Vieš, pri čom rodičia ubližujú deťom a vôbec si to neuvedomujú?! (I. časť)

Vieš, pri čom rodičia ubližujú deťom a vôbec si to neuvedomujú?! (I. časť)

Každý rodič miluje svoje dieťa nadovšetko a je ochotný preň spraviť čokoľvek na svete. V prvom rade sa rodičia snažia deti chrániť ako oko v hlave. Práve preto sa stretávame so zákazmi a príkazmi, ktoré u deti vyvolávajú zúrivosť. Avšak to sa stáva predovšetkým v pubertálnom veku, kedy už deti majú svoj vlastný názor a dokážu odvrávať. Ale existujú tiež situácie, v ktorých rodičia nevedomky ubližujú svojim batoľatám.

Existuje niekoľko odporúčaní, ako vychovávať svoje deti. Kým niektoré sú benevolentnejšie, iné sú striktne dané a presne stanovené. Psychológovia sa venujú mnohým štúdiám, vďaka ktorým vytvárajú odporúčania a vytvárajú akýsi manuál pre rodičov na deti. A v jednej štúdii lekári zostavili zoznam činností a vecí, ktoré sú pre deti „škodlivé“. Ide o odporúčania, ktorým by sa mali rodičia, pri výchove alebo hraní sa s deťmi, vyvarovať. Vedeli ste napríklad, že také šteklenie detí môže vyvolať zajakávanie? Alebo že by dieťa nemalo spať pri svetielku či s hračkami?

Odporúčame: Bolesť v ľavom boku pod rebrami neignoruj! Prečo?!

prečo neštekliť deti

Zdroj: Shutterstock®

Šteklenie detí

Aj v dospelosti mnohí z nás využívajú šteklenie ako nástroj na rozosmievanie ľudí. A presne to rodičia robia aj v prípade detí. Ak jednoducho chceme, aby sa deti smiali, tak ich pošteklíme. Vedci z Kalifornskej univerzity však upozorňujú na to, že šteklenie nespôsobuje rovnaký pocit šťastia ako prirodzený smiech, napríklad ako smiech pri vtipe. Ide len o ilúziu šťastného smiechu. Dokonca sa šteklenie častokrát spája so zajakávaním detí, čo sa môže odraziť v neskoršom veku.

Hračky v detskej postieľke

Kto s nimi nezaspával, že? Ale málo rodičov si uvedomuje, že deti pre kvalitný spánok potrebujú len kvalitný matrac a teplú prikrývku. Dokonca sa do určitého veku neodporúča ani vankúš. Jednoducho sa deti bez neho zaobídu a hlavne spánok na rovnom matraci viac prospieva ich vývoju. V postieľke by preto hračky nemali mať svoje miesto. Môžu dieťa zobudiť alebo dokonca spôsobiť jeho problémy s dýchaním.

prečo nepoužívať lampičky v detskej izbe

Zdroj: Shutterstock®

Používanie nočného svetla

Mnoho rodičov necháva deťom v noci zapálenú lampičku alebo iné svetielko len preto, aby ich neprebaľovali za úplnej tmy. Poprípade preto, aby u detí nevyvolali strach z tmy. Ale vedeli ste, že svetlo môže narúšať spánkový cyklus? Neurológ zo Štátnej univerzity v Ohiu odporúča eliminovať svetlo v detskej izbe úplne. Experimentmi bolo preukázané, že zelené a modré svetlo „prestavuje“ biologické hodiny človeka, preto je oveľa ťažšie lepšie sa vyspať. Ak už sa ale rozhodnete pre nejaké svetlo, tak je najlepšie tlmené červené alebo oranžové. To nebráni produkcii melatonínu v organizme a nenarúša biorytmus až v takej veľkej miere.

Skrývanie zrkadiel

Videli ste už niekedy dieťa, ktoré sa na seba pozeralo v zrkadle s takým udivujúcim a zároveň fascinovaným pohľadom? Veru, každé dieťa spočiatku nechápe, ako zrkadlá fungujú, a to je také fascinujúce, až sa na seba nevedia vynadívať. Avšak mnohé povery hovoria, že by sa deti nemali pozerať do zrkadla, pretože môžu ochorieť. V dôsledku týchto povier mnoho rodičov zrkadlá pred deťmi ukrýva. Podľa detských lekárov a psychológov to robiť nemusíte. Ba naopak, mali by ste nechať deťom možnosť ich objaviť a nechať ich tak rozvíjať svoje sebavedomie.

ako často upratovať detskú izbu

Zdroj: Shutterstock®

Sterilita nadovšetko

Čistota základ života?! Ale je potrebné rozlišovať, kedy čistota súvisí už s obsedantno-kompulzívnou poruchou. Vedci sa zhodujú, že čistota je potrebná pre vývoj dieťaťa, ale zhodujú sa aj v tom, že aj príliš čisté prostredie môže mať negatívny vplyv na vývoj dieťaťa. Sterilné prostredie totižto spomaľuje tvorbu silného imunitného systému, ktorý dokáže odolávať infekciám, alergiám a pod. Nechajte teda, nech sa vaše dieťa hrá s domácimi maznáčikmi, v pieskovisku, nech spoznáva a objavuje – len tak si vybuduje svoj imunitný systém.

Pozri aj: Máš na tele kožné výrastky? Zbav si ich raz a navždy s domácimi trikmi!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ľubica Šťastná 10.02.20 06:49

ĽŠ
karma
100.00

Veľmi dobré odporúčania, ktorým by sa mali rodičia, pri výchove alebo hraní sa s deťmi, vyvarovať.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní