetarián...

odpovedať

hlasuj plus 0 | 1 hlasuj minus


11.12.17 09:35 | Soňa Krátka | karma: 100
možno by som to rada ochutnala u niekoho

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


11.12.17 09:48 | Marta Bujdošová | karma: 77
Fuha, je to zaujimave, urcite by som to ochutnala, keby mi to niekto navaril ale ako vianocne menu si to neviem predstavit.

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


12.12.17 10:22 | Mária Frnová | karma: 100
ešte že nie som vegetariánka :-)

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


12.12.17 19:32 | Ľuba Reháková | karma: neurčená
Mňam, mňam, veru mäso tu vôbec nechýba

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


17.12.17 22:30 | Jana Čipková | karma: neurčená
Zaujal ma domáci karamelový sirup s vanilkou, odpisujem si recept a vyskúšam ho.

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


18.12.17 21:09 | Vlasta Tóthová | karma: neurčená
Perfektné recepty pre syna :)

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus




Najčítanejšie na KAMzaKRÁSOU.sk

Spôsoby, ako sa zbaviť nechtovej mykózy: Jednoduché a účinné!

10.12.2017 KRÁSA
Spôsoby, ako sa zbaviť nechtovej mykózy: Jednoduché a účinné!

Nechtová mykóza, inak aj onychomykóza je plesňová infekcia, ktorá postihuje najčastejšie naše nechty na nohách. Okrem toho, že vôbec nie je estetická, asi ako žiadna choroba...

Chyby pri konzumovaní brokolice - čomu sa vyhnúť? Ostaneš prekvapená!

19.11.2017 LIFESTYLE
Chyby pri konzumovaní brokolice - čomu sa vyhnúť? Ostaneš prekvapená!

Možno ste nevedeli, no tým, ako celé roky odmietate brokolicu (samozrejme nie úplne každý) sa ochudobňujete o úžasnú zeleninu, ktorá obsahuje množstvo potrebných látok pre telo...

Ako umyť okná rýchlo a bez šmúh? Na noviny určite zabudni!

19.11.2017 LIFESTYLE
Ako umyť okná rýchlo a bez šmúh? Na noviny určite zabudni!

Umývanie okien je zdĺhavou prácou, do ktorej sa väčšina z nás nechce púšťať. V období sviatkov však nemáme na výber. Príde k nám na návštevu svokra či mama...

Stavba domu, ktorú zvládneš len za pár hodín? Nie, nie je to sen!

28.11.2017 LIFESTYLE
Stavba domu, ktorú zvládneš len za pár hodín? Nie, nie je to sen!

V čase, kedy sa realitný trh potýka s neustálym nárastom cien nehnuteľností prišli taliani s pomerne zaujímavou novinkou. Vytvorili alternatívu, ktorá sa odlišuje od klasických predstáv o bývaní...

Mrazené potraviny: Áno či nie? Aká je skutočná pravda?

07.12.2017 LIFESTYLE
Mrazené potraviny: Áno či nie? Aká je skutočná pravda?

Mrazené potraviny sú v dnešnej uponáhľanej dobe stále viac používané.  Veľa ľudí si však od nich udržiava odstup.   Tvrdia, že ich v žiadnom prípade nemôžeme porovnávať s čerstvými a nikdy sa im kva...

Vyhni sa im veľkým oblúkom: 4 nebezpečné toxíny pre telo

14.12.2017 LIFESTYLE
Vyhni sa im veľkým oblúkom: 4 nebezpečné toxíny pre telo

Všetci dobre vieme, že v potravinách, ktoré kupuje v bežných supermarketoch sa nachádzajú látky nie príliš prospešné pre ľudský organizmus. Potravinových káuz pribúda, a naopak...

5 chýb, ktoré ťa stoja majland: Návod, ako kúriť šetrnejšie!

12.12.2017 LIFESTYLE
5 chýb, ktoré ťa stoja majland: Návod, ako kúriť šetrnejšie!

Vonku mrzne a sneží a naše radiátory sú zasa po dlhom období v plnom nasadení. Účty za vykurovanie domácnosti sa však môžu pri zúčtovaniach šplhať až do astronomických výšok...

Ako vyčistiť hrnce, panvice, či plechy? Skús tento neuveriteľný trik!

18.12.2017 LIFESTYLE
Ako vyčistiť hrnce, panvice, či plechy? Skús tento neuveriteľný trik!

Všetky to veľmi dobre poznáme. Teda hlavne gazdinky, ktoré takmer každý deň vyvárajú trojchodové pokrmy pre svojich stále hladných členov rodiny. Občas sa niečo pripáli...

Najtoxickejšie potraviny: Ktoré medzi ne patria? Ostaneš prekvapená!

21.11.2017 LIFESTYLE
Najtoxickejšie potraviny: Ktoré medzi ne patria? Ostaneš prekvapená!

Naše telo každý deň absorbuje tisíce toxínov, ktoré sa nachádzajú v bežných potravinách. Dokonca vás prekvapí, že najviac toxínov sa nachádza v potravinách, ktoré konzumujeme každý deň...

Ako uskladniť chlieb, aby vydržal dlhšie čerstvý? Ostaneš prekvapená!

04.12.2017 LIFESTYLE
Ako uskladniť chlieb, aby vydržal dlhšie čerstvý? Ostaneš prekvapená!

Čerstvý, ešte rozvoniavajúci chlebík, prinesený priamo z pekárne, ktorý praská hneď pri prvom zahryznutí. Lahodné, že?   Avšak, stáva sa aj vám, že vám chlieb v domácnosti dlho nevydrží? Niekedy...

Život s dieťaťom: Pohroma alebo úžasná idylka? Toto ťa rozhodne pobaví!

20.11.2017 LIFESTYLE
Život s dieťaťom: Pohroma alebo úžasná idylka? Toto ťa rozhodne pobaví!

Po príchode nového človiečika na svet každú matku zaplavia pocity radosti, eufórie. Na druhej strane ju tiež zaplavia pocity vyčerpanosti a strachu...

Vodný kameň v sprche: Ako ho odstrániť? Neuveríš, ale s týmto!

27.11.2017 LIFESTYLE
Vodný kameň v sprche: Ako ho odstrániť? Neuveríš, ale s týmto!

Každá domácnosť je iná. A to platí aj o kúpeľni. Všetci si ju zariaďujeme podľa svojho vkusu, ale tiež aj podľa toho, aké máme možnosti. V prípade, že máte veľkú kúpeľňu, tak nepochybujem o tom...

Máš plastové okná? Tak v tom prípade, toto musíš vedieť!

09.12.2017 LIFESTYLE
Máš plastové okná? Tak v tom prípade, toto musíš vedieť!

Väčšina domácností už má plastové okná. Pracovníci firmy vám perfektne nasadia všetky okná, no málokedy vám už povedia podstatné veci o údržbe.   Ako často je potrebne mazať kovové časti okien...

Ako skladovať cibuľu a cesnak? Toto by ti asi nenapadlo!

28.11.2017 LIFESTYLE
Ako skladovať cibuľu a cesnak? Toto by ti asi nenapadlo!

Možno to poznáte aj vy - vybrali ste zo zeme všetku svoju úrodu v nádeji, že ju budete konzumovať a využívať vo svojich pokrmoch minimálne celú zimu. Avšak...

Najrýchlejší spôsob šúpania zemiakov? To musíš vidieť!

03.12.2017 LIFESTYLE
Najrýchlejší spôsob šúpania zemiakov? To musíš vidieť!

Obdobie vianoc sa blíži, ako aj príprava tradičného zemiakového šalátu. Na jeho prípravu je potrebné ošúpať väčšie množstvo zemiakov. Niekedy je to skutočne otrava, ale my vám ukážeme trik...

Ako sa zbaviť bradavíc? O tomto si ešte nepočula!

16.12.2017 LIFESTYLE
Ako sa zbaviť bradavíc? O tomto si ešte nepočula!

Veľa z nás si tým už prešlo. Bradavice na pätách či rukách, patria medzi našich nepríjemných spoločníkov. Hovorí sa, že keď raz bradavice dostaneme, už sa ich nikdy nezbavíme...

.

Aktuálne súťaže


INSTAGRAM

    TÝŽDENNÝ HOROSKOP KRÁSY


    ODPORÚČANÉ ČLÁNKY


    ZDRAVÉ RECEPTY


    ODPORÚČANÉ SLUŽBY

    Salon De Luxe, Bratislava

    Salon De Luxe
    Bratislava

    YOGA MAYA, Ivanka pri Dunaji

    YOGA MAYA
    Ivanka pri Dunaji


    Fandite nám

    TOPlist 1s