Zdravé recepty: Vynikajúci špaldový bryndzovník

Zdravé recepty: Vynikajúci špaldový bryndzovník
  • 22.03.2016
  • Jarkapecie .sk

Radi pečiete chutne, ale aj zdravo? V tom prípade je Vynikajúci špaldový bryndzovník to pravé pre vás!

Aj jarné počasie vie byť pekne sychravé. Vtedy navarím plnú kanvicu dobrého čaju s medom, citrónom a zázvorom a k tomu čerstvo upečený slaný osúch.


Kysnuté cesto mi veľmi chutí, ale nepotrebujem ho veľa, stačí centimetrový podklad z cesta a na tom riadna náplň…  dnes som sa rozhodla neupiecť sladkú verziu, ale slanú pochúťku.


Aj pri slaných verziách je veľa možností a tak som sa dnes rozhodla pre bryndzu, kyslú smotanu, oravskú slaninu a kôpor. Rovnako dobre chutí so špenátom a smotanou, alebo len s kyslou smotanou a kôprom. Príprava je jednoduchá a tu je pre vás recept.

Odporúčame prečítať:  Banánový koláč bez lepku a pridaného cukru

Na cesto budete potrebovať:

spaldovy bryndzovnik, chutna pochutka
  • 250 g hladkej špaldovej múky
  • 20 g čerstvého droždia
  • 1 vajce
  • 50 ml oleja
  • soľ
  • 150 ml vlažnej vody
  • štipku cukru

 

 

 Príprava:


Droždie rozmiešajte vo vlažnej vode s cukrom a nechajte 10 minút postáť. V mise zmiešajte múku, soľ (pri slanej verzii viac osoľte), jedno vajce a olej. Pridajte kvások a vypracujte redšie cesto.

 

Prikryté nechajte aspoň 30 minút kysnúť.

 

 

 Pokiaľ vám cesto kysne, máte  dostatok času na to pripraviť si náplň:

 

  • 500 g ovčej bryndze vymiešajte s 200 g kyslej pochúťkovej smotany, pridajte 1-2 vajíčka, na drobno nakrájanú slaninu (množstvo prenechám na vás :)) a nakrájanú čerstvú kôprovú vňať (tú môžete nahradiť pažítkou). Všetko dobre premiešajte.
  • Plech na pečenie (môže byť aj veľká okrúhla forma na pizzu) natrite riadne olejom a rukami roztiahnite kysnuté cesto na hrúbku cca. 5 mm.

Povrch natrite pripravenou plnkou a pečte v predhriatej rúre na 180°C cca. 20 – 25 minút.

 

Odporúčame tiež:  Slaný koláč s pečenou šunkou a jarnou cibuľkou

 

 

spaldovy bryndzovnik, chutna pochutka

Zdroj: Shutterstock®

Po upečení môžete ešte prizdobiť čerstvými bylinkami.
Najlepšie chutí čerstvý priamo z rúry.

Ohrievať som ho neskúšala, nebolo čo ohrievať .

 

Viac receptov na: www.jarkapecie.sk

 

Zdroj foto: www.jarkapecie.sk

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Soňa Krátka 22.03.16 07:25

SK
karma
114.00

Tento kysnuty kolac urcite vyskusam.

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 22.03.16 09:05

MZ
karma
92.00

cez sviatky ho určite vyskúšam myslím si že sa po ňom iba zapráši :-)

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 07.04.16 11:11

karma
93.00

nedávno som ho robila :) veľmi dobrý

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 23.05.16 16:46

JK
karma
100.00

Zaujímavý recept

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 21.07.16 11:22

MZ
karma
-1.00

Super zdravý a chutný recept :)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní