Vieš, čo sú antokyány? Zisti, ako dokážu ovplyvniť aj tvoje zdravie!

Vieš, čo sú antokyány? Zisti, ako dokážu ovplyvniť aj tvoje zdravie!

Z každej strany počúvame, aký dôležitý je pre naše zdravie pravidelný prísun dostatočného množstva vitamínov aj minerálnych látok a stopových prvkov. To je pravda, ktorú nemožno vyvrátiť. Existuje však aj mnoho ďalších látok, ktoré dokážu blahodarne vplývať na ľudský organizmus. Spomenúť môžeme napríklad antokyány, ktoré sú bohato zastúpené v niektorých konkrétnych druhoch ovocia i zeleniny. V nasledujúcom článku sa dozviete, čo sú antokyány, aké majú účinky a v ktorých potravinách sa vyskytujú.

Čo sú antokyány a aké majú účinky?

Antokyány predstavujú vo vode rozpustné farbivá. Ich názov pochádza z gréckych slov ánthos, čo znamená kvet a kyanos, čo značí oceľovo modrý. Tieto pigmenty dávajú farbu ovocným plodom, viacerým druhom zeleniny či dokonca kvetom. Ich farebnosť pritom závisí od pH prostredia a pohybuje sa na škále od červenkastej farby, cez fialovú a purpurovú, až po tmavo modrú. V rastlinách sa vyskytujú vo forme glykozidov, pričom ich zaraďujeme medzi flavonoidy. Prítomné môžu byť v celom plode, vo vonkajších vrstvách dužiny alebo len v šupke.

V súčasnej dobe sa tieto látky využívajú v potravinárstve ako prírodné farbivá. Antokyánom sa však nedajú odoprieť najmä ich blahodarné účinky na ľudský organizmus. Platí pritom, že čím má ovocie alebo zelenina tmavšiu farbu, tým sú aj ich účinky silnejšie. Tieto prírodné farbivá sú známe tým, že podporujú hojenie rán a zlepšujú stav poškodeného tkaniva. Taktiež priaznivo vplývajú na srdce a cievy. Ochraňujú ich pred poškodením, ktoré môže spôsobiť vysoký cholesterol. Okrem toho zohrávajú úlohu pri odbúravaní tukov a sú nápomocné pri vredovej chorobe žalúdka. Antokyány sú nakoniec prospešné aj pre zrak a podporujú i funkciu mozgu.    

Pozri aj: Najzdravší spôsob, ako konzervovať potraviny: Už si ho vyskúšala?

čučoriedky

Zdroj: Shutterstock®

V ktorých potravinách sa nachádzajú?

1. Čučoriedky

Ako sme spomínali už vyššie, antokyány predstavujú farbivá, ktoré dávajú rastlinám a plodom červenkastú, fialovú až modrú farbu. V prírode tak spoznáte zdroje antokyánov pomerne ľahko. Medzi najlepšie zásobárne týchto látok patria napríklad čučoriedky, ktoré sú charakteristické svojou temno modrofialovou farbou. Obsahujú modré farbivo, nazvané myrtilín, ktoré má silné antioxidančné účinky.

Tieto lahodné bobule sú navyše bohaté aj na vitamín C, vlákninu, vápnik či betakarotén. V tele zachytávajú voľné radikály, urýchľujú metabolizmus a znižujú krvný tlak. Čučoriedky predstavujú prevenciu pred rakovinovými aj kardiovaskulárnymi ochoreniami.

arónia čiernoplodá

Zdroj: Shutterstock®

2. Arónia

Medzi najlepšie zdroje antokyánov zaraďujeme i menej známu aróniu čiernoplodú. Ide o malé bobuľky tmavofialovej farby, ktoré sú veľmi podobné spomínaným čučoriedkam. Arónia je nabitá antioxidantmi, draslíkom či vlákninou. Pôsobí ako prírodné antidepresívum, má antiseptické účinky a podporuje pružnosť pokožky. Skvelá je tiež na prečistenie pečene a posilnenie imunitného systému.

Spoľahnúť sa však môžete i na ďalšie tmavé bobuľové ovocie. Do jedálnička sa oplatí zaradiť černice či čierne ríbezle. Zdrojom antokyánov sú však aj bobuľoviny bledších farieb, napríklad maliny, brusnice či jahody.

Odporúčame: Toto neprehliadni: Kvasnice a ich vplyv na zdravie a krásu

čerešne

Zdroj: Shutterstock®

3. Čerešne a višne

I červenkasté kôstkovice predstavujú dobrý zdroj cenných antokyánov. Vhodné je pochutnať si napríklad na čerešniach či višniach. Oba druhy ovocia sú plné vitamínu C aj mnohých vitamínov skupiny B. Taktiež majú detoxikačné účinky, zlepšujú obranyschopnosť i trávenie a napomáhajú z tela odstraňovať nadbytočnú vodu. Spomedzi ovocných zdrojov antokyánov môžeme spomenúť napríklad i chutné slivky, ktoré majú, okrem iného, aj priaznivý vplyv na činnosť čriev.

4. Baklažán

Vyššie sme spomenuli, že zdrojom antokyánov je nielen chutné ovocie, ale aj zelenina. Takou je napríklad baklažán, ktorý je tiež bohatý na vlákninu, draslík či fosfor. Táto nízkokalorická pochúťka, ktorá je z veľkej časti tvorená len vodou, má vplyv na znižovanie cholesterolu v krvi i pravidelné vyprázdňovanie. Ďalším zeleninovým zdrojom antokyánov sú napríklad aj reďkovky.

červená kapusta

Zdroj: Shutterstock®

5. Červená kapusta

V rebríčku najlepších zdrojov antokyánov nesmie chýbať ani červená kapusta. Tá obsahuje i bielkoviny, vlákninu, draslík či luteín. Zaraďte ju do jedálnička, aby ste lepšie chránili telo pred voľnými radikálmi. Okrem toho vám červená kapusta pomôže normalizovať hladinu cukru v krvi, znížiť vysoký krvný tlak aj cholesterol a podporiť krvotvorbu.

Antokyány sú však obsiahnuté i v niektorých strukovinách, napríklad v čiernej fazuli a šošovici. Zabudnúť nakoniec nemôžeme ani na divokú čiernu ryžu, ktorá je tiež bohatá na vitamín E a mnohé ďalšie látky s antioxidačnými účinkami.

Pozri aj: 7 dobrých dôvodov, prečo jesť olivy: Pomôžu ti viac, než si myslíš!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Marianna Rajniaková 17.10.18 08:58

MR
karma
109.00

počula som že aj hrozno je zdravšie tmavé, teraz už viem prečo..

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní