Ste polievkové typy a tak si neviete predstaviť ani jediný deň bez tohto pokrmu? Lenže nebaví vás stále dokola pripravovať tie isté polievky a objedli sa vám už aj také klasiky, ako je vývar či krémová s hráškom? Tak potom ste na správnom mieste, pretože vám dnes prinášame recepty na najlepšie polievky pre štíhlu líniu, ktoré sú nielen nízkokalorické, ale aj mimoriadne chutné a jednoduché na prípravu, navyše vás dokonalo zahrejú.
Benefitom týchto polievok tiež je, že vás, napriek svojej ľahkosti, dokážu zasýtiť a tak vám môžu nahradiť plnohodnotné jedlo. Vyskúšajte ich postupne všetky!
Prečo mať v jedálničku polievky?
Polievky sú skvelým spôsobom, ako dodať telu potrebné živiny a zároveň sa postarať o správnu hydratáciu. Sú bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu, ktoré prispievajú k zdraviu tráviaceho systému a podporujú imunitu. Polievky, najmä tie na báze zeleniny alebo strukovín, poskytujú výživnú a ľahko stráviteľnú stravu, ktorá zasýti bez toho, aby zaťažovala organizmus.
Okrem toho sú polievky veľmi flexibilné a dajú sa prispôsobiť rôznym chuťovým preferenciám a stravovacím potrebám. Môžete ich pripravovať na rôzne spôsoby – ako výživné hlavné jedlo, rýchlu desiatu alebo ako predjedlo. Vďaka možnosti kombinácie rôznych ingrediencií a korenín môžeme vytvárať chutné a zdravé jedlá, ktoré si vychutná celá rodina.
Polievka so sladkými zemiakmi a kokosovým mliekom
Budete potrebovať:
2 sladké zemiaky
1 cibuľu
2 strúčiky cesnaku
400 ml kokosového mlieka
500 ml zeleninového vývaru
1 ČL kari korenia
1 ČL zázvoru
soľ a čerstvý koriander na dochutenie
Sladké zemiaky ošúpte a nakrájajte na kocky, cibuľu a cesnak nasekajte nadrobno. Na panvici s troškou oleja orestujte cibuľu, cesnak, kari a zázvor. Pridajte sladké zemiaky a zalejte vývarom. Nechajte variť do zmäknutia, približne 20 minút. Následne pridajte kokosové mlieko a varte ďalších 5 minút. Polievku rozmixujte do hladka a dochuťte soľou. Na tanieri posypte koriandrom.
Shutterstock®Polievka s cícerom
Budete potrebovať:
- 150 g cíceru
- 100 g zeleru
- 2 zemiaky
- 1 cibuľu
- bylinkovú soľ, majorán
Cícer si na noc namočte tak, aby bol celý zaliaty vodou, na druhý deň ho v hrnci priveďte k varu, spolu s nadrobno pokrájanou cibuľou a zelerom, na kocky nakrájanými zemiakmi, ochutené majoránom. Keď má strukovina požadovanú mäkkosť, pridajte bylinkovú soľ. Po dovarení polievku rozmixujte alebo pretlačte (ale nemusíte) a podľa potreby dochuťte.
Polievka z ružičkového kelu a šošovice
Budete potrebovať:
200 g šošovice
300 g ružičkového kelu
1 mrkvu
1 cibuľu
2 strúčiky cesnaku
1 liter zeleninového vývaru
soľ, korenie, tymian
Cibuľu a cesnak nakrájajte na drobno a orestujte na troške oleja. Pridajte nakrájanú mrkvu, rozkrojené ružičky kelu a šošovicu. Zalejte vývarom a varte do zmäknutia všetkých ingrediencií (asi 30 minút). Dochutíme soľou, korením a tymianom. Na tanieri podávajte s trochou čerstvého koriandra alebo petržlenovej vňate.
Shutterstock®Polievka s pšenom
Budete potrebovať:
- 100 g pšena
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 mrkvu
- 1 cibuľu
- 1 pór
- estragón, pažítku, petržlenovú vňať, bylinkovú soľ
- kúsok masla
Všetku zeleninu pokrájajte na kocky alebo kolieska a v hrnci varte na miernom ohni, spolu s pšenom, bylinkami, soľou, zaliate vývarom. Na tanieri si polievku zjemnite kúskom masla.
Paradajkovo-bazalková polievka s celozrnnými krutónmi
Budete potrebovať:
800 g paradajok (môžete použiť čerstvé alebo konzervované)
1 cibuľu
2 strúčiky cesnaku
500 ml zeleninového vývaru
1 ČL cukru
1 ČL bazalky
2 PL olivového oleja
celozrnné pečivo na krutóny
Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno a orestujte na olivovom oleji do zlatista. Pridajte paradajky a varte asi 10 minút, kým sa nerozpadnú. Zalejte vývarom, pridajte cukor a bazalku. Varíme ďalších 15 minút, potom polievku rozmixujte do hladka. Na krutóny nakrájajte celozrnné pečivo na kocky, opečte na panvici s trochou olivového oleja a posypte ich na hotovú polievku.
Shutterstock®Polievka so žeruchou
Budete potrebovať:
- 100 g žeruchy
- 50 g cibule
- 3 PL posekanej petržlenovej vňate
- 2 PL celozrnnej múky
- 1 PL oleja
- 1 strúčik cesnaku
- ½ šalátovej uhorky
- ½ kocky zeleninového bujónu
- bylinkovú soľ
- trošku kyslej smotany
Cibuľu očistite a nakrájajte na tenké plátky, následne krátko poduste na oleji. Pridajte nahrubo nastrúhanú uhorku, nadrobno posekanú žeruchu a petržlenovú vňať. To všetko hneď zalejte vopred pripraveným vývarom. Len krátko povarte, dochuťte bylinkovou soľou, cesnakom a zahustite múkou. Až na tanieri dajte navrch polievky trošku kyslej smotany.
Polievky ako skvelý nástroj pre zdravie
Polievky predstavujú vynikajúci spôsob, ako do svojho jedálnička zaradiť výživné a ľahko stráviteľné pokrmy. Nielenže sú skvelým spôsobom, ako dodať telu potrebné živiny, ale aj pomáhajú udržiavať zdravý tráviaci systém a podporujú imunitu. Zahrnutím rôznych chutných polievok, ktoré môžu nahradiť plnohodnotné jedlo, obohatíte svoju stravu a zároveň podporíte svoje zdravie. Nezabudnite experimentovať s rôznymi ingredienciami, ktoré vaše polievky obohatia o nové chute a nutričné hodnoty.
Aktualizovaný článok: 22.11.2025