Najlepšie polievky pre štíhlu líniu: Recepty, ktoré musíš vyskúšať!

Recepty na nízkokalorické polievky

Ste polievkové typy a tak si neviete predstaviť ani jediný deň bez tohto pokrmu? Lenže nebaví vás stále dokola pripravovať tie isté polievky a objedli sa vám už aj také klasiky, ako je vývar či krémová s hráškom? Tak potom ste na správnom mieste, pretože vám dnes prinášame recepty na najlepšie polievky pre štíhlu líniu, ktoré sú nielen nízkokalorické, ale aj mimoriadne chutné a jednoduché na prípravu, navyše vás dokonalo zahrejú.

Benefitom týchto polievok tiež je, že vás, napriek svojej ľahkosti, dokážu zasýtiť a tak vám môžu nahradiť plnohodnotné jedlo. Vyskúšajte ich postupne všetky!

Reklama

Prečo mať v jedálničku polievky?

Polievky sú skvelým spôsobom, ako dodať telu potrebné živiny a zároveň sa postarať o správnu hydratáciu. Sú bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu, ktoré prispievajú k zdraviu tráviaceho systému a podporujú imunitu. Polievky, najmä tie na báze zeleniny alebo strukovín, poskytujú výživnú a ľahko stráviteľnú stravu, ktorá zasýti bez toho, aby zaťažovala organizmus.

Okrem toho sú polievky veľmi flexibilné a dajú sa prispôsobiť rôznym chuťovým preferenciám a stravovacím potrebám. Môžete ich pripravovať na rôzne spôsoby – ako výživné hlavné jedlo, rýchlu desiatu alebo ako predjedlo. Vďaka možnosti kombinácie rôznych ingrediencií a korenín môžeme vytvárať chutné a zdravé jedlá, ktoré si vychutná celá rodina.

Polievka so sladkými zemiakmi a kokosovým mliekom

Budete potrebovať:

  • 2 sladké zemiaky

  • 1 cibuľu

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 400 ml kokosového mlieka

  • 500 ml zeleninového vývaru

  • 1 ČL kari korenia

  • 1 ČL zázvoru

  • soľ a čerstvý koriander na dochutenie

Sladké zemiaky ošúpte a nakrájajte na kocky, cibuľu a cesnak nasekajte nadrobno. Na panvici s troškou oleja orestujte cibuľu, cesnak, kari a zázvor. Pridajte sladké zemiaky a zalejte vývarom. Nechajte variť do zmäknutia, približne 20 minút. Následne pridajte kokosové mlieko a varte ďalších 5 minút. Polievku rozmixujte do hladka a dochuťte soľou. Na tanieri posypte koriandrom.

cícerová polievka
Shutterstock®

Polievka s cícerom

Budete potrebovať:

  • 150 g cíceru
  • 100 g zeleru
  • 2 zemiaky
  • 1 cibuľu
  • bylinkovú soľ, majorán

Cícer si na noc namočte tak, aby bol celý zaliaty vodou, na druhý deň ho v hrnci priveďte k varu, spolu s nadrobno pokrájanou cibuľou a zelerom, na kocky nakrájanými zemiakmi, ochutené majoránom. Keď má strukovina požadovanú mäkkosť, pridajte bylinkovú soľ. Po dovarení polievku rozmixujte alebo pretlačte (ale nemusíte) a podľa potreby dochuťte.

Reklama

Polievka z ružičkového kelu a šošovice

Budete potrebovať:

  • 200 g šošovice

  • 300 g ružičkového kelu

  • 1 mrkvu

  • 1 cibuľu

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 1 liter zeleninového vývaru

  • soľ, korenie, tymian

Cibuľu a cesnak nakrájajte na drobno a orestujte na troške oleja. Pridajte nakrájanú mrkvu, rozkrojené ružičky kelu a šošovicu. Zalejte vývarom a varte do zmäknutia všetkých ingrediencií (asi 30 minút). Dochutíme soľou, korením a tymianom. Na tanieri podávajte s trochou čerstvého koriandra alebo petržlenovej vňate.

pšenová polievka
Shutterstock®

Polievka s pšenom

Budete potrebovať:

  • 100 g pšena
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 mrkvu
  • 1 cibuľu
  • 1 pór
  • estragón, pažítku, petržlenovú vňať, bylinkovú soľ
  • kúsok masla

Všetku zeleninu pokrájajte na kocky alebo kolieska a v hrnci varte na miernom ohni, spolu s pšenom, bylinkami, soľou, zaliate vývarom. Na tanieri si polievku zjemnite kúskom masla.

Paradajkovo-bazalková polievka s celozrnnými krutónmi

Budete potrebovať:

  • 800 g paradajok (môžete použiť čerstvé alebo konzervované)

  • 1 cibuľu

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 500 ml zeleninového vývaru

  • 1 ČL cukru

  • 1 ČL bazalky

  • 2 PL olivového oleja

  • celozrnné pečivo na krutóny

Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno a orestujte na olivovom oleji do zlatista. Pridajte paradajky a varte asi 10 minút, kým sa nerozpadnú. Zalejte vývarom, pridajte cukor a bazalku. Varíme ďalších 15 minút, potom polievku rozmixujte do hladka. Na krutóny nakrájajte celozrnné pečivo na kocky, opečte na panvici s trochou olivového oleja a posypte ich na hotovú polievku.

žeruchová polievka
Shutterstock®

Polievka so žeruchou

Budete potrebovať:

  • 100 g žeruchy
  • 50 g cibule
  • 3 PL posekanej petržlenovej vňate
  • 2 PL celozrnnej múky
  • 1 PL oleja
  • 1 strúčik cesnaku
  • ½ šalátovej uhorky
  • ½ kocky zeleninového bujónu
  • bylinkovú soľ
  • trošku kyslej smotany

Cibuľu očistite a nakrájajte na tenké plátky, následne krátko poduste na oleji. Pridajte nahrubo nastrúhanú uhorku, nadrobno posekanú žeruchu a petržlenovú vňať. To všetko hneď zalejte vopred pripraveným vývarom. Len krátko povarte, dochuťte bylinkovou soľou, cesnakom a zahustite múkou. Až na tanieri dajte navrch polievky trošku kyslej smotany.

Reklama

Polievky ako skvelý nástroj pre zdravie

Polievky predstavujú vynikajúci spôsob, ako do svojho jedálnička zaradiť výživné a ľahko stráviteľné pokrmy. Nielenže sú skvelým spôsobom, ako dodať telu potrebné živiny, ale aj pomáhajú udržiavať zdravý tráviaci systém a podporujú imunitu. Zahrnutím rôznych chutných polievok, ktoré môžu nahradiť plnohodnotné jedlo, obohatíte svoju stravu a zároveň podporíte svoje zdravie. Nezabudnite experimentovať s rôznymi ingredienciami, ktoré vaše polievky obohatia o nové chute a nutričné hodnoty.

Aktualizovaný článok: 22.11.2025

4/5 - 4 hlasov

10 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Alžbeta Stanková

Alžbeta Stanková

20.01.2020 07:59

chcela som si kúpiť pšeno, že vyskúšam takúto polievku, ale u nás nemajú....takže idem na cuketovú

Vaše meno:

Martin Kendra

Martin Kendra

28.10.2019 19:32

žeruchová vyhráva:)

Vaše meno:

Soňa Horáčková

Soňa Horáčková

14.02.2019 14:36

Cícerová polievka je vynikajúca, odporúčam

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

09.01.2019 10:19

Určite vyskúšam

Vaše meno:

Anton Marek

Anton Marek

17.12.2018 14:54

Tá žeruchová vyzerá sľubne.

Vaše meno:

Martina Begalova

Martina Begalova

07.12.2018 14:29

polievky sú vždy fajn

Vaše meno:

Zuzana Szocsova

Zuzana Szocsova

30.11.2018 21:42

mam rada vsetky polievky takmer, najma hraskovu

Vaše meno:

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

22.11.2018 13:37

vyzerajú naozaj chutne, určite vyskúšam a naučím ich jesť aj moju vnučku, ktorá ma najradšej polievky :-)

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

22.11.2018 11:28

Bujón nepoužívam ,radšej polievku uvarím z čerstvých surovín.

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

22.11.2018 06:28

Polievku so žeruchou som ešte neskúšala, rada to zmením, ďakujem!

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE