Začal sa samozber hrachu. Na poli je o polovicu lacnejší!

Začal sa samozber hrachu. Na poli je o polovicu lacnejší!

Kto by nemiloval lúskať nazbieraný chutný jarný hrášok? Táto strukovina je pritom nesmierne zdravá a službu urobí nielen našim chuťovým pohárikom, ale aj celému telu. Hrach siaty je skvelým zdrojom rastlinných bielkovín aj cennej vlákniny, vitamínov skupiny B i selénu, fosforu či horčíka. Táto strukovina dokáže perfektne zasýtiť, vplýva na znižovanie hladiny cholesterolu a podporuje trávenie. Jednoducho povedané, chutný zelený hrášok sa oplatí zaradiť do jedálnička.

V posledných rokoch sú veľmi obľúbené takzvané samozbery, čiže miesta, kde si môžete rozličné druhy ovocia aj zeleniny sami nazbierať, a to často za skutočne výborné ceny. I tento rok sa môžete vybrať na zber spomínaného hrášku. V nasledujúcom článku sa pozrieme na to, ktorí slovenskí pestovatelia ponúkajú samozber hrášku. Rovnako máme pre vás zopár tipov, ako s nazbieraným hrachom naložiť.

Pozri aj: Samozber jahôd 2019: Kde a za koľko si nazbieraš tie najlepšie jahody?

zber hrachu

Zdroj: Shutterstock®

Kam na hrášok?

Dunajská Lužná

Hrášok sa už zbiera neďaleko Bratislavy v Dunajskej Lužnej na farme Boni Fructi, kde si rovnako môžete nazbierať aj jahody. Za jeden kilogram hrachu zaplatíte 2,5 €. Otvorené majú od pondelka do soboty v čase zvyčajne od 7:00 do 18:00, v pondelok ráno až od 8:00. Otváracie hodiny sa môžu meniť v závislosti od počasia či aktuálnej úrody. Bližšie informácie o možnostiach zberu vám poskytnú na telefónnom čísle 0911 755 098.

Žabokreky nad Nitrou

V Žabokrekoch nad Nitrou, medzi Partizánskym a Topoľčanmi, ponúkajú samozber hrachu už za 2,2 €/kg. Po chutnú strukovinu sa tam môžete zastaviť od pondelka do soboty v čase od 7:00 do 18:00. Informácie o zmenách otváracích hodín môžete nájsť aj na ich facebookovej stránke Jahody Žabokreky nad Nitrou. Viac info na telefónnom čísle 0905 216 354.

Majcichov

V najbližších dňoch by sa mal začať aj samozber hrášku medzi obcami Majcichov a Opoj, ktoré sa nachádzajú neďaleko Trnavy. Nachádza sa tu obľúbené jahodovisko. Hrášok by mal stáť približne 2,5 €/kg. Zber je možný od 8:00 do 18:00 s posledným vstupom o 17:30. Aktuálne informácie o začiatku zberu hrachu, respektíve o otvorených plantážach počas celej sezóny nájdete na ich facebookovej stránke Jahody Majcichov.

Borovce a Bučany

Známe jahodoviská Plantex v Borovciach a Bučanoch ponúkajú aj samozber hrachu, ktorý by mal začať v priebehu prvého júnového týždňa. Obe miesta sú zvyčajne otvorené okrem nedele od 7:30 do 17:00, niekedy aj do neskorších hodín. Informácie o možnostiach zberu opäť nájdete na ich facebookovej stránke Plantex alebo na infolinkách 033/7796322 a 0918 802 620.

kde si nazbierať hrášok

Zdroj: Shutterstock®

Dvory nad Žitavou

V Emilových Sadoch v Dvoroch nad Žitavou je zber jahôd spustený už od 31.5.2019 a samozber hrachu začne v najbližších dňoch. Cena by sa mala pohybovať okolo 2 €/kg. Otváracie hodiny sú od utorka do soboty 8:00 –19:00, v nedeľu od 8:00 –12:00 a v pondelok zatvorené. Aktuálne informácie nájdete na facebookovej stránke Emilove Sady alebo na infolinke  0918 491 274.

 

Včelince, Tornaľa

Koncom prvého júnového týždňa by mal začať aj samozber hrášku tri kilometre od mesta Tornaľa v obci Včelince, ktorý ponúka záhradníctvo Antal. Cena za kilogram je 2,5 €. Otváracie hodiny sú denne od 8:00 do 18:00. Bližšie informácie o možnosti zberu vám poskytnú na 0907 765 665.

 

Bodzianske lúky 

Jahodová farma Evitta v Bodzianskych Lúkach ponúka samozber hrášku za 2 €/kg. Denne majú otvorené od 9:00 do 18:00. Bližšie informácie, napríklad o možnostiach zberu, nájdete na facebookovej stránke Jahodová farma Evitta.

 

Pozri aj: Už si skúsila žihľavový med? Ver nám, nutne ho potrebuješ vyskúšať!

nazbieraný hrach

Zdroj: Shutterstock®

Čo s nazbieraným hráškom?

Pri zbere hrachu ešte nezabúdajte na to, že je potrebné jednou rukou pridržiavať stonku a druhou trhať. Struky hrachu môžu totižto na rastline držať skutočne pevne, a tak v prípade, ak budete veľmi ťahať, rastlinu buď poškodíte, alebo ju rovno vytrhnete z pôdy. A čo s nazbieraným hrachom? Najlepšie je ho predsa vylúskať a schrúmať. V chladničke vám vydrží zopár dní. Okrem toho ho môžete aj uskladniť v mrazničke, no najskôr je ho vhodné olúpať a blanšírovať. Ponorte ho na 1,5 minúty do vriacej vody a následne ho ochlaďte v studenej vode. V tej ho nechajte opäť 1,5 minúty, premiestnite ho do dobre uzatvárateľných nádob a dajte do mrazničky. Nakoniec si môžete hrášok dokonca i zavariť.

Samozrejme, predtým, než všetok hrach nejako uskladníte, nezabudnite ho naplno využiť v kuchyni. Z čerstvo nalúpanej strukoviny môžete pripraviť hustý hráškový krém, ktorý je nielen chutný, ale aj veľmi zdravý. Skvelá je tiež kyslá zemiakovo-hrášková polievka. Z hrachu, mäty, bazalky aj cesnaku sa dá pripraviť úžasné hráškové pesto. Okrem toho neváhajte hrach pridať do domácej zeleninovej polievky, chutného rizota či zeleninového šalátu.

Odporúčame: Čo robiť pri rezaní a pálení očí? Skús tieto spoľahlivé triky!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Ľubica Šťastná 07.06.19 05:12

ĽŠ
karma
100.00

Tak ako i pri jahodách i pri hrášku sa samozber určite vyplatí!

  • 0
Odpovedať

Jana Mariaková 07.06.19 07:51

JM
karma
90.00

Skvelý tip, ďakujem za inšpiráciu. :)

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 07.06.19 08:22

MC
karma
109.00

Na záhrade mám tento rok bohatú úrodu,niečo rozdám a niečo pôjde do mrazničky.

  • 0
Odpovedať

maria macejovska 09.06.19 16:34

MM
karma
-1.00

bola so uz takto si nazberat jahody nevedela som ze sa da zberat aj nie co ine

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní