Poznáte to. Najprv natrafíte na skvelý recept, potom podľa neho napečiete koláč a keď sa vám vydarí, začnete ho piecť so železnou pravidelnosťou každú nedeľu, až kým sa vám z nejakého dôvodu tak trochu nezunuje. Našťastie, existuje veľmi jednoduchý trik, ako aj s tým najtradičnejším receptom vykúzlite znova a znova nový zákusok a tým je malá zámena surovín. Preto vám prinášame pár príkladov, za čo všetko môžete tradičné prísady zameniť.
Vyskúšaj tiež: Recept na domácu medovinu: Ako stvorená na jesenné zahriatie
Vajíčka za banány
Vajíčka môžete zameniť hneď za niekoľko alternatív. Jednou z nich sú banány, pričom namiesto 1 vajíčka použijete polovicu banánu. Ďalšou náhradou môže byť jablková výživa či pomleté ľanové semienko.
Mlieko za tofu
Tofu je jednoduchá alternatíva, ktorej prídu na chuť aj vegáni a umožní vám pripraviť dokonca aj chutný cheesecake.
Maslo za avokádo
Stačí rozpučiť a zdravšia náhrada je na svete. V niektorých prípadoch však rátajte s tým, že avokádo môže zmeniť nielen chuť, ale aj farbu cesta.
Rum za Baileys
Rum je zrejme najpoužívanejším alkoholom, ktorý odjakživa pridávame do zákuskov. Ak však chcete ohúriť návštevu a dostať nevšedný výsledok, vyskúšajte pre zmenu írsky likér Baileys. Je lahodnou kombináciou whisky a smotany, vďaka čomu sa skvelo hodí do cheesecakeov, tiramisu či špeciálneho brownies koláča, na ktorý vám prinášame rovno recept.
Odporúčame: Recept na tvarohové palacinky s hubami: Gastro zážitok zaručený
Baileys brownies
Potrebujete:
- 125 g masla
- 210 g trstinového cukru
- 340 g čokolády, min. 54 %
- 1/2 lyžičky soli
- 5 vajec M
- 15 g kvalitného kakaa (2 zarovnané polievkové lyžice)
- 80 g Zlatého klasu (10 zarovnaných polievkových lyžíc)
- 200 ml Baileys Original Irish Cream
Postup
Rúru si predhrejeme na 160 °C a plech s vyšším okrajom, v rozmere cca 26 x 38 cm, vyložíme namočeným papierom na pečenie – aby lepšie priľnul k plechu a jemne potrieme olejom.
Vo väčšom hrnci priveďte vodu do varu a v miske nad parou nechajte roztopiť maslo, trstinový cukor, čokoládu a morskú soľ, až pokiaľ nevznikne kompaktná masa - cca 20 min.
Ak máte kuchynský robot, prelejte roztopenú čokoládovú masu do misy a dajte šľahať metličkami. V prípade, že máte iba ručný šľahač, môžete hmotu šľahať priamo v miske, v ktorej sa masa roztápala. Zhruba po 5-tich minútach môžete pridávať, počas mixovania, po jednom vajci – ideálne izbovej teploty. Po pridaní posledného vajca šľahajte na najvyššom stupni ďalších 10 minút, pričom kryštáliky cukru by mali úplne zmiznúť. Pri slabom stupni šľahania vmiešajte do hmoty Baileys.
V malej miske si zmiešajte kakaový prášok a Zlatý klas na jednofarebnú zmes a za pomalého miešania ju pridajte do čokoládovej hmoty. Šľahajte na rýchlom stupni ďalších 10 minút, kým nie je hmota hladká a lesklá.
Cesto jemne vylejte na predpripravený plech s papierom na pečenie a vložte do trúby. Pečte cca 25 - 30 minút, pokiaľ cesto neprestane byť tekuté, ale na dotyk by malo byť stále poddajné.
Koláč nechajte vychladnúť a následne vložte priamo s plechom do chladničky, ideálne počas noci. Po úplnom zachladení vyberte koláč opatrne, za pomoci papiera na pečenie, z plechu a papier z koláča jemne stiahnite. Následne môžete koláč krájať na ľubovoľne veľké kúsky, dlhým ostrým nožom bez zúbkov - ak sa vám lepí, nôž môžete pred každým rezom nahriať horúcou vodou. Pri skladovaní v chladničke vydržia Baileys brownies aj niekoľko dní. Pred podávaním ich vždy vyberte na cca 10 minút a nechajte pri izbovej teplote povoliť.
Recept pripravila Veronika Boríková z Bistro ATELIER
18 komentárov
Daniela Šurláková
25.12.2018 13:07Tak to som naozaj netušila,čo všetko sa dá zameniť,určite vyskúšam banán namiesto vajíčka,avokádo som už skúšala a je to super.
Ladislav Slota
24.12.2018 21:34Varím rád, ani by mi nenapadla taká zámena
Ladislav Slota
24.12.2018 21:34Varím rád, ani by mi nenapadla taká zámena
Elena Švachová
18.12.2018 22:20To som netušila,že sa to dá zameniť.
Soňa Krátka
18.12.2018 18:06vyzerá to dobre
Vlasta Mäsiarová
15.12.2018 13:19Rada nahrádzam klasické pridaný novými. Posledne som do cheesecake dávala namiesto masla kokosový olej. Bol super a nik ani nezbadal vymenenu surovinu.
Martina Begalova
11.12.2018 09:29to ako dobre vyzera?! mnam.. hned mam chut nieco ukuchtit :)
Anton Marek
10.12.2018 11:06Zaujímavé tipy - užitočné, keď v polke receptu zistíme, že nám niečo chýba.
Barbora Kubelková
07.12.2018 08:22To Brownies Baileys vyzerá luxusne..
Darina Božiková
06.12.2018 13:18avokádo som niekoľkokrát použila na nátierku,ale keď zmenilo farbu,bolo to čudné a nikto to nechcel jesť,aj keď sa chuť nezmenila
Andrea Gezeova
06.12.2018 10:38Niečo určite vyskúšam
Marika Michálková
05.12.2018 23:42Baileys brownies vyzerá veľmi dobre
Mária Maxianová
29.11.2018 19:14prísady hlavne nahrádzam vtedy, keď nie sú "na sklade" a nechcem otravovať susedky
Daniela Bieliková
29.11.2018 16:45recept sa veľmi páči...
Michaela Horváthová
29.11.2018 14:16Baileys milujem, musím vyskúšať aj ten koláč. ďakujem za recept.
Soňa Horáčková
28.11.2018 13:43Baileys brownies vyskúšam
Ján Komada
22.11.2018 15:37rád varím určite niečo skúsim
Ľubica Šťastná
21.11.2018 06:57Výborné príklady, za čo všetko môžeme tradičné prísady zameniť, vďaka!