Recept na domácu medovinu: Ako stvorená na jesenné zahriatie

Recept na domácu medovinu: Ako stvorená na jesenné zahriatie

Ani vy nikdy neobídete, na jarmokoch alebo trhoch, stánok s rozvoniavajúcou teplou medovinou? Úplne chápeme, veď počas sychravej jesene nič nezahreje organizmus lepšie. Odteraz sa však nemusíte zahrievať len na trhoch. Prinášame vám totiž jeden výborný a predovšetkým úplne jednoduchý návod (hoci možno málinko zdĺhavejší) na jesenno-zimnú „MEDicínu“, pretože áno, dokonca aj alkohol, prijímaný s rozumom a v malom množstve, môže byť liekom. :-) Recept na domácu medovinu, ktorý sme objavili, určite vyskúšajte!

Zaujme ťa: Recept na domáci sirup pre fajčiarov: Vyčisti si ním svoje pľúca!

domáca medovina

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pexels.com

Na prípravu medoviny budete potrebovať:

Pokojne si pripravte medovinu na začiatok len z polovičnej dávky a ak sa vám osvedčí, zopakujte postup z celej uvedenej dávky.

  • 3 kg medu*
  • 8 l vody
  • 4 citróny
  • 4 jablká
  • koreniny a bylinky (môžu byť, ale nemusia)
  • kvasinky**

*ak použijete menej medu, medovina bude menej sladká a menej intenzívna, naopak, pre zvýšenie chuti a intenzity použite pokojne aj viac, ako 3 kg medu, ideálne 4 kg

**zoženiete ich buď na internete alebo vo včelárskych obchodoch

ako si vyrobiť medovinu

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: flickr.com, pinterest.com

Postup prípravy:

Ideálne bude, ak použijete med od poctivého včelára, ale ak nemáte, postačí vám aj ten z bežného obchodu. Vo väčšom hrnci si na miernom ohni zohrievajte med a vodu, za stáleho miešania – neunáhlite sa, radšej menší oheň a dlhšie miešanie, než naopak. Ak vám na povrch vypláva pena, odoberte ju. Keď je med úplne rozpustený, pridajte do hrnca šťavu z citrónov, nadrobno pokrájané jablká a kvasinky. Premiešajte a nechajte zmes vychladnúť. Následne ju prelejte do demižóna alebo veľkej fľaše a pokojne pridajte trochu nastrúhaného zázvoru, kúsok celej škorice, zopár klinčekov, badiánov alebo trocha anízu či koriandru.

Demižón či fľašu uložte na teplé miesto (minimálne 23 °C, ideálne viac) a nechajte odpočívať aspoň sedem týždňov. Po tomto čase medovinu prefiltrujte a znova nechajte odpočívať rovnakú dobu, teda približne sedem týždňov, avšak už pri nižšej teplote (do 20 °C). Táto doba, ako aj teplota miesta, kde je medovina uložená, je dôležitá kvôli správnemu procesu kvasenia. Po uplynutí tejto doby prelejte medovinu do fliaš, samozrejme cez husté sito. Teplá medovina vám výborne poslúži napríklad pri nachladnutí alebo na zahriatie tela po jesennej prechádzke. Ako prevencia vám zase poslúži ubrániť sa nástrahám chrípky či zápalov rôzneho druhu.

Zdroj - úvodná foto: pexels.com

Bude sa ti páčiť: Chce to zmenu? Vyskúšaj tento recept na krémovú polievku s pórom!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Marta Kendrová 22.11.18 08:49

MK
karma
100.00

Vyskúšam:)

  • 1
Odpovedať

Andrea Hrtúsová 23.11.18 22:20

AH
karma
115.00

Ďakujem autorke článku za recept na domácu medovinu. Neraz som sa zamýšľala nad tým, žeby nebolo od veci, urobiť si domácu medovinu..Teraz ju už určite vyskúšam - podľa tohto receptu

  • 1
Odpovedať

Andrea Hrtúsová 23.11.18 22:22

AH
karma
115.00

Ďakujem autorke článku za recept na domácu medovinu. Neraz som sa zamýšľala nad tým, žeby nebolo od veci, urobiť si domácu medovinu..Teraz ju už určite vyskúšam - podľa tohto receptu

  • 1
Odpovedať

Zuzana Szocsova 12.12.18 21:11

ZS
karma
100.00

zial kvasinky teraz nemozem :(

  • 0
Odpovedať

Matej Varga 04.12.19 19:46

MV
karma
108.00

Mňam, určite vyskúšame :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní