Voda a káva sú nerozlučnou dvojicou

Voda a káva sú nerozlučnou dvojicou

Dnes je úplne bežné, že ku objednanej káve dostanete v podniku aj pohár vody. Nie je však jedno akej, pretože nie každá voda je ku káve vhodná. Ak si chcete vychutnať pôžitok z kávy naplno, poradíme vám, akú minerálnu vodu si ku káve objednať.

Väčšinou vám naservírujú ku káve vodu z vodovodu, tá je však chemicky upravovaná chlórom a zároveň sú z nej odstránené takmer všetky prírodné, telu prospešné látky – minerály. Stanislav Cibuľa, profesionálny barista, odporúča piť ku káve stredne mineralizovanú minerálnu vodu. A prečo práve stredne mineralizovanú?

Odporúčame tiež: Vychutnávajte si kávu naplno

Aj minerály chutia

Vodný somelieri - profesionálni ochutnávači vody hovoria, že aj minerály majú svoju špecifickú chuť. Napríklad horčík je jemne horký, sodík má slanú chuť, vápnik horko kyslú a draslík je slano kyslý. Obsah minerálnych látok teda ovplyvňuje chuť vody. Vysoko mineralizované vody preto môžu chuť kávy prebiť.

Je zároveň dôležité aby voda obsahovala už spomínané minerály, pretože sú pre naše telo podstatné. Horčík podporuje činnosť srdca a odbúrava stres, vápnik podporuje pevnosť kostí a zubov. Rovnako dôležitý je aj draslík, ktorý zabezpečuje činnosť svalov a prenos nervových vzruchov. „Stredne mineralizované minerálne vody majú vyvážený obsah minerálnych látok a tým aj neutrálnu chuť. Vďaka tomu sa perfektne hodia ku káve,“ vysvetľuje Stanislav Cibuľa.

Odporúčame tiež: Lahodná špecialita s vôňou mandlí a kávy inšpirovaná Talianskom

Voda a káva

Zdroj: Shutterstock®

Čítajte etikety minerálnych vôd

Vodu ku káve si treba starostlivo vybrať. Má preto význam čítať etiketu, ktorá v sebe skrýva dôležité informácie. Všímajte si množstvo celkových rozpustných látok, ktoré určujú mieru mineralizácie. Ak je tento údaj do 1500 mg/l, ide o stredne mineralizovanú vodu, teda vhodnú na každodenné pitie.

 

Ako piť vodu ku káve?

„Vždy radím odpiť si z vody pred samotným pitím kávy, pretože voda vyčistí chuťové poháriky, a tak bude zážitok z kávy plnohodnotný,“ hovorí Stanislav Cibuľa a dodáva - „káva môže chutiť po ovocí, masle, čokoláde, či karamelovo, o tento zážitok sa však pripravíte, ak chuť kávy prebijete zle zvolenou vodou. Odporúčam preto neperlivú alebo jemne perlivú minerálnu vodu Mattoni, ktorá má nielen vyváženú a jemne iskrivú chuť, ktorá zvýrazní chuť  kávy, ale aj vyvážený obsah minerálnych látok.“

Odporúčame tiež:  Ako predísť zafarbeniu zubov? Poradíme pri akom jedle by ste si mali dať pozor

Stanislav Cibuľa – odborný garant Škola kávy a barista

Zdroj: Shutterstock®

Stanislav Cibuľa – odborný garant Škola kávy a barista

Stanislav Cibuľa je profesionálny barman a barista, ktorý má veľkú vášeň pre kávu a jej správnu prípravu. Ako jeden z prvých založil na Slovensku školu baristu, vďaka ktorej šíri svoje bohaté vedomosti. Zúčastnil sa mnohých významných zahraničných súťaží a medzi jeho najväčšie úspechy patrí účasť na svetových majstrovstvách WBC (World Barista Championship) v Tokiu 2007, WBC Londýn 2010 a WLAC (World Latte art Chamipnship) Mastrich 2011. 

Odporúčame tiež:  Ste milovníkom kávy? Kedy ju piť, aby bola skutočne účinná?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Soňa Krátka 19.04.16 06:17

SK
karma
114.00

poucny clanok

  • 0
Odpovedať

Soňa Kelemenová 19.04.16 07:53

SK
karma
86.00

v lepších kaviarňach už vodu ku káve dávajú automaticky.... a tak by to malo byť...

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní