Vieš, ako trénovať mozog? Skús cviky, ktoré ťa vytiahnu zo stereotypu

Vieš, ako trénovať mozog? Skús cviky, ktoré ťa vytiahnu zo stereotypu

Všetci poznáme, aká je to drina, keď máme ako praváci používať ľavú ruku (a ľaváci naopak). Alebo keď chceme zmeniť zabehaný pohybový stereotyp. A práve zmena pohybového stereotypu či nové podnety sú pre náš mozog skvelým cvičením. Musíte poznať týchto 10 cvikov, ktoré trénujú mozog.

Čistite si zuby druhou rukou

Štúdie dokazujú, že čistenie zubov opačnou rukou, než ste zvyknutí, vedie k posilneniu nedominantnej hemisféry a vy tak ľahko posilníte mozog. Rovnako tak skúste druhou rukou otvárať a nanášať pastu. Je to jednoduché, efektívne a pritom to môže zabrániť rozvoju Alzheimerovej choroby!

Sprcha naslepo

Hmatové vnemy aktivujú rôzne časti vášho mozgu. So zavretými očami si budete viac uvedomovať rôzne textúry a celkovo hlbšie prežívať relaxáciu.

Prečítaj si: Kedy je najlepší čas na cvičenie? Odpoveď ťa prekvapí!

mozog

Zdroj: Shutterstock®

Koniec s rannou rutinou

Pozmenenie ranných rituálov intenzívne prebúdza váš mozog. Pustite si novú rannú šou, choďte venčiť psa iným smerom alebo si vytvorte rituál, ktorý ste doteraz nerobili.

Hore nohami

Ak sú veci položené tak, ako majú byť, mozog ich prečíta ľahko a rýchlo. Keď ale svoje obľúbené predmety otočíte hore nohami, začne vaša pravá hemisféra poriadne pracovať. Skúste preto aspoň na chvíľu obrátiť rámčeky s fotkami, hodiny na stene alebo kalendár. Znie to síce bláznivo, ale funguje to!

Premiestňujte sa!

Ľudia majú tendenciu sadať si stále na tie isté miesta. A to ako pri jedle, tak napríklad na pracovných poradách. Mozog ale potrebuje zmeny! Preto si vymeňte stoličku s kolegyňou a užívajte si nový výhľad.

Užívajte si nové vône

Nielen zmena pohybových stereotypov precvičuje mozog. Aby ste mu dali poriadne „do tela“, je potrebné zapojiť všetky zmysly: čuch, sluch, hmat, chuť a zrak. Vôňa čerstvej kávy vám v okamihu pripomenie štart nového dňa. Skúste ale všednú vôňu trochu pozmeniť. Vanilka, škorica či mäta vás povzbudia a príjemne nakopnú. Rovnako tak sa odporúča striedať aj obľúbené parfumy.

cvičenie pamäte

Zdroj: Shutterstock®

Otvorte okno

Pamäť sa najlepšie trénuje vtedy, keď sa učíte stále nové veci. Takže otvorte okno! Práve zvuky, pachy a svetlo z otvoreného okna vám k precvičeniu pomôžu.

Nákupný tréning

Vo všetkých supermarketoch sú najvýnosnejšie produkty vystavené vo výške očí. Preto sa neváhajte pozerať aj do spodných a vysoko položených poličiek. Tak nájdete lacnejšie produkty a navyše sa váš mozog dostane z bežnej rutiny, pričom bude vyvíjať väčšiu aktivitu.

Hovorte

Štúdie dokazujú, že spoločenská komunikácia pozitívne ovplyvňuje kognitívne funkcie. Skúste si okrem kamarátky pokecať aj s cudzími ľuďmi. Namiesto v automatoch si kupujte nápoje v obchode a na cestu sa miesto používania navigácie pýtajte okoloidúcich.

Pravidelne čítajte

Pri čítaní aktivuje mozog odlišné časti než pri verbálnej komunikácii. Rovnako tak je rozdiel medzi tým, keď čítate knižku deťom nahlas, a tým, keď si ju čítate v duchu pre seba. Dobrá knižka je jednoducho vždy radosťou pre dušu i pre mozog.

Neprehliadni:Najlepšie cviky na chrbát podľa chirurgov: Zachránia ťa aj po 60-ke


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Ľubica Šťastná 26.01.20 06:47

ĽŠ
karma
100.00

Výborný článok! Mozog potrebuje zmeny, ďakujem za tipy!

  • 0
Odpovedať

Marika Michálková 28.01.20 21:42

MM
karma
107.00

Zaujímavé tipy

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 28.04.20 22:05

JK
karma
100.00

Super článok skvelá inšpirácia pre mozom

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 28.04.20 22:06

JK
karma
100.00

Super článok skvelá inšpirácia pre mozok

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní