Zisti, prečo používať dentálnu niť každý deň. Jej účinky ťa prekvapia

Zisti, prečo používať dentálnu niť každý deň. Jej účinky ťa prekvapia

Najkrajšie, do čoho sa žena môže obliecť, je úsmev. Ide o otrepanú frázu alebo veľkú životnú pravdu? My rozhodne tvrdíme, že je to pravda. Úsmev je ten najkrajší ženský doplnok a bez neho nie sme nikdy úplne odeté bez ohľadu na to, koľko vrstiev oblečenia už na sebe máme.

Preto by sme si mali úsmev strážiť a starať sa oň najlepšie, ako len vieme. Ak si myslíte, že umývaním zubov dvakrát denne robíte pre svoje zuby nadštandardnú službu, ste bohužiaľ na omyle. Veľmi dôležité je zubnú kefku doplniť aj o ďalšieho pomocníka. Prečítajte si hneď niekoľko presvedčivých dôvodov, prečo používať dentálnu niť!

Pozri aj: Diastáza brušných svalov: Ako najjednoduchšie sa jej zbaviť?

výhody používania dentálnej nite

Zdroj: Shutterstock®

Niťou proti baktériám

Zubári na celom svete deň čo deň poučujú svojich pacientov o nutnosti používať dentálnu niť, no s pacientmi to, podľa ich slov, nič nerobí. Nemyslíme si totiž, že nejaká obyčajná zubná niť môže niečo v chrupe urobiť. Mýlime sa. Dentálna niť v boji proti baktériám a zubnému povlaku zastáva až 40 percent z celkovej práce, čo vôbec nie je málo. Podľa lekárov tak vynechávaním používania zubnej nite nechávame približne dva zo štyroch zubných povrchov celkom znečistené. Baktérie sa tak vo vašich ústach množia ako huby po daždi a dochádza tak častejšie k vzniku zubného kazu.

zubnou niťou proti obezite

Zdroj: Shutterstock®

Prekvapujúce výhody dentálnej nite

Najväčšia výhoda zubnej nite spočíva, samozrejme, v tom, že sa dostane na zákutia, kam zubná kefka nemá dosah a vyčistí tak aj zanesené medzizubné dierky. Okrem toho však odborníci zubnej niti a jej používaniu dávajú niekoľko zdravotných benefitov, ktoré vás možno prekvapia.

1. Spojitosť so srdcom

Vedci našli spojitosť medzi zápalom parodontu a ochorením srdca. Ukázalo sa, že ľudia so zápalmi a chorobami ústnej dutiny majú nábeh na infarkt dvakrát viac, ako ľudia bez parodontózy.

2. Spojitosť s obezitou

Podľa výskumov je úzke prepojenie aj medzi parodontózou a obezitou. Platí, čo v predchádzajúcom bode. Obézni ľudia majú väčší nábeh na parodontózu a naopak.

3. Spojitosť s dýchacím ústrojenstvom

Baktérie, množiace sa v ústach, nemusia v ústnej dutine aj zostať. Zlá orálna hygiéna preto môže spôsobiť, že sa nebezpečné baktérie dostávajú do dýchacej sústavy a spôsobujú bronchitídu, zápal pľúc a iné dýchacie ťažkosti.

Okrem týchto chorôb je chorá ústna dutina spájaná aj s nábehom na infarkty, problémy s erekciou a podľa štúdií môže pravidelné používanie dentálnej nite pomôcť diabetikom stabilizovať cukor v krvi.

prečo používať zubnú niť

Zdroj: Shutterstock®

Ako používať dentálnu niť?

Na záver si povieme, ako sa vlastne dentálna niť používa. Okrem toho, že by ste si mali čistiť zuby minimálne 2-krát denne aspoň dve minúty, používať by ste mali aj zubnú niť. Najlepšie aspoň raz denne alebo vždy, keď máte po jedle potrebu. Aby sa vám príjemne niť používala, odtrhnite si aspoň 30 centimetrový kúsok a začnite s čistením medzizubných priestorov. Obopnite niť okolo zubu do tvaru písmena C a ťahajte smerom nadol. Ak vaše ďasná krvácajú, znamená to, že sa už povlak a baktérie stihli aklimatizovať natoľko, aby zanietili vaše ďasná. Pravidelné čistenie a niťovanie zubov by to malo napraviť.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 19.05.18 07:08

ĽŠ
karma
100.00

U nás je na dennom poriadku; benefity milo prekvapili.

  • 1
Odpovedať

Lucia Šeptáková 10.06.18 19:12

karma
108.00

Ústna niť musí byť,nedokážeme bez nej existovať..

  • 0
Odpovedať

Andrea Hrtúsová 29.11.18 11:12

AH
karma
115.00

Článok o zuboch má skutočne prekvapil. Človek by ani neveril, na čo všetko si musíme dávať pozor. Nuž a zuby sú veľmi dôležité hlavne u ľudí,ako ja, ktorí sa stále smejú

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní