Zisti všetko o mastnej pleti: Vieš, ako by si sa o ňu mala starať?

Zisti všetko o mastnej pleti: Vieš, ako by si sa o ňu mala starať?

Majiteľky mastnej pleti nám dajú iste za pravdu, keď budeme tvrdiť, že mať mastnú pleť, nie je také jednoduché. Nadmerné množstvo kožného mazu v oblasti tváre ide ruka v ruke s rozšírenými pórmi, ktoré sa navyše zanášajú, čo vedie ku vzniku akné. Okrem toho môže mastná pleť vyzerať neesteticky, preto s ňou treba niečo robiť. Mnohé ženy však bojujú so starostlivosťou o mastnú pleť aj s hľadaním vhodnej kozmetiky.

Hormóny či genetika

Ak sa pýtate, čo vlastne stojí za tým, že máte mastnú pleť, je to už spomínaná nadmerná tvorba kožného mazu. A prečo práve vy? Pravdepodobne ste mastnú pleť zdedili alebo za ňu môžu výkyvy hormónov. Úlohu teda môže hrať genetika aj zvýšený stres alebo životné obdobie – napríklad menopauza. Tak či onak, o mastnú pleť by ste sa mali príkladne starať, aby ste prispeli k zlepšeniu jej stavu.

Inšpiruj sa: Bomba do kúpeľa?! Šumivý relax s použitím obyčajných ingrediencií

ako na mastnú pleť

Zdroj: Shutterstock®

Čistota nadovšetko

Mastnej pleti, ktorú spôsobuje genetika či hormóny, sa dá predísť len veľmi ťažko alebo vôbec. Najlepšou prevenciou je teda správna starostlivosť, ktorá dokáže ako-tak urobiť mastnú pleť znesiteľnejšou. V prvom rade nezabúdajte na umývanie vašej pleti čistou teplou vodou a jemným mydlom. Vyhnite sa pritom tvrdým handričkám alebo iným produktom, ktoré by mohli pleť podráždiť. Pri mastnej pleti sa držte zásady – čím jemnejšie, tým lepšie, a to aj v prípade kozmetiky. Keď po umytí tváre pristúpite k sušeniu, používajte jemné pohyby a mäkký uterák. Pleť neťahajte, skôr po nej uterákom jemne ťukajte, až kým sa nevysuší.

S kozmetikou opatrne

Na pleť dnes jeden krém nestačí. Používame na ňu množstvo čistiacich a vyživujúcich produktov, no niekedy zabúdame na to, že máme problematickú mastnú pleť. A to je chyba. Používajte tónovaciu vodu, a to najlepšie z prírodných ingrediencií. Nikdy sa nevyhýbajte hydratácii, pretože mastná pleť neznamená automaticky to, že nepotrebuje vodu. Práve naopak, aj mastná pleť býva dehydrovaná, čo jej na zdraví rozhodne nepridáva. Pomôcť by mohol aj pravidelný píling, no s veľmi jemnými pílingovými časticami, napríklad kávový píling.

Náš tip! Používajte skôr ľahšiu kozmetiku na vodovej báze. Hutnejšie produkty by mohli póry zaniesť a spôsobiť ešte vyššiu produkciu mazu. Na noc nechajte pokožku dýchať, nezaťažujte ju príliš ťažkou pleťovou kozmetikou.

Pozri aj: Návod na očnú linku: Takto ju aplikuješ rýchlo a úplne jednoducho

ako sa zbaviť mastnej pleti

Zdroj: Shutterstock®

Strava je základ

Opäť sa dostávame k tomu, že zdravý tráviaci systém rovná sa zdravá pleť a všeobecne zdravý organizmus. Mastnej pleti vadí alkohol aj štipľavé jedlá, čo nie je žiadne prekvapenie, pretože spôsobujú rozširovanie ciev a následné nadmerné potenie sa. Naopak, mali by ste svoju chladničku zásobiť potravinami, ktoré obsahujú vitamín A a pôsobia na tvorbu mazu redukujúco. Takýmito potravinami sú napríklad mrkva, špenát či melón.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Jana Komadová 25.05.19 21:15

JK
karma
100.00

Mám zmiešanú pleť no rada som sa dozvedela zas niečo nové

  • 0
Odpovedať

Lea Leová 30.05.19 13:30

LL
karma
-1.00

čo kozmetika na prirodnej baze, skušala si?

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 27.04.20 19:30

KS
karma
133.00

S mastnou a problematickou pleťou už bojujem prakticky od puberty, čiže už skoro 20 rokov. Teraz je to už samozrejme predsa len lepšie ako predtým. Akné ma už netrápi skôr už iba mastná pleť a sem tam nejaká vyrážka v závislosti od cyklu. O pleť sa starám príkladne a musím sa priznať, že mne k jej zlepšeniu dopomohlo aj to, že som prestala úplne používať makeup. Proste som to prestala riešiť ako vyzerám, vďaka čomu sa pleť zlepšila a makeup si dávam už iba na špeciálne príležitosti :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní