Vyrážky, svrbenie či sfarbenie: Vieš, čo prezrádza jazyk o zdraví?

Vyrážky, svrbenie či sfarbenie: Vieš, čo prezrádza jazyk o zdraví?

O tom, že ľudské telo funguje naozaj tajomne, sa azda nemusíme ani baviť. Dobre totiž všetci vieme, že ochorenia sa môžu prejaviť navonok rôznymi spôsobmi a na rôznych častiach tela. Možno aj tam, kde by sme to nikdy nečakali. Podobne je to aj s jazykom, ktorý dokáže jasne signalizovať, že niečo v organizme nefunguje tak, ako má. Povieme vám, čo jazyk prezrádza o zdraví človeka!

Sfarbenie jazyka

Niekedy nemusí iné sfarbenie jazyka znamenať nič, inokedy to môže byť výkričník. Ak sa váš jazyk zmenil na jasnočervený, teda podobnej farby ako sú jahody, môže to znamenať, že vám chýba vitamín B3. Túto farbu v tomto prípade sprevádza aj bolesť v ústach a hladká textúra jazyka.

Druhé celkom časté sfarbenie jazyka, ktoré dokáže poriadne vystrašiť, je sfarbenie na čierno. Vo väčšine prípadov však nejde naozaj o nič. Pravdepodobne sa vaše sliny zmiešali s látkou, ktorú beriete v liekoch a výsledkom je čierne sfarbenie.

Azda najčastejšou farbou, ktorú jazyk občas chytí, je biela, presnejšie sa na povrchu jazyka vytvorí biely povlak. Je to znak kvasinkovej infekcie alebo problému s imunitným systémom.

Inšpiruj sa: Moderné chodenie naboso: Táto zábavka môže byť pre teba nebezpečná!

čo signalizuje biely jazyk

Zdroj: Shutterstock®

Textúra jazyka

Niekto má jazyk celkom hladký, niekto pokrytý hrbolčekmi, iného trápia vyrážky. Čo to ale všetko znamená? Ak máte napríklad jazyk úplne hladký, dalo by sa povedať až lesklý, je to znak, že telu niečo chýba. Býva to spravidla železo, vitamíny skupiny B alebo kyselina listová, no niekedy to môže signalizovať celiakiu či infekciu.

A čo znamená bolestivá vyrážka, ktorá sa zvykne vytvoriť na špičke jazyka a traduje sa, že v tom momente vás niekto ohovára? Zväčša je to len výsledok podráždenia alebo vírusovej infekcie, no v ojedinelých prípadoch (najmä keď vyrážka nie a nie zmiznúť) môže ísť o rakovinu úst.

Existuje ešte textúra jazyka, ktorá pripomína popraskaný chodník. Niekedy sa tieto jazykové vrásky vytvárajú časom, teda vznikajú v procese starnutia, no ojedinele môžu byť prejavom Downovho syndrómu alebo psoriázy. V tomto prípade sa vráskavý jazyk zlepšuje, keď sa ochorenie lieči, inak sa nemáte čoho obávať, len sa s popraskanou textúrou v ústach zmieriť.

čo signalizuje popraskaný jazyk

Zdroj: Shutterstock®

Iné prejavy

A čo znamenajú ďalšie prejavy na jazyku?

  • Zväčšený jazyk v porovnaní s celými ústami je diagnóza nazývaná makroglosia. Vzniká ako prejav infekcie, alergie alebo hypotyreózy, čo je porucha štítnej žľazy. Príčinu musí určiť lekár.
  • Páliaci jazyk má čo do činenia s nervovými zakončeniami, ktorých sa v jazyku nachádza až-až. Môže byť spojený s infekciami, ale aj inými problémami, napríklad so suchom v ústach, pálením záhy, cukrovkou alebo prehnanou citlivosťou na zubnú pastu.
  • Bolestivý jazyk treba v každom prípade riešiť s odborníkmi. Môže ísť len o infekciu, ale aj o prejav rakoviny.

Vyskúšaj: Čo pomáha pri prekyslení organizmu: Toto je účinná a hlavne lacná pomoc


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní