Vieš, čo všetko signalizuje zvýšená telesná teplota?

Vieš, čo všetko signalizuje zvýšená telesná teplota?

Aj vám sa už stalo, že vás niekoľko dní trápila zvýšená telesná teplota bez akýchkoľvek iných príznakov? Tiež ste tápali, čo vám tým chce telo naznačiť? Skrytý zápal? Blížiace sa ochorenie? Alebo snáď preťažený organizmus? V zásade platí, že zvýšená teplota je známkou a prejavom toho, že imunita začala bojovať s nejakým druhom ochorenia. Pozrite sa však, čo všetko môže zvýšená telesná teplota signalizovať!

Zvýšená teplota alebo horúčka?

V prvom rade by sme si mali spraviť poriadok v tom, čo je vlastne zvýšená teplota a čo je už horúčka. Normálna telesná teplota sa pohybuje v rozmedzí od 36 do 37 °C. O zvýšenej teplote hovoríme, keď presiahne 37 °C, o horúčke nad 38 °C a teplota, vyššia, než 39 °C, je už označovaná ako takzvaná hyperpyrexia. Hoci zvýšená teplota aj horúčka sú veľmi nepríjemné telesné stavy, skutočne nebezpečná je až spomínaná hyperpyrexia. V takomto prípade treba rozhodne začať pátrať po príčine.

NeprehliadniToto je prvá pomoc pri prejedení sa. Pomôž si prírodne!

čo signalizuje horúčka

Zdroj: Shutterstock®

Učebnica by vám jednoducho a „polopate“ povedala, že o zvýšenej teplote hovoríme vtedy, keď je vyššia, než naša bežná telesná teplota. Túto poučku by zrejme ľahko pochopilo aj dieťa. Lenže ono to nie je až také prosté, ako sa na prvý pohľad javí. Niekedy sa totiž stáva, že vaša telesná teplota vyskočí a neklesne ani po pár dňoch. Popritom však na sebe nepozorujete žiadne iné známky chrípky, prechladnutia či iného ochorenia. V takomto prípade sa určite obráťte na lekára a nespoliehajte sa na vlastný argument - „však som len unavená“.

zvýšená teplota alebo horúčka

Zdroj: pixabay.com

Sprievodné znaky zvýšenej teploty

Zvýšená teplota bez iných príznakov postihuje oveľa častejšie ženy a dievčatá, ako mužov. Ako sa prejavuje, to väčšina z nás pocítila neraz na vlastnej koži. Len teda pripomenieme, že zvýšenú teplotu sprevádza zimnica (triaška), únava, ospalosť, bolesť hlavy, svalov aj kĺbov a nechutenstvo. Zvýšenú telesnú teplotu rozhodne netreba podceňovať, ale na druhej strane ani preceňovať a robiť paniku.

Je to v skratke bežná reakcia tela na konkrétny podnet. Ak je teda vaša teplota v rozmedzí 37 až 38 °C, ešte nie je dôvod siahať po liekoch. Tým si môžete chorobu buď zbytočne predĺžiť alebo, čo je horšie, zamaskovať príznaky ochorenia, ktoré vám telo vysiela ako volanie o pomoc, prevažne tú lekársku.

Pozri aj: Vieš, ako správne skladovať pečivo? Tu je návod, ako na to

zvýšená teplota v tehotenstve

Zdroj: Shutterstock®

Kedy teplota vyskočí?

Siahnuť po teplomere najčastejšie zvykneme po nástupe chrípky či prechladnutia. No zvýšená telesná teplota a horúčka sú prirodzenými sprievodnými javmi aj týchto ochorení:

  • zápal pľúc, nosohltanu, dutín a vedľajších nosových dutín,
  • zápal priedušiek i stredného ucha,
  • angíny a tuberkulózy,
  • intolerancii (na laktózu, lepok,...),
  • pľúcne mykoplazmy, 
  • HIV,
  • leukémia, 
  • hepatitída,
  • ochorenia močových ciest.

Zvýšená teplota je takisto verným spoločníkom ľudí, ktorí trpia zvýšenou funkciou štítnej žľazy. Zvýšená telesná teplota je sprievodným znakom hormonálnych zmien v tehotenstve, ale bežne sa vyskytuje aj v čase ovulácie.

lieky proti horúčke

Zdroj: pixabay.com

Pod zvýšenú teplotu sa môže podpísať aj nedostatok tekutín alebo prehriatie organizmu. Za zmienku stojí, že telesná teplota rastie aj pri onkologických a autoimunitných ochoreniach, ale napríklad aj po očkovaní.

Takisto by ste mali vedieť, že lieky, znižujúce telesnú teplotu, sa nazývajú antipyretiká. V žiadnom prípade ich však neužívajte bez preštudovania príbalového letáku a už vôbec nie preventívne!

Najnižšiu telesnú teplotu máme okolo šiestej hodiny ráno, naopak, najvyššiu v čase medzi 16:00 a 18:00. Práve v tomto čase je totiž naša látková premena na svojom vrchole. „Termostat“, regulujúci našu telesnú teplotu, sa nachádza, pochopiteľne, v mozgu.

Naposledy aktualizovaný článok: 24.8.2022


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Martina Zahoranová 04.04.18 09:33

MZ
karma
92.00

u nás doma našťastie s teplotou problém nemávame , ak mám občas niekto z nás tak len máličko zvýšenú ...

  • 2
Odpovedať

Daniela Bieliková 04.04.18 11:29

DB
karma
117.00

pri zvýšenej teplote netreba hneď robiť paniku...v tomto článku je úplne perfektne vysvetlené ako postupovať

  • 3
Odpovedať

Peter Maňák 04.04.18 21:30

PM
karma
107.00

Pár dní dozadu sme mali vďaka teplote doma veselo....

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 04.04.18 22:07

karma
109.00

Teplotu až horúčku mám obyčajne pri chrípke a vie ma dosť potrápiť.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 04.04.18 22:39

JK
karma
100.00

Mám už o pätdesiatke no teplotu som mala naposledy na strednej a deti mávali teplotu keď boli malé

  • 0
Odpovedať

Lenka Šluchová 24.08.22 20:34

karma
-1.00

Ja tiež ako píšu v článku keď mám teplotu len zvýšenú tak neberiem lieky na tlmenie teploty iba nad 38. Ale moja každá choroba je taka, ze mam deň horúčky a potom 2 dni nonstop zvýšenú teplotu. A na tretí deň pomaly začína klesať a potom je už dobre.

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 24.08.22 23:08

MR
karma
114.00

zaujímavé informácie

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 25.08.22 12:43

MD
karma
132.00

Nie je to nič príjemné, keď vám dieťa celé týždne funguje s teplotou 37,3°C. Nastúpia obavy , hlavne ak trpí nejakým závažným ochorením. Moja dcéra mala také obdobia, trvali celé týždne až mesiace. Popri tom mávala silné bolesti v celom tele a nevoľnosti. Neprajem žiadnemu rodičovi ...

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní